Olimpijski ogenj že na poti v Soči

V antični Olimpiji so v nedeljo posebni slovesnosti prižgali olimpijski ogenj in ga ponesli proti končnemu cilju, črnomorskemu letovišču Sočiju.

Prižiganje olimpijskega ognja v antičnem templju, posvečenem boginji Heri v Olimpiji, je potekalo po natančno določenem postopku. Ogenj je prižgala visoko olimpijska svečenica, uprizorila jo je grška igralka Ino Menegaki, le s pomočjo moči sončnih žarkov in velikega konkavnega ogledala. Sonce je ogenj vnelo le po nekaj sekundah, kar v simboliki slovesnosti pomeni, da imajo olimpijske igre blagoslov tako bogov kot narave.


Aleksander Ovečkin med nošenjem olimpijskega ognja [foto: sochi2014.com]

Po prižiganju ognja je olimpijsko plamenico prevzel 18-letni grški alpski smučar Ioannis Antoniou, ki je baklo nato predal prvemu ruskemu zvezdniku, vrhunskemu hokejskemu igralcu in ambasadorju zimskih olimpijskih iger v Sočiju Aleksandru Ovečkinu.

Kdo je Ioannis Antoniou? To je šele 18-letni fant, ki smuča od četrtega leta, upa pa, da bo kot član grške reprezentance nastopil tudi na igrah v Sočiju. Za zdaj je njegov največji uspeh 75. mesto v veleslalomu na letošnjem svetovnem prvenstvu v Schladmingu.

Olimpijski ogenj bo po dolgem popotovanju, prvih 2000 kilometrov bo plamenica opravila po deželi zibelki olimpizma Grčiji, 7. februarja prihodnjega leta prispel in osvetlil olimpijski Soči. Olimpijsko plamenico bo na poti nosilo 14.000 oseb, opravila bo 65.000 kilometrov dolgo pot in med drugim obiskala tudi vesolje, dotaknila pa se bo skoraj zemeljskega dna, ko se bo potopila v Bajkalsko jezero, se povzpela na Severni tečaj ter na vrh Elbrusa, najvišje gore v Evropi.

Rusi za olimpijske igre pripravljajo posebnost. Kot sta dejala predstavnika mednarodne vesoljske postaje Mir Oleg Kotov in Sergej Rjasanski, bo bakla med postankom v vesolju 9. novembra prvič v zgodovini na poti tudi zunaj meja Zemlje.

To je najlepši trenutek v mojem življenju,” je prek družabnega omrežja Twitter sporočil Ovečkin, potem ko je bil med prvimi, ki jih je doletela ta življenjska čas, da so nosili olimpijsko plamenico. “Zahvaljujoč Sočiju 2014 so mi zaupali, da sem med nosilci olimpijske plamenice. Še posebno velika čast zame je, da sem prvi ruski nosilec ognja. Sem zelo vesel in to mi veliko pomeni. Ponosen sem, da sem del te ceremonije ob prižiganju ognja, ta se bo zdaj podal na največjo nacionalno štafeto v olimpijski zgodovini,” je pred slovesnostjo povedal Ovečkin.

vir: OKS

Leave a Comment