Kraftu letalski praznik, Domen debitiral s 5. mestom, Peter 6.

Na prvi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Oberstdorfu je slovenska ekipa dosegla odličen ekipni uspeh, kateremu sta piko na i vpisala Domen Prevc s 5. in Peter Prevc s 6. mestom.

Ljubitelji smučarskih skokov in poletov so danes le dočakali prvo letošnjo tekmo na letalnici, ki je minila tudi ob udeležbi šestih slovenskih predstavnikov. Tekmo na prenovljeni letalnici v Oberstdorfu je spremljal izjemno spremenljiv veter v prvi seriji, potem ko se je žirija tekmovanja sprehajala med 23 in 31 naletnim mestom, kar je po svoje že izoblikovalo vrstni red današnje tekme. Kot prvi je od naših poletel Anže Lanišek, s 181.5 metri in 164,7 točkami pa se je zanesljivo prebil do točk svetovnega pokala, sploh prvih v tej sezoni. Po prvi seriji je zasedal 21. mesto. Izkušeno je nato poletel Jernej Damjan, pristal pri 186.5 metrih in s 170,6 točkami zasedal 17. mesto po prvem skoku. Edini, ki je ostal izven finala od naših je bil Cene Prevc s 159.5 metri in 137,6 točkami, kar ga je uvrstilo na 33. mesto.


Stefan Kraft je slavil zmago v Oberstdorfu [foto: GEPA]

Pravega prijateljstva z letalnico v Oberstdorfu ne stkuje Jurij Tepeš, ki je v prvi seriji pristal pri 183 metrih, zbral je 150,0 točk, vse skupaj pa je bilo dovolj za 28. mesto po prvi seriji. Odlično je nato poletel Peter Prevc, v ne najslabših razmerah, a z visokega zaletišča, ga je odneslo do 220 metrov, 188,0 točka pa ga je po prvi seriji uvrstilo na 10. mesto. Enako daljavo je z 8 mest nižjega naletnega mesta ponovil Domen Prevc, a je zbral 217,4 točk, kar je na njegovi premierni tekmi v poletih pomenilo četrto mesto po prvi seriji. Pred petim Danielom Andrejem Tandejem je imel 7,7 točk prednosti, šesti Markus Eisenbichler je zaostajal še dodatnih 13,2 točk.

V vodstvu je bil z 227.5 metri in 229,4 točkami zanesljivo Stefan Kraft, drugi je bil novi rekorder letalnice Andreas Wellinger z 234.5 metri in 222,1 točkami, tretji pa z 222.5 metri in 218,2 točkami Kamil Stoch.

Naši v finalu pridobivali mesta

V finalni seriji je prvi od naših nastopil Lanišek, saj je Tepeš imel še nekaj težav s strganim čevljem po padcu pri vožnji v iztek v prvi seriji. Domžalčan je pristal pri 196 metrih, 335,4 točk pa ga je na koncu zadržalo pri prvih desetih točkah letošnjega svetovnega pokala. Odlično je nato poletel tudi Damjan, ki je pristal pri 216 metrih, 363,9 točk pa ga je popeljalo do rezultata sezone na 13. mestu. Takoj za Damjanom je v finalu le skočil Tepeš, ki se je dobro zbral in poletel do 215.5 metrov, to pa je pomenilo 345,0 točk in končno 20. mesto na današnji preizkušnji. Višje kot 18. na letalnici v Oberstdorfu še ni bil.


Andreas Wellinger [foto: GEPA]

Domen za uvod odličen peti

Z 10. mesta je odločno in odlično napadel Peter, ki ga je odneslo do 211.5 metrov, najboljšega letalca zadnjih treh sezon pa je končnih 392,8 točk kar nekaj časa obdržalo v vodstvu. Na koncu je končal na odličnem šestem mestu, kar je torej še tri mesta višje kot pred tednom dni v Willingenu. Peter je končal tik za najmlajši bratom Domnom, ki je bil v finalu pol metra krajši od Petra, zbral pa je 410,9 točk in to je bilo dovolj za odlično peto mesto na debitantski tekmi v smučarskih poletih za 17-letnega skakalca. Na vrhu sprememb ni bilo. Kraft je zmago potrdil z 218 metri, zbral je 439,9 točk, drugo mesto je potrdil v zadnjem času odlični Wellinger z 222.5 metri in 434,8 točkami, tretji je bil Stoch z 217 metri in 425,4 točkami. Z daljavo finala, 229 metrov, je na četrto mesto poletel Tande.

Po prvi letalni preizkušnji v karieri je Domen ostal zvest samemu sebi in še vedno več pove na letalnici: “Zelo sem zadovoljen s tem, kar sem pokazal v teh dveh dnevih. To je nova izkušnja. Včeraj sem zaspal še prej kot po navadi na tekmah svetovnega pokala, nisem imel nobenih težav s tem, da bi premleval, kaj se mi je čez dan zgodilo. Danes je bil drugi skok malce slabši, ampak samo kar se tiče težav v zraku, kjer sem kar močno “zafrknil”. Tam bi samo “spustil ven” in bi šlo veliko dlje. Jutri grem normalno v tekmo, tako kot do zdaj. Uživam.


