Klemen Bauer prvič letos med deseterico

V Oberhofu smo bili priče zanimivi biatlonski tekmi v moškem šprintu, ki pa jo je spet nekoliko krojilo vreme, saj je na začetku snežilo, stadion pa je bil zavit v meglo. Pred domačim občinstvom je slavil Arnd Peiffer, Klemen Bauer se je z 10. mestom prvič letos zavihtel med deseterico.

Že pred tekmo je bil Bauer dobro razpoložen in prepričan, da mu bo uspel dober nastop. Še posebej sproščeno je razmišljal o svoji strelski predstavi, ki jo je kasneje z le eno zgrešeno tarčo v položaju stoje tudi v veliki meri uspešno realiziral. Že prvi tekaški časi so razkrivali, da je tudi na progi dovolj hiter za dober izid ob koncu tekme. Deseto mesto je obenem tudi izenačenje njegovega šestega najboljšega dosežka kariere.

Tekma se je odvijala skladno moji predstavi o uspešnem nastopu. Predvsem sem želel biti čim bolj sproščen in taktično preudarno odteči na progi, saj so proge v Oberhofu ene izmed tehnično najbolj zahtevnih. Prvi krog sem še tipal svoje dnevno počutje in ker sem videl, da mi gre odlično, sem pospešil do konca. Pred streliščem sem popuščal tempo in se poskušal osredotočati na popoln strelski izkupiček, kot mi v zadnjem obdobju uspeva tudi na treningih. Ena zgrešena tarča še ne pomeni stoodstotnega uspeha in zavedam se, da bo potrebno to še nadgraditi, predvsem pa čimbolj pozabiti na čase, ko sem na šprintih puščal nepokrite po tri ali štiri tarče. S tem dosežkom sem se uvrstil na tekmo s skupinskim štartom in s tem izpolnil tudi enega od svojih vmesnih ciljev. Odlično je svoje delo opravila tudi servisna ekipa in s takšnimi smučmi bi lahko na vsaki tekmi posegali po vidnih uvrstitvah,” je pohvalil delo serviserjev Bauer.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Preostali slovenski biatlonci so imeli težave predvsem na strelišču, zato so bile tudi njihove uvrstitve nižje od pričakovanj. Janezu Mariču, Vasji Rupniku in Simonu Kočevarju je na strelišču trikrat zadrhtela roka, Jakovu Faku pa kar šestkrat. Marič je tako zasedel 51. (1,2), Rupnik 55. (1,2), Fak 60. (4,2) in Kočevar 80. mesto (2,1).

Še posebej preseneča strelska predstava Faka: “Tudi sam sem razočaran nad streljanjem. Nimam prave razlage za zgrešene strele, bojda so bili vsi zelo visoki. Naredil sem korekcijo na veter, megla se je dvignila in morda gre prav tu iskati razloge za neuspešno streljanje predvsem v položaju leže. Tek je bil odličen, imel sem dobre pogoje, zato je prav škoda, da se mi je to zgodilo prav danes, ko sem imel še posebej dobre možnosti za dober nastop. Ne smem pustiti, da bi me to potrlo in morda sem prav zaradi tega sedaj še bolj motiviran za jutrišnjo tekmo s skupinskim štartom.

Malo smole je vseeno imel Klemen, ker je po številki 35 prenehalo snežiti in so tisti iz ozadja imeli boljše razmere, s čimer je prav gotovo izgubil še kakšno mesto. To je pač zimski šport in zaradi tega se niti ne smemo preveč pritoževati, včasih imamo srečo, včasih pač smolo. Stopničke mu danes še niso bile dosegljive, vsekakor pa njegova predstava dokazuje, da strelsko ni slučajno bolj uspešen, temveč sta s Kosom uspela rešiti težave na streljanjih stoje. Tekaško pa sta bila oba z Jakovim zelo konkurenčna najboljšim in tudi njuna uvrstitev na skupinski štart je svojevrstno priznanje za njune dosežke.Vasja je imel težave z zastojem puške, kjer je izgubil sekunde na strelišču, obenem pa je še zgrešil tarčo več. Janez je bil soliden, vendar s tremi nepokritimi tarčami na strelišču v šprintu ni možno doseči boljše uvrstitve. Za točke je pač obema nekoliko zmanjkalo. Kočevar je opravil relativno korekten nastop, če odmislimo prav tako tri zgrešene tarče. Glede na njegovo neizkušenost, dosedanji trening in pripravljenost bo z boljšim streljanjem lahko še napredoval,” je podal oceno slovenskih nastop glavni trener Uroš Velepec.


Jakov Fak in Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Nemec Peiffer, ki je bil le enkrat neuspešen v položaju leže, je z minimalno prednostjo 1,1 sekunde premagal Francoza Simona Fourcada. Tretje mesto je pripadlo Rusu Evgeniju Ustjugovu, ki je zaostal 4,8 sekunde. Slednja sta tekmo končala z vsemi podrtimi tarčami.

Nedeljski program v Oberhofu pripada tekmama s skupinskim štartom. Ob 13.30 uri bodo na 12,5 kilometra nastopile ženske, ob 15.30 uri pa še moški na 15 kilometrov. Slovenijo bodo v prestižnim biatlonskih bojih med tridesetericama najboljših zastopali Teja Gregorin pri ženskah in Jakov Fak ter Klemen Bauer pri moških. “Po tekmi državnega prvenstva v skupinskem štartu, kjer sem zmagal, lahko štejem to disciplino za mojo najljubšo. Tisto je bila odlična generalka in cilj je ponoviti nastop z največ tremi zgrešenimi tarčami,” je še napovedal Bauer.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Sprint (m)


Leave a Comment