Jubilejna 40. zmaga Gregorja Schlierenzauerja

Po izpustitvi tekem v Sapporu pretekli konec tedna je Gregor Schlierenzauer že včeraj z najdaljšim skokom kvalifikacij na skakalnici v Predazzu napovedal boj za najvišja mesta. Ob koncu je slavil svojo jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu in se tako še bolj približal edinemu, ki jih je dosegel več, Mattiju Nykänenu. Na odru za zmagovalce sa mu družbo delala Nemec Severin Freund in še en Avstrijec Thomas Morgenstern.


Gregor Schlierenzauer [foto: FIS]

Schlierenzauer je z najboljšim skokom dolgim 134 m vodil že po prvi seriji, v drugo pa je daljavi kljub težavnim vetrovnim razmeram dodal še pol metra in preskočil vso konkurenco. Freund je s skokoma 131 m in 130,5 m uspel obdržati drugo mesto po prvem delu, na tretjo najvišjo stopničko pa se je Morgenstern z odličnim finalnim skokom, ko je doskočil pri 130 m, povzpel kar s 14. mesta. Vodilnemu v seštevku svetovnega pokala Andreasu Koflerju se je po prvi seriji nasmihala uvrstitev med prve tri, saj je delil tretje mesto z Japoncem Taku Takeuchijem. Toda spremenljive vetrovne razmere so odpihnile Koflerjeve želje, da se ponovno zavihti na oder za zmagovalce. Daljava 126,5 m je bila dovolj za šesto mesto. Med prvima skakalcema letošnje sezone je pred jutrišnjo drugo tekmo 68 točk razlike, Kofler jih je zbral 1034, Schlierenzauer pa jih v žepu drži 966. Norvežan Anders Bardal s 957 točkami zaseda tretje mesto.


Skakalnica Trampolino dal Ben v Predazzu [foto: FIS]

Soliden rezultat naših fantov

Na 13. mestu, ki hkrati predstavlja najboljšo uvrstitev slovenskih orlov, je pristal Peter Prevc, kateremu je pred začetkom finalne serije kazalo celo višje. Držal je sedmo mesto, toda ob daljavi 126 m je bilo jasno, da bo nazadovanje po lestvici neizbežno. Točke svetovnega pokala sta zabeležila še Jure Šinkovec, ki je bil 18. in Dejan Judež, ki je zasedel 23. mesto. Za nezadovoljstvo v slovenskem tabor pa je poskrbel Robert Kranjec, ki je v prvi seriji doskočil pri le 119 m in prvič letos obstal izven finala. V najboljšo trideseterico se ni uspelo uvrstiti tudi Jerneju Damjanu (110,5 m) in Juriju Tepešu (109,5 m).

 “Po prvi seriji nam je kazalo bolje, kot se je izšlo na koncu. Kljub vsemu je soliden rezultat. Predvsem sem vesel uvrstitve Jureta in Dejana. Peter je nastopil solidno, ostali trije pa bodo morali jutri pokazati več. Ne gre se ali sem zadovoljen ali ne, je solidno,” je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.


Peter Prevc [foto: GEPA]


Rezultati: Svetovni pokal .: Predazzo :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment