Kaj lahko pričakujemo v Vikersundu?


Thomas Morgenstern si je lani podrobno ogledal letalnico v Vikersundu [foto: GEPA]

Svetovno prvenstvo v poletih na največji letalnici na svetu v Vikersundu je le še nekaj dni proč. Najboljši letalci se bodo borili za 15 medalj, 12 jih bo na voljo na ekipni tekmi ter tri na posamičnem tekmovanju.

Nov svetovni rekord?

Na lanskoletni tekmi svetovnega pokala je domačin Johan Remen Evensen poletel vse do 246,5 metra in postavil novo najdaljšo znamko. Številni so mnenja, da bomo v Vikersundu vnovič videli najdaljši polet. Tega si seveda želi tudi Evensen, a po prikazanem v letošnji sezoni, mu bo to le stežka uspelo.

Vstopnice gredo za med

Norvežani so znani kot veliki ljubitelji smučarskih skokov, posebno poletov. Organizatorji si zato že manejo roke, saj so samo v predprodaji prodali preko 20.000 vstopnic. Številni Norvežani so si zagotovili kar VIP vstopnico, zaradi česar tovrstnih lističev za sobotno tekmo ni več na razpolago. Vsi imetniki VIP vstopnic bodo deležni vodenega ogleda letalnice, pri čemer jih bodo organizatorji na vrh zaletišča popeljali z novim dvigalom. Investicija je bila vredna 1,9 milijona € (14 milijonov norveških kron). Dvigalo lahko na uro prepelje 406 oseb, razdaljo 523 metrov pa premaga v šestih minutah. Dvigalo bodo za pot na vrh seveda uporabljali tudi skakalci.

Podobno kot v Planici tudi v Vikersundu primanjkuje parkirnih mest. V ta namen bodo organizatorji zagotovili 20 avtobusov, ki bodo z oddaljenih parkirišč vozili gledalce tik k letalnici.


Največja letalnica na svetu [foto: GEPA]

Trener avtor himne
“Flying into future” je uradna himna svetovnega prvenstva v poletih. Organizatorji za tekstopisca niso izbrali uveljavljenih glasbenih imen, temveč so nalogo zaupali kar glavnemu trenerju Vikingov Alexandru Stoecklu. Stoeckl se namreč spozna na glasbo. Pri nastajanju himne pa je sodeloval tudi Evensen.

Zahtevna norveška javnost

Norveška javnost od domačih skakalcev pričakuje veliko. Norvežani v letošnji sezoni kažejo odlično pripravljenost, zato si domača javnost nadvse želi vsaj ene zlate medalje. Le Ole Gunnar Fidjestoel v Oberstdorfu leta 1988 and Roar Ljoekelsoey leta 2004 v Planici se lahko pohvalita s tovrstnim prestižnim naslovom. Glavni konkurenti jim bodo seveda Avstrijci, predvsem na ekipni tekmi. A naši severni sosedi so padli v globoko krizo, iz katere se le počasi pobirajo.


Bodo Avstrijci tudi letos Vikersund zapustili nasmejani? [foto: GEPA]

Slovencem padli apetiti

Slovenski skakalci so do včerajšnje ekipne tekme v Obersdorfu veljali za skrite favorite, a po poškodbi Petra Prevca so našim orlom apetiti padli. Kljub temu lahko na posamični tekmi dobre uvrstitve pričakujemo od Roberta Kranjca, v letenju pa se znajdeta tudi Jurij Tepeš in Jure Šinkovec. Za ponovitev oberstdorfske pravljice pa nam manjka kvaliteten četrti člen. Po besedah glavnega trenerja Gorana Janusa bo Prevca v ekipi nadomestil Jernej Damjan.

Na velikih tekmovanjih so vedno presenečenja, naj bo tako tudi letos, upajmo tudi s slovenskim priokusom.

Leave a Comment