Domen Prevc [foto: SZS]

Po tekmi zelo zadovoljen tudi Peter, ki si želi miru

Domnov starejši brat in eden najboljših letalcev na svetu rezultatsko lepo stopnjuje svoje predstave: “Danes nisem imel nobenih rezultatskih načrtov, vseeno mi je tudi, kaj ste vi imeli v glavi. Jaz sem zadovoljen, da sem danes lepo skakal, sploh z drugim skokom sem zelo, zelo zadovoljen. Spet sem užival, zelo sem bil zadovoljen tudi z odskokom, z letom. Drugi skok je tisti, ki mi daje navdih. Dolžina prve serije je posledica več zaleta in vetra, ki je bil relativno ugoden. Smuči so bile močne, zato sem tudi dosegel tako daljavo.” Peter je v poizkusni seriji pristal pri 122 metrih, kar je povzročilo manjšo skrb pred samo tekmo: “Poizkusni skok je bil splet nesrečnih okoliščin. Malo je bilo napake pri odskoku, zato smuči “niso prišle gor”, bilo je tudi precej vetra od zadaj in nisem imel dovolj višine, da bi preletel hrbtišče skakalnice. Bil sem tako blizu, da bi bilo zelo rizično ali bi se zataknil ali bi šel čez hrbtišče in zato sem iz preventivnih razlogov se raje peljal v dolino po smučeh kot po hrbtu.

Peter je takole pokomentiral rezultatski dvig krivulje: “Po eni tekmi je težko razgljabljati, kako se je forma dvignila. Potrebno je biti miren. Potrebujem mir in bomo videli, kako se bo razpletlo v prihodnjih dneh.” In kakšna se mu zdi prenovljena letalnica v Oberstdorfu, ki naj bi bila po napovedih domačinov kar precej drugačna od stare? “Glede na to, da nas tukaj ni bilo že štiri leta, moram priznati, da sem kar pozabil, kako je bilo. Doskočišče je zelo razpotegnjeno, tako da moraš skočiti zelo dobro, če želiš leteti daleč. Zaletišče je praktično enako, mizo so prestavili nazaj, strmo pa je še vedno “kot pri norcih,” tako da je radius kar hud.” Jutri Peter kot šesti v seštevku poletov ne bo potreboval kvalifikacije za tekmo: “Jutri po dolgem času ne bom skakal v kvalifikacijah. V Lillehammerju sem po dolgem času moral v kvalifikacije. Še vedno je potrebno skočiti z glavo in umirjeno, brez prehitevanj.

Grilc: Domna je bilo strah ravno prav, da nas je poslušal

S strokovnega stališča je tekmo ocenil pomočnik Gorana Janusa, Jani Grilc: “Nedvomno, kljub temu, da so nekateri še delali manjše napake, smo dosegli lep ekipni uspeh. Lepo je bilo videti Petra v finalni seriji, skakal je že bolj tehnično dovršeno, nič na silo. To je dobro za samozavest za naprej, to je lepa popotnica. Domen je lepo »predelal« velikanko, kot se temu reče. Tudi ostali so bili dobri, morda smo malo več pričakovali le od Jurija. A to je bil danes lep ekipni uspeh.” Kako so trenerji doživljal Domnov prvi polet v karieri? “Pred prvim poletom je bilo prisotne kar nekaj nervoze, ker veš, da tehnično skače lepo, a težko je predvideti, kako bo to realiziral na velikanki. Kot kaže ga je bilo ravno prav strah, da nas je poslušal in lepo oddelal. Potrebuje pa še izkušnje, sploh kar se tiče drugega dela leta, kjer je v finalu napravil napako. Če je ne bi, bi bil še višje.

Kakšen je načrt za jutrišnjo tekmo? “Potrebno se bo osredotočiti, vsak na svoje, boljše skoke. Predvsem potrebujejo več umirjenosti in skozi to bo tudi tehnična realizacija boljša. Potrebuješ pa tudi nekaj sreče z vetrovnimi pogoji in potem je možno vse.” Grilc je pokomentiral tudi neverjetno spreminjanje naletnih mest na današnji tekmi, tako v prvi kot v drugi seriji: “Skakalnica je velikanka in glede na to, kako se je veter občasno obračal v hrbet, kako močan je bil, je žirija morala tako odreagirati, da je bila tekma kolikor toliko regularna. Takšna je bila situacija, tudi naletna mesta pa so precej skupaj, tako da dve naletni mesti razlike ne pomenita ravno veliko. Razlika med naletnimi mesti pa je bila res neobičajno velika, a glede na to, da so eni dobivali tudi po 25 točk dodatka, to pove, kako močan je bil veter v hrbet.

Jutri bo v Oberstdorfu na sporedu še ena tekma s pričetkom ob 15. uri. Neposredno imata nastop na tekmi že zagotovljen Domen in Peter Prevc.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf


Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Jani Grilc (.mp3)


Leave a Comment