Na Pokljuki 257 tekmovalcev


Uroš Velepec, Matija Vojsk, Peter Zupan in Tomaž Šušteršič [foto: SZS]

Rudno polje na Pokljuki se je prebudilo v sončno in mrzlo jutro, do prve tekme svetovni pokal pa sta ostala le še dva dneva.

Tekmovalci so se s progo in prizoriščem že spoznali na današnjem neuradnem treningu, med njimi je bil tudi neverjetni Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki je na Pokljuki že večkrat stal na najvišji stopnički, lani pa smo ga v karavani kar malce pogrešali. “Žal mi je, ker me lani ni bilo, a olimpijske igre so bile preveč pomembne. Tako sem šele danes videl prenovljeni center na Pokljuki in zelo mi je všeč. Proge so hitre, tu je pravi raj, kjer imate dolgo biatlonsko tradicijo. Vsak tekmovalec se rad vrača,” je povedal biatlonski kralj.

Slovenski tekmovalci prizorišče seveda dobro poznajo, saj je Pokljuka njihov drugi dom, po uspešnem uvodu v sezono pa komaj čakajo, da se predstavijo domačemu občinstvu. “Pokljuka je zame vedno velik izziv, saj se vsak želi dokazati na svojem terenu. Naredila bom vse, da pridem na najvišja mesta. Dobro sem pripravljena in le še čakam na prvo četrtkovo tekmo,” je že pred današnjim treningom povedala Teja Gregorin. Dobro razpoložen pa je bil tudi Klemen Bauer: “Na Švedskem smo dokazali, da smo na vseh tekmah lahko zelo visoko. Fak je po dolgem času za Slovenijo osvojil stopničke in mislim, da to lahko dosežemo tudi ostali. Sam bi bil zadovoljen z uvrstitvami med deseterico najboljših, seveda pa si želim tudi stopničk.

Pred svetovnim pokalom v biatlonu na Pokljuki, se je v prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) odvijala novinarska konferenca z Organizacijskim komitejem Pokljuka in slovensko reprezentanco. V uvodu je zbranim novinarjem nekaj besed namenil direktor SZS Matija Vojsk: “Vesel sem, da smo se na tako lep dan srečali v pričakovanju velike prireditve na Pokljuki. Biatlonci, prireditelji in vsi mi na Smučarski zvezi smo optimisti pred velikim dogodkom. Optimisti smo glede izvedbe in upamo tudi na uspešne nastope reprezentantk in reprezentantov. Vsem želim lepe dni na Pokljuki ter želim veliko zadovoljstva ob športnem nastopanju aktivnim in tudi nam, ki bomo spremljali prireditev.

V nadaljevanju je spregovoril podpredsednik OK Pokljuka, Peter Zupan: “Pokljuka je na današnji dan že pripravljena, zdaj tam že poteka neuradni trening. Lahko zagotovim, da so vse priprave v preteklih tednih, potekale v drugačnem tempu, kot pretekla leta. Na podlagi teh izkušenj smo ugotovili, da je treba pripravljati tekmovališče že prej, pri čemer nam je pomagalo vreme in snežne padavine. Pokljuka pod vodstvom predsednice OK, ministrice za obrambo Jelušičeve, opravlja določene aktivnosti, ki nam jih je naložila IBU in seveda tudi sami. Nova infrastruktura je na podlagi lanskih izkušenj zahtevala spremembe, ki bodo pomenile večjo kakovost za tekmovalce in druge uporabnike v okviru izvedbe teh tekmovanj.

Kar se tiče priprave tekmovališča in prog so te v optimalnem stanju. Na progah je zadosti utrjenega snega. Verjamem, da bodo obiskovalci in tekmovalci zadovoljni s snežnimi razmerami in infrastrukturo. Zanimivo je tudi to, da smo doživeli obisk kontrolorjev in sodnikov že v začetku tedna, za OK pa je razveseljivo to, da ni bilo skoraj nobene pripombe, naredili smo bolj lepotne popravke in prejeli kakšen dober nasvet, ki smo ga upoštevali. Rezultati, ki jih je dosegla reprezentanca, pomenijo za nas funkcionarje dodaten motiv, da Pokljuko še bolje pripravimo, kot morda v preteklih letih. Zahteve IBU so vsako leto večje, verjamemo pa, da bomo dobro tekmovali in da bomo dobri gostitelji vsem. Upam, da bo prišlo tudi veliko tujcev, ki bodo pomembno vplivali na življenje turizma na Bledu in Bohinju,” je še dejal Zupan.

Tomaž Šušteršič, sekretar OK Pokljuka je na začetku podal nekaj statističnih informacij: “Prijavljenih je 32 držav in preko 450 tekmovalk, tekmovalcev in spremljevalnega osebja oziroma natančneje 120 tekmovalk in 137 tekmovalcev. Prijavljeni so tudi vsi najboljši, kdo bo zares prispel pa bomo videli danes na prvih treningih. Imamo preko 150 akreditiranih novinarjev, katere čaka novo novinarsko središče. Preselili smo ga iz pritličja v klet, kjer so večji prostori in verjamem, da bo delo tako lažje in prijetnejše.” Šušteršič je nato spregovoril tudi o programu tekmovanj ter o spremljevalnem programu, ki se bo vsak dan začel uro pred tekmovanjem. Same vstopnice za tekme, so po ceni 10. evrov dostopne na bencinskih servisih Petrola, v turističnih agencijah Kompasa, v nekaterih trafikah 3Dva, na prodajnih mestih Alpetoura in seveda tudi na spletni strani Eventim.si.

