Odličen nastop Faka na skupinskem štartu

Zadnji tekmovalni dan svetovnega pokala so v Oberhofu sklenili moški s skupinskim štartom, kjer je Jakov Fak končal tik pod stopničkami na odličnem četrtem mestu. Še veliko bolje pa je po treh četrtinah tekme kazalo Klemnu Bauerju, ki je bil v vodstvu, po zadnjem streljanju pa pristal na 20. mestu.

Bauer se je že po prvem streljanju leže podal na progo kot drugi, Fak za njim pa kot peti. Oba sta bila strelsko stoodstotna. Ihanec je bil po drugem streljanju leže spet brezhiben in je že povedel, na progi pa spustil pred seboj Nemca Birnbacherja in Peifferja. Fak je zgrešil eno tarčo in padel na dvajseto mesto, vendar še vedno z relativno majhnim zaostankom približno 30 sekund zapuščal strelišče. Tudi tretje streljanje je bilo uspešno za Bauerja, saj je pobelil vseh pet tarč in se spet zavihtel v vodstvo, ki ga je obdržal do strelišča. Fak je še drugič zgrešil eno tarčo in zadržal dvajseto mesto, na progi pa spet napredoval. Zadnji strelski preizkus je bil usoden za Bauerja, kjer je zadel le prvi dve tarči, preostale pa pustil nedotaknjene. Medtem, ko je krožil v kazenskem krogu, je Fak uspešno podrl vse tarče in skupaj s skupinico sotekmovalcev zapustil strelišče na sedmem mestu. Med njimi je bil najmočnejši Norvežan Svendsen, ki mu je uspešno sledil tudi Fak in do cilja sta pridobila nekaj odločilnih sekund za dosego tretjega oziroma četrtega mesta.


Jakov Fak in Klemen Bauer v boju za najboljša mesta [foto: Tomaž Šušteršič]

Me veseli, da je novo leto končno prineslo tudi boljše rezultate. Včeraj na šprintu sem bil še razočaran s streljanjem in čeprav tudi danes nisem bil stoodstoten, je vsaj končni dosežek mnogo bolj spodbuden. Tekme s skupinskim štartom, kjer gre za boj mož na moža mi resnično ustrezajo in lahko pokažem svoj potencial,” so bile prve besede Jakova Faka. “Na streljanju se lahko veliko pridobi in tudi veliko izgubi, kar smo žal videli tudi pri Klemnu, zato je biatlon tako zanimiv vse do zadnjega,” pa je bil njegov komentar izgubljene slovenske priložnosti. “Žal sem bil tudi sam manj precizen na tistih vmesnih streljanjih, zato nisem mogel napredovati. Zadovoljen pa sem z zadnjim krogom, ko sem brez težav sledil Svendsenu in to je tudi dober pokazatelj moje tekaške forme. Podobno kot Teja lahko tudi sam z zadovoljstvom zapuščam Oberhof in se že veselim tekem v Novem Mestu, kjer se bom prvič seznanil s prizoriščem svetovnega prvenstva v naslednji sezoni. Na tekmah želim predvsem uživati in stopnjevati dosežke ali vsaj čim manj rezultatsko nihati.

Za Klemna Bauerja so bile stopničke še bolj na dosegu kot Faku, zato je bil razumljivo nezadovoljen z uvrstitvijo: “Sedaj po tekmi sem res razočaran z 20. mestom. Glede na potek tekme je to velik udarec, torej pasti z vodstva v drugo tretjino uvrščenih. Pravzaprav se je to zgodilo šele po zadnjem streljanju, ko po treh kazenskih krogih nisem uspeti obraniti niti 17. mesta. Videl sem, da lahko uspešno zadevam in tečem z najboljšimi, le še rezultat mora to pokazati. Po zadnjih treh tekmah vseeno beležim dokaj spodbudno strelsko statistiko, kar mi vliva optimizem za naprej. Takšen nastop je tudi izkušnja več in večkrat, ko sem bom znašel v takšnih situacijah, lažje bom obvladal pritisk in ohranil pridobljeno.

Komentar njegovega nastopa je podal tudi trener Tomaš Kos: “Klemen se je trikrat znašel perfektno, še posebej glede na situacijo v kateri se je znašel prvič v življenju in pred skoraj 30.000 gledalci, četrtič pa najbrž žal podlegel prevelikemu pritisku. Vseeno odlična tekma in čestitke obema, še posebej Jakovu, ki je dosegel fenomenalen rezultat.


Jakov Fak na podelitvi [foto: Tomaž Šušteršič]

Tudi sam moram pohvaliti oba fanta za odličen nastop. Moramo vedeti, da je prihod na strelišče v vodstvenem položaju za zadnje streljanje stoje pred takšno množico in pred vsemi najboljšimi tekmovalci, res že velik dosežek, ki ga lahko realiziraš samo, če si zares vrhunsko pripravljen. Klemnu je trikrat odlično uspelo, po tretjem strelu na zadnjem streljanju, ko je šel naboj po robu tarče, pa mu ni preostalo drugega kot tvegati do konca, saj je Birnbacher pač zadeval tarče. Vsi so pred tem tudi malo taktizirali v teku, zato so spredaj izgubljali v primerjavi z zasledovalci, sicer bi si lahko pridobili večjo razliko in si za konec privoščili tudi kakšno zgrešeno tarčo. Vseeno menim, da je bila za Slovence to res lepa tekma in s tem dokazujemo, da smo zreli za naskok na stopničke. Verjamem, da imamo tudi še druge biatlonce, ki tukaj niso prikazali vsega, kar znajo in bomo skupaj z njimi dosegali vrhunske rezultate,” je bila napoved glavnega trenerja Uroša Velepca.

Zmago je torej zanesljivo odnesel domači biatlonec Andreas Birnbacher, ki je zadel vseh dvajset tarč. Na drugem in tretjem mestu pa sta se pred Fakom zvrstila Francoz Simon Fourcade (0,1,0,0) in Norvežan Emil Hegle Svendsen (0,1,2,0).

Biatlonska karavana se bo že jutri zgodaj zjutraj prvič v zgodovini svetovnega pokala preselila na Češko, kjer bodo v Novem Mestu na Moravskem od srede do nedelje potekale posamične, šprinterske in zasledovalne tekme.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Skupinski štart


Leave a Comment