Odličen nastop Faka za 11. mesto, Svendsen do zmage

Pokljuka se je kopala v soncu in tribune so bile polne vzhičenih gledalcev, ki so na tretjo zaporedno tekmo BMW IBU svetovnega pokala v biatlonu začeli prihajati že zgodaj dopoldne. Nekaj več kot 5500 jih je na areni pred športnim centrom razvilo transparente in z glasnim navijanjem najprej spodbujalo 60 najboljših biatlonk, dobri dve uri zatem pa še moške biatlonce. Ti so se na 12,5 kilometrski razdalji borili za stopničke v zasledovalni tekmi.


Zmagovalni oder na Pokljuki [foto: Anže Kacin/OK Pokljuka]

Zaostanek edinega slovenskega predstavnika Jakova Faka je za vodilnim Antonom Šipulinom iz Rusije znašal minuto in 16 sekund. Naš biatlonec je že s prvim odrivom rok začel silovito in kmalu začel pridobivati mesta. Po prvem streljanju, kjer je bil natančen petkrat, je prehitel dva tekmeca in prišel na 22. mesto, nov odličen strelski nastop v leže pa ga je nato dvignil še za štiri mesta. V nadaljevanju si je prislužil dva kazenska kroga, ob zelo dobrem teku pa je čez ciljno črto prišel kot 11-ti.

Brez konkurence, vsaj kar se strelskih nastopov tiče, je bil danes Norvežan Emil Hegle Svendsen. 20 pokritih tarč mu je prineslo zanesljivo zmago, najbolj pa sta se mu približala Rus Anton Šipulin, ki je bil nenatančen dvakrat, ter Francoz Martin Fourcade, ki je z enim zgrešenim strelom s četrtega napredoval na tretje mesto.  V skupnem seštevku svetovnega pokala je vodstvo z novimi 60. točkami (skupaj jih ima sedaj 311) prevzel današnji zmagovalec, Fourcade zaostaja za štiri točke, medtem ko jih ima Šipulin na tretjem 276. Jakov Fak je po dveh tekmah na Pokljuki zdrsnil na šesto mesto (243 točk).


Jakov Fak [foto: Anže Kacin/OK Pokljuka]

Jakov, ki je bil s strani navijačev deležen glasne spodbude na vsakem metru proge, je po tekmi dejal: ″Enajsto mesto je za enkrat oziroma za danes solidno. Naredil sem dve napaki, tako da sem kar zadovoljen s tem rezultatom. Načrtovana je bila deseterica, a tudi drugi so imeli svoje želje. Poskušal sem biti čim boljši in če sem napredoval je to v redu. Včeraj se mi je nastop ponesrečil, danes pa je bil boljši dan. Leže sem streljal bolj previdno, saj je bilo pomembno, da ohranim stik z vodilno skupino.

Glavni trener Uroš Velepec je po tekmi spregovoril o možnostih za uvrstitev Teje in Jakova med deseterico najboljših: ″Z minuto in 30 ter minuto in 16 sekund zaostanka bi težko prišla čisto naprej. Oba sta sicer imela to možnost s popolnim nastopom, a nobenemu od njiju ni uspel. Jakov je zelo napredoval, nastopil odlično in čisto malo mu je zmanjkalo do podelitve oziroma šestega mesta. Očitno se je dobro počutil na progi, je užival in sem vesel, da mu je to uspelo. Mislim, da je Jakov pravi in da bo jutri to še enkrat pokazal, a je konkurenca tako močna, da res ne smeš delati napak oziroma ne smeš zgrešiti strela, če želiš priti na stopničke.


Tekmo je spremljalo lepo sončno vreme [foto: Anže Kacin/OK Pokljuka]

V nedeljo sta na Pokljuki na sporedu še oba skupinska starta, zagotovo najbolj zanimiv format tekmovanja, na katerih bosta nastopili trideseterici najboljših biatlonk in biatloncev sezone. Teja Gregorin bo startala ob 11.30, Jakov Fak pa ob 13.30.


Rezultati: Svetovni pokal.: Pokljuka :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment