Kranjec in Šinkovec blestela na otvoritvi OMV smučarske skakalnice v Romuniji


Skakalnica v Rasnovu [foto: GEPA]

V soboto, 9. junija, je predsednik uprave OMV Gerhard Roiss odprl prvo mednarodno smučarsko skakalnico v Romuniji ter s tem obnovil del športne zgodovine te države. Rasnov je majhno mesto s 17.000 prebivalci, ki leži v romunski regiji Transilvaniji. Prva smučarska tekmovanja v zgodovini Transilvanije in Romunije so potekala prav v Rasnovu že pred 100 leti. Od takrat, pa vse do danes, je stara skakalnica propadala, zdaj pa jo je OMV, v sodelovanju s Smučarsko zvezo Romunije ter lokalno skupnostjo mesta Rasnova, obnovil. Smučarski kompleks ima tako zdaj tri smučarske skakalnice (K 15, K 35 in K 64 metrov, HS 71).


Rasnov šteje okoli 17.000 prebivalcev [foto: GEPA]

Romunski Karpati so ena od najšibkejših gospodarskih regij v državi. Od leta 2007 je OMV v regijo investiral okoli 1 mio EUR na leto in tako dodal vrednost lokalnemu gospodarstvu. OMV je z zaključenim projektom skakalnic postavil temelje za gospodarsko in čustveno oživitev mesta Rasnov. Poleg tega želi Skupina OMV mladim ponuditi nove možnosti ter ustvariti za njih nove priložnosti na tem območju.


Generalna direktorica Petroma Mariana Gheorghe in predsednik uprave OMV Gerhard Roiss [foto: GEPA]

Predsednik uprave OMV Gerhard Roiss, je pojasnil: “Ko smo začeli, skoraj nihče ni verjel, da je v Romuniji možno izpeljati projekt te vrste. Zato lahko z veliko ponosa rečem, da smo z novimi smučarskimi skakalnicami uspeli dati velik zagon smučarskim skokom v Romuniji. To ni pomembno le za šport sam, temveč tudi za gospodarski razvoj regije, saj ustvarja nove možnosti za otroke in mlade. Naš naslednji korak je povezati športno usposabljanje s šolskim učnim načrtom, in sicer na podlagi primera Stams Ski Akademije. Naš cilj je, da bi mladim športnikom omogočili dobro financirano ter strokovno podprto izobraževanje v njihovi državi. Ob tem bi se posebej rad zahvalil profesorju Paulu Ganzenhuberju, ki je postavil pionirski model za kombiniranje športnega treninga in izobraževanja v Avstriji. Po zelo napornem delu je namreč ta pionirski model postavil tudi v Romuniji, to pa je dosežek, ki ga ni mogoče preceniti.

Od razvoja zelenih površin do smučarske skakalnice

Med usposabljanjem v Zgornji Avstriji, poleti leta 2010, je takrat 13-letni romunski smučarski skakalec, Eduard Torok, dejal: “Če bo šlo vse po sreči, bo naša skakalnica ravno tako dobra, kot je ta v Höhnhartu.” Eduard se je skupaj s svojo ekipo spremljevalcev vozil kar 1.200 km daleč v Höhnhart, Hinzenbach, Beljak in Bischofshofen ter treniral smučarske skoke. Dve leti kasneje so se Eduardu sanje uresničile z letalnico, ki jo je skupaj s svetovno smučarsko elito tudi otvoril.


Robert Kranjec se je v Rasnovu odlično počutil [foto: GEPA]

Na pokalu FIS v Rasnovu skakal tudi Robert Kranjec, zmagal Šinkovec

Med pogovorom o njegovih izkušnjah iz Romunije, je svetovni prvak Robert Kranjec dejal: “Vedno je dobro, ko se svet smučarskih skokov razširi in nas popelje v nove države. Pred nekaj leti si kaj takega nihče ne bi mogel predstavljati. Neverjetno je, ko vidite, kaj je bilo tukaj ustvarjeno praktično iz nič. Vesel sem tudi, da bodo otroci tukaj lahko trenirali in skakali čez vse leto, in to na svojem pragu. To jim omogoča popolnoma nove možnosti ter ustvarja nove priložnosti. Super je tudi, da Paul Ganzenhuber in OMV tesno sodelujeta z zvezo in jim pomagata pri postavljanju strukture ter ustreznega okolja. Prepričan sem, da bom še v moji aktivni karieri videl enega ali več romunskih skakalcev na startu svetovnega pokala v smučarskih skokih.


Tekmovanje si je ogledalo okoli 5.000 ljudi [foto: GEPA]

Zmagovalec otvoritvene tekme, pred 5.000 gledalci, je tako postal Jure Šinkovec. Svojo dobro formo je potrdil s prvim skokom, z daljavo 69,5 metrov, nato pa z drugim skokom, z daljavo 72,5 metrov, s katerim je postavil tudi rekord skakalnice. Jure Šinkovec je ob zmagi dejal: “Trenutno se počutim zelo dobro in imam tudi dober občutek za skoke.” Na stopničkah sta bila še Lukas Hlava (67 in 69 m, 250.2 točk) iz Češke ter Robert Kranjec (236,3 točke), z daljavama 63,5 in 66,5 metrov.

Tako Šinkovec kot Kranjec sta trenutno sredi priprav na novo sezono. Šinkovec je pojasnil: “To je pomembna faza z veliko skoki, testiranji materialov ter telesno vadbo in vadbo za moč. Tukajšnje tekmovanje pa je idealna priložnost za vmesno oceno našega položaja.


Jure Šinkovec je slavil zmago [foto: GEPA]

Leave a Comment