Sekretar OK je nato podal še nekaj informacij o prometnem režimi v času tekmovanj: “Izpostavljam brezplačni avtobusni prevoz, ki je vključen v ceno vstopnice. Prevoz bo potekal na relaciji Bled-Pokljuka-Bled. Glavno postajališče je na centralnem blejskem parkirišču, se pravi ob Ledeni dvorani. Avtobusi bodo začeli voziti 2 uri in pol pred začetkom tekem, na Pokljuko pa bo vsak avtobus odpeljal, ko se napolni, isto pa velja ob vrnitvi v dolino. Za tiste, ki želijo priti sami s svojimi vozilom na Pokljuko, je parkiranje mogoče z Rudnega Polja v smeri proti Mrzlemu studencu, se pravi na cesti, ki vodi do Pokljuke, na levem cestišču. Prosimo vse, ki ne bodo izkoristili možnosti avtobusnega prevoza, da upoštevajo navodila rediteljev in policistov in obračajo vozila takoj po prihodu, tako da ne bo težav po koncu tekmovanj, ker bodo avtomobili obrnjeni v pravo smer.

Tekmovanje za svetovni pokal na Pokljuki pa tokrat nosi tudi dobrodelno noto, saj bo OK oziroma Športno društvo Pokljuka nekaj sredstev namenilo tudi prizadetim v poplavah v občini Dobrepolje. Tako se bodo krajani Dobrepolja z dvema avtobusoma lahko odpeljali na tekme. Župan občine Janez Pavlin se je organizatorjem zahvalil in dejal: “Življenje se v naših koncih po poplavah še ni normaliziralo. Dobivamo pomoč iz vseh strani Slovenije in vsak evro je dobrodošel. Tudi jaz sem ljubitelj Pokljuke, uživam v športu in v Pokljuki. Ta me fascinira in mi daje notranjo energijo, da lahko življenje poteka normalno. Nimamo samo srca za šport, ampak tudi srce za sočloveka. Da se tudi športniki spomnite na takšne dogodke, je izjemna dobrodelna gesta, zato se vam zahvaljujem.

Za tem so zbranim novinarjem nekaj besed namenili še glavni akterji prihajajočih tekmovanj, na čelu s trenerjem Urošem Velepcem, ki je menil: “Zadovoljni smo s trenutnim potekom sezone, čeprav je daleč od tega, da bi bili zadovoljni z vsem, kar smo naredili. Vsak športnik želi na vsaki tekmi nastopati brezhibno oziroma kar najbolje. To je nekaterim uspelo, nekaterim pa ne, tako da so zadovoljstva deljena. Tudi jaz, kot trener imam mešane občutke. Moramo še popraviti stvari in verjamem, da nam bo to uspelo na Pokljuki. Pred sezono smo napovedovali veliko, nisem pa verjel, da bomo tako dobri. Očitno je, da pravilno tempiramo formo. Hochfilzen smo vzeli kot resno etapo pred Pokljuko, upam pa napovedati, da bo slika na Pokljuki še lepša kot v Hochfilznu. Prav na vsaki tekmi bomo napadali na stopničke. Ni niti ene preizkušnje, kjer ne bi bili sposobni doseči stopničk, če jih ne bo, pa tudi ne bo katastrofa. Ekipa je pripravljena in zdrava in komaj čakamo prve tekme.

Na koncu so spregovorili še Teja Gregorin, Jakov Fak in Klemen Bauer, za katere bomo držali pesti v prihajajočih dneh. Gregorinova je dejala: “Pokljuka je zame velik izziv, saj smo pred domačo publiko. Želim dokazati sama sebi, da zmorem še veliko več, kot do zdaj. Naredila bom vse, da se povzpnem na najvišja mesta. Komaj čakam prvo četrtkovo tekmo.” Fak je komaj čaka prvo domačo tekmo: “Komaj čakam, da se začne svetovno prvenstvo na Pokljuki. Sem zelo dobro pripravljen, želim pa vsaj ponoviti uspehe iz Hochfilzna. Lahko rečem, da sem zelo optimističen.” Bauer pa je zaključil: “Nastop na švedskem je pokazal, da lahko v praktično vseh disciplinah posežemo na najvišja mesta, ne samo v določenih. Gleda na dejstvo, da je Jakov s tem tretjim mestom prebil led, mislim, da se je s tem postavilo dobre temelje za ostale tekmovalce. Pokazal je, da, če lahko on, lahko tudi ostali, saj smo na treningih zelo konkurenčni. Mislim, da je čas tudi za ostale tekmovalce, in seveda tudi za njega, da to ponovimo na Pokljuki. Na vseh tekmah startamo na stopničke, morda celo na zmago.

Leave a Comment