Naše tekačice polepšale pravljičen dan na Rogli

Na sončni in zasneženi Rogli so se najboljši smučarski tekači in tekačice drugič po letu 2009 potegovali za točke svetovnega pokala, v današnjem sprintu v prosti tehniki pa sta zmagi požela Norvežanka Maiken Caspersen Falla in Švicar Dario Cologna. Uspešne so bile tudi vse štiri slovenske tekmovalke, ki so osvojile nove točke: Vesna Fabjan je za las zgrešila finale in zasedla 7. mesto, Katja Višnar je bila 10., Alenka Čebašek 28. in Barbara Jezeršek 30.

Maiken Caspersen Falla je bila tokrat nepremagljiva [foto: Klemen Zibelnik]

Prvenec Norvežanke

Uspeh Maiken Caspersen Falla je presenečenje, saj je drobna Norvežanka prvič zmagala na posamični tekmi za svetovni pokal. “Zmage sem zelo vesela. Razmere so bile izvrstne, prav tako pa tudi smuči. Škoda, da se za zmago nisem potegovala z ramo ob razi s Kikkan Randall in Marit Bjørgen. Kakšen dan imaš srečo, kakšen dan pa ne. Težak vzpon pred ciljno ravnino je bil voda na moj mlin, saj sem se prav v tem delu počutila hitro in je bil zame kot naročen,” je zadovoljno pripovedovala Maiken, ki si najbolj želi priti domov na Norveško, saj je na poti že od 2. decembra. Chandra Crawford je leta 2006 prav v sprintu v prosti tehniki presenetljivo zmagala na olimpijskih igrah v Torinu, nasmejana Kanadčanka pa je bila skoraj enako vesela tudi drugega mesta na Rogli. “To je bila zame ena najboljših tekem v zadnjih letih. Skušala sem se držati Maiken in jo morda prehiteti, vendar ni šlo. Veseli me, da se tekačice iz severne Amerike uvrščamo na oder za zmagovalce. To je dobro,” je veselo ugotavljala Chandra, ki se že veseli vseh sprintov do konca sezone.

V kvalifikacijah je bila najhitrejša Švedinja Ida Ingemarsdotter, ki je v finalu pritekla do tretjega mesta. “Včeraj sem bila še malo bolna, danes pa sem stala na odru za zmagovalce. Res sem lahko zadovoljna. Imela sem slab občutek v grlu in šele danes zjutraj sva se s trenerjem odločila o nastopi. Odločitev je bila pravilna,” je strnila misli Švedinja, ki je med pripravami na sezono veliko trenirala, najboljši rezultat pa je prišel šele zdaj. Zanjo se je obrestovalo, da je po tekmi v Düsseldorfu odpotovala domov. Želi si ohraniti zdajšnji dober občutek in doseči dober rezultat tudi na novoletni tekaški turneji.


Vesna Fabjan (št. 2) je za las zgrešila finalni nastop [foto: Klemen Zibelnik]

V slovenskem taboru so si želeli, da bi se ena tekačica uvrstila v finale, kar bi Vesni Fabjan skorajda uspelo. Besničanka je za las ostala brez uvrstitve med najboljšo šesterico. V kvalifikacijah je dosegla drugi rezultat, v četrtfinalu zlahka opravila z vsemi tekmicami, v polfinalu pa je na koncu izgubila boj z Randallovo in Fallovo. V prvem trenutku je kazalo, da se je uvrstila v finale kot srečna poraženka, nato pa se je pokazal drugačen rezultat. “Razočaranje gotovo je, še zlasti,če si misliš, da si v finalu, potem pa slišiš, da ni tako. Danes sem si želela uvrstitve v finale, bila sem pripravljena na vse. Tudi publika je bila glasna in je res bilo užitek tekmovati. Smuči so bile v redu, vreme super. Skratka, vse je bilo super. Na koncu je žal malo zmanjkalo do tako želenega finala. Vedela sem, da sem sposobna priti zelo visoko, na koncu pa je malo zmanjkalo. Želela bi si, da bi bile tekme večkrat pri nas doma, ker je res lepo,« je po nastopu povedala Fabjanova. »Odločilen je bil zgornji del mosta, ko sta tekli dve tekmici vzporedno z menoj. Ker sem vedela, da je proga najhitrejša po sredini, sem skušala držati stik in narediti vse, da bi eno prehitela. Na koncu je malo zmanjkalo. Vendar to je sprint. Enkrat se vse ujame, drugič malo manj. Vesela sem, da je počutje veliko boljše, kot je bilo prejšnji teden, ko sem imela že v polfinalu grozne težave, tukaj pa je bilo precej boljše. Optimistično gledam naprej,” je pojasnila najboljša Slovenka na tekmi.

