Moška biatlonska štafeta Rusom, Slovenci šesti


Jakov Fak, Janez Marič, Peter Dokl in Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Vreme tudi na moški štafetni preizkušnji v nemškem Oberhofu ni pokazalo lepšega obraza kot za včerajšnjo žensko tekmo, kjer so slavile ukrajinske biatlonke (Džima, Semerenko Va., Pidrušna, Semerenko Vi.) pred Francozinjami in Nemkami. Pri moških so bili na 4 x 7,5 km razdalji najuspešnejši Rusi. Z odlično zadnjo predajo je slovenska štafeta prišla do zelo dobrega 6. mesta (3+12).

Slovensko štafeto je na progo popeljal Peter Dokl, ki je bil zaradi vetrovnih razmer na strelišču manj natančen od pričakovanj. Porabil je štiri dodatne naboje, da je podrl vseh deset tarč in na progi zaostal za najboljšimi le nekaj več kot minuto.”Veter se je obrnil glede na pogoje pri nastrelitvi, zato sem imel nekaj več težav pri streljanju leže. Stoje sem potem poskusil podreti tarče s petimi naboji, vendar sem moral prav tako še enkrat napolniti puško z dodatnim nabojem,” je bil kratek Dokl.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Drugo predajo je na 11. mestu prevzel v svoje roke Klemen Bauer. Bil je hiter na progi, po streljanju stoje pa je žal moral dvakrat zaviti v kazenski krog. Vseeno je pridobil slovenski postavi tri mesta in jo predal kot osmi. “Navidezno so moji strelski nastopi stoje podobni tistim pred novim letom, vendar preko noči ni možno spremeniti zakoreninjenih napak. Trudil sem se, da bi bila realizacija zadetkov boljša in verjamem, da se bo z naslednjimi tekmami tudi ta zares izboljšala,” je razložil Bauer.

Tudi najizkušenejši člen slovenske štafete Janez Marič se ni mogel izogniti kazenskemu krogu. V položaju leže je bil brezhiben, po drugem obisku strelišča pa je moral opraviti dodatnih 150 tekaških metrov. “Čutim, da se tudi tekaško popravljam po bolezni, vendar je bil že predzadnji krog peklenski in posledice so se videle na strelišču. Nisem mogel zadeti vseh tarč, poleg tega sem bil kar precej nemiren na strelskem mestu, zapihalo je v sunkih in kazenski krog je bil neizbežen,” je komentiral razplet tretje predaje Marič.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Slovenski nastop je v četrti predaji zaključil Jakov Fak. Tudi tokrat je bil najboljši slovenski biatlonec mož odločitve. Od hotelskega sostanovalca Mariča je prevzel štafeto na desetem mestu, nato pa s strelskimi kot tudi s tekaškimi predstavami iz kroga v krog prehiteval nasprotnike. Z zadnjim Švedom Bergmanom je opravil še v zadnjih centimetrih pred ciljem in priboril štafeti sodelovanje na podelitvi cvetja najboljšim šestim ekipam. “Razmere so bile težke tako na progi kot na strelišču. Res je bila proga bolj trda kot za žensko tekmo, vendar pa je na posameznih delih sedaj bolj podobna drsališču. V zadnjih metrih je šlo bolj na tesno, saj sem še na zadnjem vzponu nekaj sekund zaostajal in takrat sem se tudi odločil napasti švedskega biatlonca. Taktično sem se odločil, da ga ne bom prej poskušal prehiteti in izkazalo se je, da sem ravnal pravilno. Pri streljanju stoje pa sem nekoliko prehitro napel sprožilec pri četrtem strelu, izgubil ritem in žal zgrešil. S popravljalnim strelom sem potem hitro podrl zgrešeno tarčo in se podal na progo, da bi nadoknadil še kakšno mesto do cilja,” je opisal svoj nastop Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Zadovoljen je bil tudi glavni trener Uroš Velepec: “Nekako so vsi štirje nastopili približno tako kot znajo, še vedno pa z napakami. Nekateri imajo še precej rezerve, vseeno pa bi pohvalil Petra, ki ni zaostal več kot smo načrtovali. Klemen je bil odličen na progi, pa žal spet s klasičnimi napakami na strelišču. Marič se tudi vrača, leže je prikazal lepo streljanje, stoje pa je kazenski krog pač preveč zanj. Na koncu nas je Jakov potegnil z desetega do šestega mesta, kar je lep dosežek, če upoštevamo, da se nismo pokazali v tisti povsem najboljši luči.

Pred polnimi nemškimi tribunami je slavila ruska štafeta (Volkov, Garaničev, Šipulin, Mališko; 0+12), drugi so bili z 8,4 sekundnim zaostankom Norvežani (L’Abbe-Lund, Bjoerndalen, Bjoentegaard, Svendsen; 1+8), tretji pa so po skoraj štiridesetih sekundah za zmagovalci prečkali ciljno črto domačini (Schempp, Lesser, Peiffer, Graf; 1+9).


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Sobotni program v Oberhofu je namenjen šprinterskima preizkušnjama. Ob 14.30 uri bodo stopile v smučino 7,5-kilometrske tekme ženske (Teja Gregorin št. 26 in Andreja Mali št. 57), ob 17.45 uri pa se bodo znova pod žarometi pomerili še moški na 10-kilometrskem šprintu (Jakov Fak št. 20, Klemen Bauer št. 29, Janez Marič št. 52 in Peter Dokl št.100).

Današnja tekma je bila težka in me je utrudila, vendar bo po tekaškem razteku počutje že boljše in suvereno grem tudi na jutrišnji šprint. Prepričan sem, da bom opravil najbolje kot trenutno znam in zmorem,” pa je bila še napoved Faka.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Štafeta (m)


Leave a Comment