Jakov Fak odličen šesti

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Magdalena Neuner je bila nepremagljiva tudi na prvi tekmi v norveškem Oslu. Na ženski šprinterski preizkušnji se je že šestič v tej sezoni zavihtela na najvišjo stopničko. Obe Slovenki sta osvojili točke svetovnega pokala s 30. in 38. mestom.

Andreja Mali se je brez zgrešene tarče uvrstila v prvo trideseterico, Teji Gregorin pa sta boljši dosežek preprečili dve nepokriti tarči laže. “Do sedaj sem se na Norveškem počutila odlično, danes pa mi na tekmi ni šlo. Včasih pride tudi slab dan, resnično ne morem reči drugega, ker ni šlo nič posebej narobe. Tudi na streljanju leže sem zadela trikrat v središče, dve tarči pa nista padli, čeprav sta bili zadeti po robu. Žal se mi je to pripetilo prav na šprintu, od katerega je odvisna tudi zasledovalna tekma,” je pojasnila Gregorinova.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Slovenska nastopa je komentiral tudi glavni trener Uroš Velepec: “Kar nekaj tekmovalk danes ni bilo tekaško razpoloženih in med njimi je bila žal tudi Teja. Pride dan, ko dnevna forma enostavno ne zadošča za dober nastop in po dveh zgrešenih tarčah je odtekla le še toliko, da je zaključila tekmo. Andreja je dosegla soliden rezultat, ki je nekako v duhu letošnje sezone. Streljala je zanesljivo, vendar bi morala biti na strelišču vsaj kakšnih 15 sekund hitrejša, pa bi bila že blizu dvajseterice.

Ker sta bili drugo in tretjeuvrščeni Darja Domračeva in Tora Berger po enkrat nenatančni na strelišču, so bila za Neunerjevo vrata do zmage na stežaj odprta. Belorusinja je za Nemko zaostala 38,2 sekunde, Norvežanka pa že 48,9 sekund.

Ob 14.30 uri bodo na štart 10-kilometrskega moškega šprinta stopili še Klemen Bauer (št. 20), Jakov Fak (št. 22), Vasja Rupnik (št. 54) in Janez Marič (št. 75).

Jakov Fak odličen šesti, zmaga za Rusa Garaničeva

Jakov Fak je v Oslu na moški 10-kilometrski šprinterski preizkušnji osvojil odlično 6. mesto in obenem tudi drugi najboljši slovenski rezultat sezone. Prvič v karieri se je zmage veselil Rus Evgenij Garaničev, ki je bil drugi že na šprintu v Anterselvi.

Fak je bil stoodstotno zanesljiv na strelišču, tekaško pa še nekoliko šibak zaradi prehlada, ki ga je prestal v preteklem vikendu. Današnji dosežek predstavlja tudi izenačenje njegovega sedmega najboljšega rezultata biatlonske kariere. “Sem zadovoljen, saj sem na strelišču ostal zbran. Vedel sem, da se tekaško danes ne bom mogel primerjati z najboljšimi, saj mi je nekaj moči pobralo kratkotrajno povišanje temperature in prehlad. Vseeno sem na progi iztisnil iz sebe največ, kar se je dalo. Počasi gradim formo za svetovno prvenstvo v Ruhpoldingu, kjer bosta morala biti tako tek kot streljanje na najvišjem nivoju. Če bi bil danes v takšnem stanju, kot pred dobrim tednom v Anterselvi, bi zagotovo lahko posegel še višje,” je svoj uspeh opisal Fak.

Njegov nastop je z 19. mestom dopolnil Klemen Bauer. Ihancu je vse do devete in desete tarče kazalo na podoben razplet kot pri Jakovu, vendar roka ni ostala mirna in obe tarči sta ostali nepobeljeni. “Ni ravno za odpiranje šampanjca, to je bolj tolažilna uvrstitev glede na pričetek tekme vse do zadnjega streljanja. Ne vidim pravega razloga za zgrešene strele, pa tudi treningi so kazali drugače. Izvedba streljanja je bila v redu, še deveti strel je le za las zgrešil tarčo. Tekaško sem bil dobro razložen, za zadnji krog sem ohranil dovolj moči in sem lahko še nadoknadil nekaj izgubljenih sekund v kazenskem krogu. Tudi material je odlično opravil nalogo, zato mi je še toliko bolj žal za izgubljeno priložnost. Boljšo tekmo bo potrebno sestaviti na zasledovanju, da si bom izboril nedeljski skupinski štart,” je ocenil možnosti Bauer.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Na sobotni zasledovalni tekmi bomo od Slovencev lahko spremljali še Janeza Mariča, ki je danes z dvema kazenskim krogoma zasedel 56. mesto (1,1). Strelski nastop pa je povsem podrl načrte Vasji Rupniku, ki je bil neuspešen šestkrat (2,4) in na koncu uvrščen na 78. mesto.

Tako zmagovalec Garaničev kot Nemec Arnd Peiffer na drugem mestu sta zadela vse tarče, v cilju pa ju je ločilo le sedem desetink sekunde. Na domačih tleh je tretje mesto pripadlo Emilu Hegleju Svendsenu, ki je bil najhitrejši v smučini, na strelišču pa sta mu v položaju stoje ostali nepokriti dve tarči.

Petek bo za biatlonce prost dan, spet se bodo potegovali za stopničke v soboto na ženski in moški zasledovalni preizkušnji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :.Spint (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :.Spint (m)


Leave a Comment