Je bilo lobiranje usodno za Lovšeta?

Dogajanje na torkovi seji izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) je predstavil podpredsednik Janez Živko, ki je sejo tudi vodil. “Na začetku je Tomaž Lovše poleg ustne dopolnitve k odstopni izjavi podal tudi poročilo. Bilo je izmenjanih nekaj korektnih vsebinskih mnenj, med katerimi so bile nekatere tudi kritične. Bilo je za pričakovati, da so v tej zadevi različna mnenja. Za nas je bilo težko soditi, saj nas večina ni bila na mesto dogajanja,” je dogajanje na kratko predstavil Živko.


Barbara Kürner Čad in Janez Živko nista razkrila vseh podrobnosti o seji izvršilnega odbora [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nejasnosti vse več

Postavlja se povsem logično vprašanja, na podlagi česa so se člani izvršilnega odbora odločili, da se SZS distancira od ravnanja Tomaža Lovšeta na 48. Kongresu FIS v Južni Koreji, kakor so zapisali v sporočilu za javnost. “Prvotno smo razpolagali z informacijami iz medijev. Dodatno je svojo razlago na sami seji podal Tomaž Lovše ter nekateri ostali člani, ki so imeli informacije,” je diplomatsko razložil Živko.

SZS je namreč obljubljala, da bo po seji znanega več podrobnosti o dogajanju v Koreji, vendar tega ni storila. Storila je ravno nasprotno se je odprtih še več neodgovorjenih vprašanj. Na prigovarjanje predstavnikov sedme sile je Živko vendarle povedal nekoliko več. “Dejstvo je, da je bila kandidatura za SP v nordijskem smučanju leta 2017 kvalitetno pripravljena, ugotavljamo pa, da na koncu nismo bili uspešni. Kaj je šlo narobe, je pa zelo subjektivno za ocenjevati. Eden od članov IO, ki je bil v Južni Koreji, je podal informacijo, da nas po dogodkih gledajo v FIS-i malce postrani. Ta član je dodal, da to ni pozitivno za bodoče kandidature v tej in ostalih panogah. Zagotovljeno nam je bilo, da je bila komunikacija le v obliki SMS sporočil in nekaj osebnih sestankov, predvsem po volitvah. Lovše nam je zatrdil, da predsedniku FIS Gian-Francu Kasperju ni pošiljal sporočil. Očitno so morala biti sporočila prevajana od tistih, ki so ta sporočila prejeli. Lobiranje v takšnih mednarodnih organizacijah tudi v športu zahteva neko kilometrino in previdnost. Nekako v šali rečeno, se nam je zgodil slon v trgovini s porcelanom. Milo rečeno smo ugotovili, da je očitno šlo za neroden pristop tudi v pogovorih, koliko so bili ustrezni, pa ne bi želeli soditi. Dejstvo je, da smo bili neuspešni v kandidaturi Planice, je pa tudi res, ali bi to kandidaturo sploh dobili tudi, če teh dogodkov ne bi bilo.


Janez Živko [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ne znajo izluščiti resnice

Pred novinarji je spregovorila tudi direktorica SZS Barbara Kürner Čad, ki ravno tako ni razkrila, kaj se je dogajalo v Koreji. “Ne moremo točno presoditi, kaj je čista resnica, ker so si izjave Lovšeta in drugih udeležencev nasprotujoče. Ne glede na to pa lahko povem, da je ugled zveze s takšnim ravnanjem vsekakor okrnjen. Ocenjujemo, da je bilo Lovšetovo ravnanje in način komunikacije nepravilno, netaktno in da se SZS od tega ograjuje. Sporen je bil predvsem način lobiranja predsednika na kongresu Fis. Po mnenju izvršilnega odbora na takšen način predsednik ne more komunicirati,” je dejala Čadova, ki tudi po Lovšetovem odstopu (zaenkrat) še ostaja na zvezi, mandat se ji izteče leta 2014.

Leave a Comment