Kulm po diskvalifikaciji “Schlierija” ostal brez domače zmage

Tudi druga razburljiva kulmska preizkušnja se presenetljivo ni končala z avstrijsko zmago. Po tem, ko je bil avstrijski adut Gregor Schlierenzauer zaradi neustrezne opreme diskvalificiran, se je na najvišjo stopnico še drugič letos povzpel Norvežan Anders Bardal. Drugi je bil Japonec Daiki Ito, tretji pa Poljak Kamil Stoch.

Kulm
Na odru za zmagovalce (od leve proti desni): Daiki Ito, Anders Bardal in Kamil Stoch [foto: FIS]

Napeta prva serija

Nebo nad kulmsko letalnico se je popoldne popolnoma zjasnilo, le veter je skakalcem še ponagajal. Veliko je bilo odvisno od same sreče, da je skakalec ravno v času svojega nastopa naletel na rahel vzgornjik, od njega samega pa je bilo odvisno, kako je ponujen veter v prsi izkoristil. To je najbolje uspelo Daikiju Itu, ki je v prvi seriji pristal pri 209 m. Njegove daljave ni uspelo preseči nikomur, najbolj pa sta se mu približala Gregor Schlierenzauer s poletom 203,5 m in Anders Bardal z daljavo ob slabših pogojih 197 m. Svetovnemu rekorderju Johanu Remnu Evensnu je prav tako uspel dolg polet do 208 m, vendar je zaradi velikega odbitka točk po prvi seriji končal za najboljšimi tremi.

Za razliko od dopoldanske tekme, ko je imel Robert Kranjec res neverjetno dobre vetrovne razmere, s pomočjo katerih je tudi zmagal, mu bogovi vetra tokrat niso bili naklonjeni. Kranjec je imel daleč najslabše pogoje, vendar je bila daljava 194 m vseeno dovolj, da je prvo serijo končal na petem mestu, do stopnic za zmagovalce pa so ga pred finalno serijo ločile pičle štiri desetinke točke.

V finalu slabi skoki tudi najboljših

Po tako razburljivi prvi seriji in dolgih poletih smo z navdušenjem čakali na nadaljevanje in razplet, vendar je žirija z vztrajanjem pri nizkem zaletnem mestu pokvarila vtis iz prvega dela. Poleti oziroma skoki so bili kratki, nobenemu ni uspelo preseči magične znamke 200 m.

Robert Kranjec tudi v finalu ni imel pomoči vetra, skočil je skromnih 166,5 m, vendar ne tako skromnih, da na koncu ne bi uspel obdržati petega mesta po prvi seriji. “Ja super! Zelo sem zadovoljen z obema rezultatoma. Škoda sicer za finalen skok, ker sem ostal nekoliko zadaj in izgubil hitrost. Prvo in peto mesto sta odlična,” je po tekmi dejal Kranjec.

Robert Kranjec
Slovenski mož dneva [foto: FIS]

Na četrto mesto je z 11. v finalu napredoval Thomas Morgenstern, na tretje pa se je Kamil Stoch z daljavo 181,5 m povzpel s sedmega. Po nastopu Andersa Bardala, ki je skočil 183,5 m so bili avstrijski navijači ob skakalnici pripravljeni, da Norvežana na vrhu zamenja Gregor Schlierenzauer. Toda on ni bil pripravljen. Imel je težave s tekmovalnim dresom, žirija ga je čakala skorajda 10 minut, da težavo odpravi. Schlierenzauer je opravil svoj polet, pristal pri 186 m, prevzel vodstvo in tudi po zadnjem nastopu Daikija Ita, ki je doskočil pri 171,5 m, je vse kazalo, da bo kulmsko zmago dobil domačin. Kmalu se je izkazalo, da je bil lanski zmagovalec svetovnega pokala v poletih »Schlieri« diskvalificiran, ker je nastopil  z raztrganim in z lepilnim trakom oblepljenim dresom. Na oder za zmagovalce so se tako povzpeli Anders Bardal, Daiki Ito in Kamil Stoch.

Anders Bardal
Upravičeno nasmejani zmagovalec Bardal [foto: FIS]

Do točk tudi Prevc in Šinkovec

Peter Prevc je v prvi seriji skočil 190 m, v drugi pa 170,5 m. Pridobil je dve mesti in bil na koncu 13. Jure Šinkovec pa je iz 17. padel na končno 23. mesto. Prvič je poletel do 187,5 m, drugič pa 142,5 m. Jurij Tepeš je naporen tekmovalni dan v Avstriji končal na 38. mestu (157,5 m), Jernej Damjan je bil 41. (153,5 m), Nejc Dežman pa 51. (119 m).

Peter Prevc
Peter Prevc [foto: FIS]

 “Zmaga je fantastična, bolje seveda na gre. Čestitke Robiju, tudi za drugo tekmo, kjer moram pohvaliti tudi Prevca. Smo izredno zadovoljni. Razlike so bile na drugi tekmi majhne, pogoji pa zelo težki. Zmaga in peto mesto Robija je odličen izkupiček,” je po tekmi povedal glavni trener Goran Janus.

Leave a Comment