SP: Moški šprint vodilnemu Norvežanu, Fak 19.


Jakov Fak [foto: Klemen Zibelnik]

Slovenska reprezentanca je po včerajšnjem dnevu odmora spet postavila svoje predstavnike na štart moške šprinterske preizkušnje. Vremenska tradicija se v Oberhofu tudi letos ni izneverila, saj je biatlonski stadion prekrila megla, temperature so bile relativno visoke za to obdobje zime, tekmovalce in njihove spremljevalce pa je na in ob progi pošteno močil dež, ki pada že vse od včeraj.

V teh pogojih se je najbolje znašel odkritje letošnje sezone iz dežele Vikingov in trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Tarjei Boe. Dvaindvajsetletni Norvežan je pustil nepokrito le eno tarčo po streljanju stoje. Za veliko nemško slavje na nabito polnih tribunah biatlonskega stadiona je poskrbel domači ljubljenec Arnd Peiffer (0,1), ki je za leto dni mlajšim Boem zaostal 16,7 sekunde. Čeh Michal Slesingr, ki se je že v sredo dokazal na štafetni tekmi, je pobelil vseh deset tarč in se s tretjim mestom povzpel na najnižjo stopničko.

Kar nekaj velikih biatlonskih imen (Bjoerndalen, Tchoudov, Wolf, Birnbacher, Fourcade) je podleglo vremenskim razmeram in zaključilo tekmo precej nižje od pričakovanj. Tudi slovenska četverica se tokrat na strelišču ni najbolje znašla. Jakov Fak, ki je danes dosegel najboljši rezultat slovenske ekipe se je uvrstil na 19. mesto (2,1). “Vse kar sem zgrešil leže je bilo preveč za dober dosežek in tega se zavedam. Resnično smo imeli na strelišču slabo vidljivost, kar je tudi eden od razlogov. Proga je bila zaradi dežja mehka, da se je udiralo in v takih pogojih tudi nisem imel dobrega občutka za tek. Bolj mi ustreza trd sneg, dež pa je še dodatno zmotil moj ritem. To ni tisto, kar bi si želel,” je bil kljub uvrstitvi med dvajseterico nejevoljen Fak.

Osem mest za njim je kot 27. končal Janez Marič. Po prvem obisku strelišča se je lahko pohvalil še s 100-odstotno statistiko, žal pa je bil trikrat neuspešen v položaju stoje. “Pred tekmo sem celo razmišljal, da ne bi nastopil, ker sem že pred dnevi zbolel. Iz same trme sem se potem postavil na štart, vendar je bila zaradi vseh ekstremnih pogojev to prav gotovo ena najtežjih tekem v moji karieri. Ko sem prišel do cilja, sem bil vesel, da sem jo končal, četudi bi bil 98. Po streljanju leže sem poskušal slediti Nemcu Stephanu in to me je kar precej izčrpalo, ker je imel zaradi enega manj pretečenega kroga še več moči in hitrejše smuči, zato sem to plačal tudi na zadnjem streljanju. Moralo bi biti boljše, vendar je glede na dane razmere rezultat soliden,” je ocenil Marič.

Podobno kot Fak je bil tudi Klemen Bauer manj uspešen na prvem obisku strelišča. Trije naboji so zgrešili tarče že v položaju leže, po stoječem pa je ostala nepokrita le ena. S 37. mestom je osvojil štiri nove točke svetovnega pokala. “Konkurenca je bila danes res neizprosna in prav takšni so bili tudi pogoji na progi in na strelišču. Seveda ne morem biti zadovoljen s svojim izkupičkom,” je bil kratek Bauer.

Vasja Rupnik je po sedmih obiskih kazenskega kroga (3,4) zaostal za zmagovalcem 4 minute in pol ter končal tekmo na 85. mestu med 97 uvrščenimi tekmovalci.

Glavni trener Uroš Velepec je bil lahko le polovično zadovoljen z dosežki svojih varovancev. “Ob koncu tekme so se pogoji resda nekoliko izboljšali, žal pa je bila zelo slaba vidljivost ravno okrog štartne številke 20, ko so prvič streljali tudi naši najboljši. Tako Marič kot Bauer sta tudi nekoliko prehlajena, zato njuno počutje ni takšno, kot bi si ga želeli. Jakov pa se ni mogel znajti v teh pogojih. V skupinskem štartu bo prav gotovo spet napadel na polno,” je napovedal Velepec.

Teja Gregorin in Andreja Mali bosta svojo prvo letošnjo priložnost v Oberhofu dobili na ženskem šprintu, ki bo na sporedu jutri ob 17.40 uri. Nedeljski program, ki bo sklenil biatlonski spektakel v nemški zvezni deželi Turingiji, bosta zapolnila moška in ženska preizkušnja s skupinskim štartom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Šprint (m)


Leave a Comment