Na moškem zasledovanju med deseterico tudi Fak

Veter, ki se je na Holmenkollnu nad Oslom nekoliko umiril, je biatloncem na moški 12,5 km zasledovalni tekmi omogočal več zadetkov kot njihovim kolegicam na tekmi pred tem. Zmagovalec Francoz Martin Fourcade je zgrešil le dve tarči, prav tolikšen strelski izkupiček pa si je izboril tudi najboljši slovenski predstavnik Jakov Fak, ki je z 10. mestom občutno popravil četrtkov dosežek na šprintu.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Fak je štartal s 23. mesta, se že po prvem streljanju zavihtel na 13. mesto, nato bil po enkrat neuspešen na obeh vmesnih strelskih postankih, za drugega stoje pa se je spet 100-odstotno zbral in takšno je bilo tudi njegovo zadnje streljanje. Do cilja je ohranil prednost pred zasledovalci in prečkal ciljno črto kot deseti. “Streljanje je bilo zaradi razmer težko nadzirati in ga sestaviti boljše. Zadovoljen sem, ker sem kar precej izboljšal uvrstitev, obžalujem pa četrtkov šprint, kjer bi si lahko pripravil boljše izhodišče. Tudi počutim se bolje, še vedno pa lahko več naredim na strelišču, kot na tekaški progi. Telo se še ni povsem regeneriralo. Jutri bom za skupinski štart poskušal prihraniti nekaj več moči za zaključek, pred tem pa streljati vsaj tako uspešno kot danes,” je še napovedal Fak.

Več preglavic je imel na strelišču Klemen Bauer, ki je osemkrat obkrožil kazenski krog (1,1,2,4) in vendarle za mesto izboljšal svojo šprintersko uvrstitev ter zasedel 46. mesto. “Spet sem na takšni tekaški ravni, da bi z boljšim streljanjem lahko posegal bistveno višje. Žal tudi danes ni šlo, čeprav so bili streli tehnično korektno izvedeni. Zavedam se, da brez zadetih tarč tudi še tako dobro streljanje nič ne pomeni. Težko bi rekel, kaj gre zares narobe, vem samo, da bom moral še delati na izboljšanju,” je komentiral nastop Bauer.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

S skromnim izhodiščem (58.) je začel tekmo Janez Marič. Po treh streljanjih se je zdelo, da bo lahko še nekaj izvlekel iz nastopa, zadnjič v položaju leže pa je zgrešil štirikrat in po dogovoru s trenerjem sestopil s proge. “Ni imelo nobenega smisla, da se muči po progi do cilja. Takšen razplet niti njemu, niti ekipi ne bi prinesel ničesar, zato sem mu nerad, a vseeno svetoval naj raje odstopi,” je pojasnil glavni trener Uroš Velepec.

Razmere za streljanje so bile danes ekstremno težke, še posebej se je to poznalo pri ženskah. Veter je spreminjal intenzivnost in se nepredvidljivo pojavljal ali pojenjal. Kar nekaj je bilo žrtev teh razmer in tudi Jakov bi prav lahko zadel leže vse strele, pa je prišel sunek in tarča ni padla. Pri Klemnu se poznajo novi pristopi k streljanju, ni več sunkovitih potegov prožilca, potrebno bo le še sinhronizirati gibe in sliko pri proženju. Za to bo prav gotovo potrebnega še nekaj časa. Jutrišnja napoved ne predvideva več tako močnega vetra, zato bo na obeh tekmah s skupinskim štartom najbrž spet več zadetkov,” je ugotavljal strelski trener Tomaš Kos.

Najboljši biatlonec letošnje zime Martin Fourcade je preprečil norveško zmagoslavje, saj je za 27,7 sekunde premagal domačina Tarjeia Boea. Zaradi treh obiskov kazenskega kroga (0,2,0,1) ta ni zmogel obraniti šprinterske zmage. Popolnoma enako strelsko statistiko je zabeležil debitant v Oslu, ruski biatlonec Aleksander Loginov, ki se je s tretjim mestom prvič v karieri zavihtel na zmagovalni oder svetovnega pokala.

Za slovo od norveške prestolnice se bodo jutri ob 11.30 uri pomerile na skupinskem štartu biatlonke, ob 15. uri pa še biatlonci. Slovensko trobojnico bosta zastopala le Teja Gregorin in Jakov Fak.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oslo :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment