Nova naslova državnih prvakov za Gregorinovo in Faka

Drugi dan poletnega državnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki ni prinesel bistvenih sprememb na zmagovalnih stopničkah glede na včerajšnji šprint.

V tokratni zasledovalni preizkušnji sta vnovič slavila Teja Gregorin (ŠD Nika Ihan) in Jakov Fak (ŠD Pokljuka). Če ni bilo bistvenih rezultatskih sprememb, pa je Pokljuka danes postregla z bistveno drugačno vremensko podobo, saj je Rudno polje že dopoldan obsijalo sonce.

Fak je kljub petim nepokritim tarčam (1,2,0,2) s prednostjo minute in dobrih 16 sekund ugnal Petra Dokla (SK Ihan), ki je na drugem mestu zamenjal včerajšnjega podprvaka Klemna Bauerja ( SK Ihan). Dokl je zgrešil le dve tarči (1,1,0,0), medtem ko se je Bauer zavrtel v kazenskem krogu kar sedemkrat (2,0,3,2).

Po več kot polovici pripravljalnega obdobja se počutim dobro, čeprav sem začel resno trenirati zaradi vseh zapletov s prestopom bistveno kasneje kot moji kolegi iz reprezentance. Napredek je že opazen in s trenerjem Velepcem bova skrbno analizirala še ti dve tekmi, da mi bo lahko pripravil čimbolj učinkovit trening do zime. Z današnjim tekom sem tudi bolj zadovoljen kot včeraj, streljanje pa je bilo slabše tudi zaradi vetrovnih razmer. Do zime bomo morali to še odpraviti in natrenirati, da ne bomo imeli težav na svetovnem pokalu. Po številu osvojenih naslovov državnega prvaka bi si želel prehiteti tudi najuspešnejšega slovenskega biatlonca do sedaj,” je po svoji drugi osvojeni zvezdici v šali komentiral nastop Jakov Fak.

Pri članicah je bila Gregorinova praktično brez konkurence. Z minuto in skoraj dvajset sekund je na drugem mestu zaostala Tadeja Brankovič Likozar (TSK Merkur Kranj), ki je sicer podrla eno tarčo več (2,0,1,1) kot Ihanka (1,1,2,1). Tudi tokrat je šlo tretje mesto v Kamnik Andreji Mali (TSK Jub Dol pri Ljubljani), ki je bila zopet najuspešnejša na strelišču, saj sta ji ostali nepobeljeni le dve tarči (1,0,0,1).

Nad drugo zmago v tem vikendu je bila navdušena Gregorinova, ki pa ima še nekaj rezerv: “Zadovoljna sem s tekaškim delom, strelsko pa sem bila prepričana, da bo boljše. Nimam še pravega občutka za tekme, saj smo letos kasneje pričeli z mešanim režimom treninga, ker bo tudi vrhunec sezone s svetovnim prvenstvom v Rusiji prišel na spored pozneje kot ponavadi. Nekoliko sem po dogovoru s trenerjem tudi povečala količino vadbe. Sicer pa uživam na treningih na Pokljuki v primerjavi s preteklimi leti, ko smo bili bistveno večkrat na pripravah v tujini. Sodoben športni center nam omogoča vse to doma, zato je tudi glava bistveno bolj spočita. Moj glavni cilj so zimske tekme, zato se letos ne bom udeležila poletnega svetovnega prvenstva.

Članski A ekipi se spet vračata na Pokljuko 5. oktobra, ko bodo med enajstdnevnimi skupnimi pripravami pod Viševnikom izvedli tudi testiranje. V četrtek, 23. septembra pa bo na poletno svetovno prvenstvo v Duszniki Zdroj na Poljsko odpotovala B ekipa pod vodstvom trenerja Boštjana Lekana. “Na prvenstvo bomo odpeljali četverico najbolj perspektivnih, v mednarodni areni še ne tako izkušenih tekmovalcev, Simona Kočevarja, Mateja Kordeža, Anžeta Povirka in Primoža Pančurja. Naš cilj bo pridobivati izkušnje in v čim večji meri prenesti uspešne treninge na tekme. Pridružila bi se nam tudi Lili Drčar, ki pa je zaradi težav s prstom trenutno na rehabilitaciji in bo s treningi spet lahko pričela šele naslednji teden,” je sklenil Lekan.


Rezultati: Državno prvenstvo Slovenije :. Zasledovalno


zgoraj: Jakov Fak in Teja Gregorin [foto: Tomaš Šušteršič]

Leave a Comment