Čebaškova trčila s Kowalczykovo

Če tekma ne bi bila na Rogli, Katja Višnar danes niti ne bi tekmovala. Zadnje dni se namreč ni počutila dobro. “Če bi me včeraj nekdo vprašal, kaj pričakujem, bi bila z desetim mestom zadovoljna. Saj se počutim bolje kot včeraj, vendar se sliši po glasu, da to še ni to. Stoodstotno sem se osredotočila na pripravo, vedela sem, da bodo najtežje kvalifikacije. In res so bile. Vedela sem, da bo šlo pozneje lažje. Taktika je bila napad od starta, ker la tako lahko prideš naprej na takšni progi. Mislim, da so me v četrtfinalu navijači nad mostom ponesli v polfinale, ker je bilo kar težko. Videli ste, da me je v polfinalu tam pobralo, zmanjkalo mi je moči, da bi mogoče lahko imela boljši finiš,” je menila Višnarjeva, ki se je počutila dobro, vendar je bolezen pustila posledice. Alenka Čebašek je v kvalifikacijah naredila nekaj napak v ovinkih, v četrtfinalu pa je padla, ko je trčila z Justyno Kowalczyk. “Takrat sem izgubila stik z ostalimi. Borila sem se do konca,” je povedala najmlajša v slovenski ekipi, ki pridno osvaja točke v vseh sprintih.


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik]

Barbara Jezeršek je kot edina slovenska tekačica nastopila na obeh tekmah na Rogli in obakrat osvojila točke. “Prvi cilj sem dosegla in lahko naredim kljukico, da smo to prvo postajo opravili. V četrtfinalni skupini je bilo, kar je bilo. Nisem še ta prava za sprint. Treba je še narediti nekaj na sprintu in potem lahko tudi v bodoče računate name, da se uvrstim še višje,” je bila upravičeno samozavestna 25-letna Kranjčanka. Z dosežkoma na Rogli je dobila potrditev, da je dobro pripravljena za novoletno turnejo.

Pri fantih na vrhu Švicar, Rus in Norvežan

Med moškimi je Cologna potrdil sloves vsestranskega tekača. Švicar je prvič zmagal tudi v sprintu, tako da je bil dan zanj res čudovit. “Vedno je lepo zmagati prvič,” je povedal najuspešnejši član močne švicarske ekipe, iz katere so se trije uvrstili v polfinale. Cologna je z uspehom na Rogli napovedal izvrstno pripravljenost pred Tourom de Ski, na katerem je že dvakrat zmagal. “Do turneje bom počival in treniral, moj cilj na turneji pa je zmagati še tretjič,” 25-letnik ni skrival svojih želja.


Nikolay Morilov, Dario Cologna in Anders Gloeersen [foto: Klemen Zibelnik]

Rusu Nikolaju Morilovu so všeč daljši sprinti, proga na Rogli pa mu je bila všeč tudi zato, ker se je vlekla le v enem krogu. “Všeč mi je tudi težah prihod na cilj. V zadnjih metrih sem razmišljal o tem, ali še lahko prehitim Cologno, vendar mi ni uspelo. Nisem še dovolj hiter, ker sem v zadnjem času treniral za daljše razdalje,” je povedal najhitrejši iz kvalifikacij, ki se že veseli božiča v Moskvi. Nato se bo tudi on podal na turnejo. Če se bo počutil dobro in boo dosegal zadovoljive rezultate, bo opravil vse etape.

Med četverico Norvežanov, ki so se uvrstili v finale, je bil najboljši Anders Gløersen, za njim pa so se zvrstili Paal Golberg, Ola Vigen Hattestad in Eirik Brandsdal. Gløersen se je na Rogli počutil veliko bolje kot zadnje tedne. “Na prejšnjih tekmah sem imel nekaj smole, zdaj pa je vse dobro. Zelo sem zadovoljen,” je dejal Norvežan, ki si je za cilj sezone postavil čim višjo uvrstitev v sprinterski razvrstitvi svetovnega pokala.


Matjaž Gorjanc [foto: Klemen Zibelnik]

Slovenski tekači so še mladi in daleč od svetovne elite. Najboljši je bil Matjaž Gorjanc na 67. mestu z zaostankom 11,28 sekunde, mesto za njim je pristal Luka Prosen (+ 11,59), na 72. mesto se je uvrstil Gregor Kralj (+ 12,28) in na 73. Boštjan Klavžar (+ 13,69).


Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla :. Sprint (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla :. Sprint (m)


Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)
Izjava: Katja Višnar (.mp3)
Izjava: Alenka Čebašek (.mp3)
Izjava: Barbara Jezeršek (.mp3)


Fotogalerija: 18.12.2011, Rogla – sprint


Leave a Comment