Z glavo na smuči

Nova smučarska sezona se nam nezadržno približuje. Z vsakim hladnejšim dnem smo ji bližje. Zato je prav, da se vprašamo, ali smo nanjo pripravljeni.

Smuči so se skozi zgodovino spreminjale in razvijale. Klasične smuči so zamenjale nove oblike s poudarjenim stranskim lokom, ki jih imenjujemo »carving« smuči. Danes so te smuči preplavile celoten svet, tako da stare, klasične oblike skorajda ni več mogoče kupiti.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Tu pa se srečamo z veliko in perečo dilemo. Nekateri smučarski veljaki so prepričani, da nove »carving« smuči omogočajo večje hitrosti in zato povzročajo več nesreč ter poškodb. Spet drugi pravijo, da so smuči le korak naprej v razvoju smučanja in da niso bistven vzrok za nesrečo. Po njihovem mnenju gre tu za druge dejavnike, med katere spadajo lastnosti smučarske proge, okoljske in vremenske razmere, smučarska oprema, smučarsko znanje in tako naprej. Veliko težo za nesreče pa strokovnjaki namenjajo tudi neupoštevanju mednarodnih FIS pravil med smučarji.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Čas pred novo smučarsko sezono se zdi ravno pravšnji, da se zavedamo nekaterih dejstev in se potrudimo, da bomo na smučišču znali dobro poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih smučarjev.

Naj sprva navedemo nekaj neizpodbitnih dejstev. Slovenska smučišča največji obisk beležijo v času zimskih šolskih počitnic. Takrat je tveganje za nesrečo veliko večje, saj je gostota smučarjev največja. Število nesreč je višje, kot bi si človek z namenom hedonistične sprostitve želel.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Vsak zase mora poskrbeti, da se na smučišču počuti varnega. Oprema, na kateri smučamo, mora biti ustrezno pripravljena. Ne smemo pozabiti na smučarski kombinezon, rokavice, tople nogavice. Bog ne daj, da nas zebe! A najpomembnejši del opreme je seveda čelada. Toliko govora je bilo že o tem, kako zelo nujna je. Jasno je, da jo morajo otroci do 14. leta starosti obvezno nositi. Vsekakor pa je priporočljiva tudi za vse ostale, starejše smučarje. Na ta način lahko skupaj damo mlajšim generacijam zgled, obenem pa sami sebi zagotovimo večjo varnost na smučišču.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Poleg tega se nikakor ne smemo izogniti FIS pravilom. Tako kot je na cesti obvezno spoštovati cestne predpise, moramo na smučišču upoštevati univerzalna FIS pravila, ki so uveljavljena povsod po svetu. Morda smo se na naših smučiščih nekako že privadili na prikupne ilustracije Mikija Musterja, ki krasijo table s FIS pravili na spodnjih postajah žičniških naprav. Ampak nikoli ni odveč, da si jih kljub temu v čakalni vrsti še enkrat ogledamo in osvežimo spomin. Kaj nam sporočajo? Kaj upodabljajo? So zapovedi, ki bi se jih moral držati vsak vzoren smučar. Tako obvarujemo sebe in druge, zmanjšamo tveganje za nesrečo in skupaj pripomoremo k čudovito preživetemu smučarskemu dnevu. Le- ta nam lahko prinese neizmerno veliko radosti, lepih spominov in brezskrbno presmučanih kilometrov. Po drugi strani pa se lahko sprevrže v čisto tragedijo. Neprevidnost povzroči poškodbe, ki lahko pomenijo konec smučarske sezone.

Na nas je torej odgovornost. Ali bomo, preden prvič letos zapnemo smučarske čevlje, pomislili in se zavedeli tveganja, ki ga brezglavo smučanje prinese?

Snežne radosti so za naslednjim ovinkom. Naj jih torej spremlja čelada, spoštovanje FIS pravil in seveda, veliiiko snega.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Leave a Comment