Kostelić zmagal v Kranjski Gori


Ivica Kostelić je slavil 26. zmago v karieri [foto: GEPA]

Deževen slalomski dan v Kranjski Gori je prinesel veselje v hrvaški tabor. Ivica Kostelić je namreč na prizorišču, ki je dolga leta veljalo za njegovo domačo tekmo, slavil svojo 26. zmago v karieri. Žal vreme tako kot včeraj ni sodelovalo z organizatorji, snežna površina pa je bila zaradi nočnega deževja v slabšem stanju.

Spomladanske razmerah že od nekdaj odlično ustrezajo Ivici Kosteliću, ki je prvo vožnjo končal na tretjem mestu. Ker je Francoz Alexis Pinturault, startal je kot prvi, vso konkurenco ugnal za več kot sekundo, je bilo pričakovati, da bo v finalu zlahka potrdil drugo slalomsko zmago v karieri. A tokrat so odločale dolgoletne izkušnje, ki jih ima 33-letni Kostelić v izobilju. Prednost pred takrat vodilnim Marcelom Hirscherjem, ki je zaradi napake na prvi progi finale pričakal šele na 8. mestu, si je privozil predvsem v srednjem delu in zanesljivo postavil najhitrejši čas. Drugouvrščeni po prvi vožnji Šved Andre Myhrer se na načeti progi ni znašel, Pinturault pa je zapravil nemogoče. Zgoraj je smučal preudarno, ohranil veliko prednost, na strmini pa izgubil koncentracijo in povozil količek. Zmago je tako podaril deset let starejšemu Hrvatu, ki se je po dolgem času iskreno razveselil zmage. Na odru sta stala še dva Avstrijca. Hirscher je z drugim mestom le še povečal prednost v skupnem seštevku, zaradi odstopa Felixa Neureutherja pa je potrdil še mali slalomski globus. Tretji je bil, tako kot na SP v Schladmingu, Mario Matt.


Marcel Hirscher je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala [foto: GEPA]

Slovenci spet praznih rok

V finalu domače tekme smo, tako kot včeraj, pogrešali slovenske smučarje. Mitja Valenčič se je na pot podal odločno, saj je moral priti do dobre uvrstitve, ki bi ga popeljala na finale v švicarski Lenzerheide. Mitja je imel na prvem vmesnem času soliden rezultat, saj je za vodilnim zaostajal 49 stotink, kar bi ga popeljalo na 14. mesto. Žal pa se mu je nato pripetila napaka, zdrs na bok in odstop. Podobno usodo sta doživela še Žan Kranjec in Martin Čater, medtem ko so bili Matic Skube, Miha Kürner in Patrick Jazbec prepočasni za finale.


Ivica Kostelić je prejel številne čestitke [foto: GEPA]

Najbolj razočaran je bil seveda Valenčič. “Sigurno sem razočaran, v Kranjsko Goro sem prišel z velikimi pričakovanji. Na zadnjih treningih mi je šlo dobro, primerjal sem se s Švedi in bil konkurenčen. Celo sezono je tako, da ko se mi zdi, da smučam dobro, delam napake. Zelo sem razočaran. Vidljivost je bila boljša, kot sem pričakoval, mislil sem, da se bo bolj lepilo na očala. Smučina je malo razrita, a se da še hitro peljati. Dal sem svoj maksimum, a danes to ni bilo dovolj,” je po odstopu povedal izkušeni Gorenjec, ki bo o nadaljevanju kariere razmislil po zaključku sezone.

Trener tehničnih disciplin Marko Jurjec je po prvem teku, ko so se končali slovenski nastopi, dejal: “Vsekakor moramo reči, da so bile razmere težke za vse. Zgodilo se je to, na kar smo opozarjali pred tekmo, to je, da so bodo naredili robovi, ki te lahko vržejo s tira in Mitji se je to zgodilo. Ostali so imeli slabše startne številke in kljub temu, da je organizator naredil vse kar je lahko, je bil to hendikep.

Finale se bo za najboljše smučarje sicer v tem tednu začelo v Švici. Andrej Šporn in Rok Perko bosta nastopila le v smuku, v ostalih disciplinah pa slovenskih moških predstavnikov ne bo.


Startna lista: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Slalom (m)


Leave a Comment