Morgenstern ugnal konkurenco, Kranjec sedmi

Skakalna elita je po štirinajstdnevnem potovanju po Skandinaviji tam, kjer je sezono začela – v Nemčiji. Vse od leta 2007 skakalnica Titisee-Neustadt (HS 142) ni gostila tekem svetovnega pokala, ta konec tedna pa bosta tu kar dve. Prvo je dobil avstrijski skakalec Thomas Morgenstern pred Poljakom Kamilom Stochom in ljubljencem švicarskega občinstva Simonom Ammannom.

Tekma je potekala hitro in tekoče, razen občasnih težav z vetrom, so imeli tekmovalci dokaj regularne razmere za skakanje. Naprava s kalkulacijsko točko pri 125 metrih je zlasti v prvi seriji dopuščala dolge skoke. Daljavo dneva (144 metrov) sta si razdelila Ammann in Severin Freund, s katero sta se približala le na meter razlike uradnemu rekordu skakalnice, ki jo priznava Mednarodna smučarska zveza (FIS).


Jurij Tepeš je zapravil dobro izhodišče iz prve serije [foto: GEPA]

Z nekaj pomoči vetra in značilnimi gestami iz zmagovitih časov se je Ammann v izteku veselil vodilnega položaja. A ker ni doskočil v telemark, ga je z boljšimi ocenami za slog, a krajšo daljavo (140,5 metrov) kmalu prehitel Jurij Tepeš, njega pa današnji zmagovalec Morgenstern, ki mu je uspel najboljši nastop v prvi seriji. S tri metre daljšim skokom pred Slovencem si je nabral nekaj manj kot pet točk prednosti pred nadaljevanjem. Tepeš je imel odlično priložnost za napad v finalni seriji in celo zmago, ki pa so mu jo odnesle zastavice za veter ob doskočišču. Te so namreč vihrale navzdol po skakalnici, kar je pomenilo, da piha neugoden veter v hrbet. Tepeš je v težkih razmerah zmogel le do 127,5 metrov. Na koncu je zasedel 14. mesto.

V najboljšo deseterico pa se je še četrtič letos uvrstil Robert Kranjec. S sedmim mestom je bil znova najvišje uvrščeni Slovenec, s katerim je zadržal devetega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Jutri bo tako spet opravičen nastopa v kvalifikacijah.


Kamil Stoch se po skromnejšem začetku sezone vrača v dobro formo [foto: FIS]

Tako kot je Kranjčan v finalu pridobil nekaj mest (tri), sta jih tudi Kamil Stoch in Gregor Schlierenzauer. Poljak, ki je odlično nastopil že v petkovih kvalifikacijah, se je na drugo najvišjo stopnico odra za zmagovalce zavihtel z osmega mesta. S skorajda popolnim nastopom – za njegov skok mu je nemški sodnik prisodil celo dvajsetico – je prehitel takrat vodilnega Schlierenzauerja, ki je napadal iz ozadja (13. mesto po prvi seriji), in vodil vse do nastopa zadnjega, ki je še bil na vrhu. Morgenstern je imel pred Stochom nekaj manj kot devet točk prednosti, zato se je kljub nekoliko težjim vetrovnim razmeram zdelo, da te prednosti ne more oziroma ne sme zapraviti. Avstrijec ni razočaral in se zasluženo vesel 23. zmage v karieri. V izteku mu je čestital tudi reprezentančni kolega, danes četrtouvrščeni in še vedno v rumeni majici vodilnega, Schlierenzauer.


Rok Justin še vedno brez točk na tekmah svetovnega pokala  [foto: GEPA]

Točke svetovnega pokala sta osvojila tudi Jaka Hvala in Peter Prevc z 19. oziroma 27. mestom. Za 20-letnika iz Ponikev na Tolminskem je to najboljša letošnja uvrstitev, Prevc pa si je po razočaranju v Lillehammerju želel in pričakoval več. Na tekmi sta nastopila tudi Rok Justin in Tomaž Naglič, oba sta bila prekratka za finale. Matjaž Pungertar je izvisel že v petkovih kvalifikacijah.

V nedeljo bo v Titisee-Neustadtu ob 14.00 še druga posamična preizkušnja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Titisee-Neustadt :. Uradni rezultati


Leave a Comment