Kikkan Randall spet zmagala, Vesna Fabjan enajsta

Kikkan Randall je zmagovalka sprinterske preizkušnje smučarskih tekačic v švicarskem Davosu, kjer je izvrstna Američanka, ki je dobila tudi prejšnji sprint v Düsseldorfu, na drugo mesto potisnila Rusinjo Natalijo Matvejevo, tretje mesto pa je osvojila Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Nove točke za svetovni pokal so osvojile tudi tri Slovenke: enajsta je bila Vesna Fabjan, 19. Alenka Čebašek in 21. Katja Višnar, medtem ko je Barbara Jezeršek pristala na 38. mestu.

Slovenke so po tradiciji uspešno nastopile v kvalifikacijah, saj je Fabjanova dosegla peti rezultat, Katja Višnar sedmega in Alenka Čebašek 16. Najhitrejša je bila Kikkan Randall pred Natalijo Matvejevo in Norvežanko Marit Bjørgen. Tako kot vedno so bili izločilni boji znova poglavje zase. V njih rezultati iz kvalifikacij ne štejejo veliko, kajti vsakič znova se je treba z vso močjo pognati na progo z ničle.

V drugi četrtfinalni skupini se je Višnarjeva skušala držati v sredini, vendar je bil ritem, ki ga je narekovala Norvežanka Astrid Jacobsen, premočan za slovensko tekačico. Kmalu je bilo jasno, da nima možnosti za napredovanje v polfinale, v cilj pa je pritekla kot peta.

Fabjanova in Čebaškova sta tekli v tretji skupini in se pogumno borili. Poljakinja Justyna Kowalczyk je narekovala peklenski ritem, ki mu je Fabjanova ves čas dobro sledila. Tudi Čebaškova se je po začetnih težavah dobro pobrala in večinoma tekla na tretjem do četrtem mestu. Vesna je na ciljni črti še rešila drugo mesto in napredovala v polfinale, Čebaškova pa je tudi s četrtim mestom zapustila zelo dober vtis.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

V polfinalu je bila Fabjanova že krepko utrujena in se ni mogla enakovredno kosati s tekmicami, tako da je na cilj pritekla šesta.”Veseli me to, da je bilo precej bolje kot na prejšnjih tekmah, ampak še zmeraj to ni to, še zmeraj nekaj manjka. Vesela sem, da gre na bolje. Že kvalifikacije so to pokazale. V četrtfinalu sem šla čisto do konca z močni, ker je Justyna navila že na prvem klancu, tako da sem bila za polfinale že precej utrujena. Malo še manjka, vendar čutim, da počasi prihajam nazaj. Mislim, da bom čez tekmo ali dve že tam, kjer si želim biti. Četrtfinale in polfinale sta bila ekstremno hitra. Veseli me, da sem v četrtfinalu spet lahko štartala tako, kot sem v prejšnjih letih. Na prvih tekmah mi je tega precej manjkalo. Hitrost imam, trening, ki smo ga imeli prejšnji teden, se je zelo obrestoval. Pridobivam nazaj tiste prave občutke, res pa je, da mi še malo manjka, vendar bodo to tekme še prinesle. Predvsem sem vesela, da se stanje izboljšuje,” je po tekmi povedala Vesna Fabjan, ki prihaja v formo pred tekmo na Rogli, kjer bo v soboto znova sprint v prosti tehniki. “Vsakdo si doma želi tekmovati najbolje. Na Rogli je to toliko težje, ker je na visoki nadmorski višini, ampak se na to ne mislim ozirati. V preteklosti sem dokazala, da na višji višini lahko dobro tekmujem. Veseli me, da se pred domačo tekmo občutki počasi vračajo,” je Besničanka povedala o tekmi na domačih tleh.

V soboto, 17. decembra, bo na Rogli sprint v prosti tehniki, v nedeljo, 18. decembra, pa bosta ženska tekma na 10 kmv klasični tehniki in moška preizkušnja na 15 kmprav tako v klasičnem koraku.


Rezultati: Svetovni pokal .: Davos


Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)


Leave a Comment