Kranjec s 4. mestom do rezultata kariere

Boj za veliki kristalni globus se je začel tudi v moški konkurenci. Po veleslalomski tekmi svetovnega pokala za ženske, na kateri sta se zelo dobro odrezali Ana Drev in Tina Robnik, smo v avstrijskem Söldnu videli še nastope smučarjev, med njimi tudi dva Slovenska. Žan Kranjec, naš najboljši veleslalomist zadnjih let in Miha Hrobat, sta se s progo na ledeniku Rettenbach spopadla s startnima številkama 24 in 75.


Žan Kranjec je prišel do najboljšega rezultata kariere [foto: GEPA]

Najboljšo prvo vožnjo je prikazal Francoz Alexis Pinturault, ki je postavil čas 1:04.38, najbližja zasledovalca, domačin Marcel Hirscher in Švicar Justin Murisier, pa sta v cilju zaostala 0.17 oziroma 0.20 sekunde.

Žan Kranjec je ob svojem petem nastopu na temu prizorišču prikazal odlično vožnjo in v cilj prišel z desetim časom oziroma z 1.16 sekunde zaostanka za vodilnim Francozom, Miha Hrobat pa je z zaostankom 3.14 sekunde zasedel 50. mesto. To je bil Mihov premierni nastop v Söldnu, prav tako pa je prvič tekmoval na veleslalomu za svetovni pokal.


Štart veleslaloma v Soeldnu [foto: GEPA]

Kranjec v drugo prevzel vodstvo

V drugem teku je pred nastopom Kranjca prvo mesto zasedal Američan Ted Ligety, za katerim so ob prihodu čez ciljno črto zaostali trije tekmovalci. Žan je tudi v finalu smučal odlično in napadal čez celotno progo, kar se je na koncu obrestovalo, saj je Ligetyja premagal za 21 stotink sekunde in tako prevzel vodstvo.

Finale je bilo razburljivo do zadnjega zavoja, Žanov četrti čas drugega teka pa ga je na koncu popeljal na izjemno 4. mesto in s tem tudi do rezultata kariere. Pinturault in Hirscher sta obdržala mesti iz uvodne vožnje, na tretje pa se je prebil Nemec Felix Neureuther, ki je bil na polovici preizkušnje šesti.


Zmago je slavil Francoz Alexis Pinturault [foto: GEPA]

Žan je najprej spregovoril o trenutku v prvem teku, ko se je odlično rešil iz težav in nadaljeval še bolje: “Tam na srečo nisem veliko izgubil, v redu sem se ujel, mogoče pa je bilo to tistih sedem stotink, ki mi jih je zmanjkalo. A še vedno sem zelo vesel, res je super začetek sezone in upam, da bo šlo tako naprej.

Nato je dejal nekaj besed o načrtu spopada s to zahtevno strmino: “Za samo tekmo ni bilo kakšnega posebnega načrta, pokazati moraš tisto, kar znaš in biti napadalen. Biti moraš skoncentriran in se pripraviti v glavi in to sem dobro naredil, kljub temu, da sem bil včeraj in pa danes pred obema tekoma kar nervozen. A to je pred prvo tekmo logično, saj ne veš kje si, imaš pa visoke cilje. Uspelo mi je še več, kot pa sem upal.

Na vprašanje, kako je čakati v prostoru za vodilne v ciljni areni, pa je odgovoril: “Ko si po prvem teku deseti, potem pa ”v zeleni”, je nekaj najlepšega. Veš, da boš med deseterico in čakaš ter gledaš, kaj bodo naredili ostali fantje. Sigurno bom zdaj šel v sezono še bolj sproščeno in še z večjo samozavestjo kot pa do zdaj.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (m)


Izjava: Žan Kranjec (.mp3)


Leave a Comment