Norvežan Besseberg ostaja na čelu Mednarodne biatlonske zveze

Na pravkar končanem rednem kongresu Mednarodne biatlonske zveze (IBU) si je Norvežan Anders Besseberg z veliko prednostjo že v prvem krogu zagotovil novi štiriletni mandat. Za predsedniško mesto sta se potegovala še Rus Aleksander Tihonov in Kanadčan James Carrabre, oba že dobro poznana v svetu biatlona, vendar jima veliki met ni uspel.


Kongres Mednarodne biatlonske zveze [foto: Tomaž Šušteršič]

Poleg volitev v izvršilni odbor mednarodne zveze, kjer bodo po novem interese zastopali Rus Viktor Majgurov (prvi podpredsednik), Avstrijec dr. Klaus Leistner (podpredsednik za finance), Italijan Gottlieb Taschler (podpredsednik za šport), Kanadčan dr. James Carrabre (podpredsednik za medicino), Slovak Ivor Lehotan (podpredsednik za medije), Nemec Thomas Pfueller (podpredsednik za marketing), Šved Olle Dahlin (podpredsednik za razvoj) in Korejka Nami Kim (podpredsednica za posebne projekte), je kongres izvolil tudi nove člane tehničnega odbora in prireditelja biatlonskega svetovnega prvenstva leta 2019. Slednji bo organiziran v švedskem Oestersundu, ki je bil prepričljivo boljši kandidat od italijanske Anterselve/Antholza, češkega Novega Mesta na Moravi in ruskega Hanti Mansijska. Slovenske interese pa bo v tehničnem odboru branil Matej Kordež, ki je bil že v prvem krogu izvoljen v desetčlansko zasedbo enega najpomembnejših odborov znotraj Mednarodne biatlonske zveze.


Tehnični odbor [foto: Tomaž Šušteršič]

Pomembno profesionalno vlogo bo v IBU po novem zasedal še en Slovenec. Dosedanji pomočnik direktorja tekmovanj svetovnega pokala Borut Nunar, je zasedel mesto svojega predhodnika Avstrijca Franca Bergerja in postal direktor tekmovanj svetovnega pokala. Obe pridobljeni funkciji sta dokaz dobrega dela slovenskih biatlonskih strokovnjakov in ugleda, ki ga ta uživa v mednarodnem prostoru.

Kongres je sprejel tudi revidirano ustavo Mednarodne biatlonske zveze, potrdil novo točkovanje in nove kvalifikacijske kriterije za nastop na zimskih olimpijskih igrah, uvedel nov format tekem t.i. mešano štafeto posameznikov (single mixed relay) 6 km + 7,5 km, serijo tekmovanj mladinskega pokala IBU, spremenil štartni prostor za skupinske štarte in štafete ter se seznanil s pripravami na svetovni prvenstvi leta 2015 in 2016 v finskem Kontiolahtiju in norveškem Oslu, če naštejemo le najpomembnejše.

Naslednji redni kongres Mednarodne biatlonske zveze bo v prestolnici Moldavije leta 2016.

Leave a Comment