Po razveljavljeni prvi seriji v Oberstdorfu slavili trije Avstrijci

Prva tekma 60. novoletne turneje se ni končala brez zapletov. Po 34 skakalcih in povsem ponesrečenih skokih Gregorja Schlierenzauerja, Thomasa Morgensterna in Richarda Freitaga je bila žirija zaradi pritiskov z avstrijske in nemške strani primorana prekiniti in razveljaviti prvo serijo, v kateri sta se se sicer zelo dobro znašla dva Slovenca, Robert Kranjec in Jernej Damjan. Stala sta na odličnem drugem in četrtem mestu. Vremenske razmere so bile resda težavne, toda več ali manj podobne za vse skakalce. Pred razveljavitvijo sploh niso bile tako slabe, tudi sneg je skoraj že ponehal. Da bi se v nadaljevanju razmere izboljšale, je obstajala le majhna verjetnost, toda po 15-minutnem zasedanju žirije je Alexander Pointner, avstrijski trener, dosegel razveljavitev in ponoven začetek tekme. Le sprašujemo se lahko, ali bi se to zgodilo tudi če bi na vrhu stal katerikoli izmed Avstrijcev ali Nemcev. Verjetno pa na to vprašanje vsi poznamo odgovor.

Veter se ni pomiril, tudi snežilo je še vedno, maratonska uvodna tekma novoletne turneje pa se je ponovno začela. Avstrijci so darilo razveljavitve sprejeli odprtih rok in očitno popravili prejšnje uvrstitve. Razveljavitev je šla še posebej na roko Gregorju Schlierenzauerju, saj se po prvi seriji s skokom dolgim 103,5 m sploh ne bi uvrstil na tekmo. To pa bi bilo za Avstrijce preprosto nesprejemljivo. Na koncu se je avstrijski ljubljenec »Schlieri« s skokom 137,5 m veselil zmage. Proti svojemu glavnemu cilju – postati skupni zmagovalec turneje – lahko tako stremi optimistično. “ To je bil res en neverjeten dan zame. Žiriji se zahvaljujem, da je sprejela odločitev o ponovnem začetku prve serije. Njena odločitev je bila pravična za vse. Tako sem dobil še eno priložnost, ki sem jo izkoristil,” je po tekmi dejal Schlierenzauer. Na stopnice za zmagovalce sta se povzpela še dva njegova rojaka – Andreas Kofler s skokom 133,5 m in skorajšnjim padcem ter Thomas Morgenstern z daljavo 128,5 m. Tekmovanje sta končala na drugem oziroma tretjem mestu.


Oberstdorfski zmagovalec Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Razveljavitev prve serije Slovencem pokvarila uvrstitve

Najboljši Slovenec je bil Robert Kranjec, ki je z grenkim priokusom končal na solidnem devetem mestu. Svoj skok iz razveljavljene serije 130,5 m mu v nadaljevanju ni uspelo ponoviti. Daljavo je skrajšal na 126 m, vendar je bil od svojega izzivalca Macieja Kota še vedno boljši. V finalu je skočil 121 m in ohranil mesto v deseterici. Jure Šinkovec je v prvi seriji premagal Janneja Happonena in v finalu s skokom dolgim 122 m pridobil sedem mest in bil na koncu 17. V prvo je Jernej Damjan pristal pri 129,5 m, vendar tudi njemu, tako kot Kranjcu, daljave v ponovni prvi seriji, ni uspelo doseči. Skočil je 113,5 m, a to je bilo dovolj, da je presegel daljavo Noriakija Kasaia, s katerim se je pomeril. S finalnimi 117 m se je na koncu moral zadovoljiti s 24. mestom. V drugo serijo se ni uspelo uvrstiti Petru Prevcu, ki je v prvi seriji pričakovano izgubil proti Thomasu Morgensternu. Tudi kot srečnemu poražencu se mu z daljavo 120 m ni uspelo uvrstiti v finale, bil je 31. Iz najboljše trideseterice je izpadel tudi Mitja Mežnar, kateremu se s skokom dolgim 115 m ni posrečilo premagati Norvežana Runeja Velte. Mežnar je prvo serijo končal mesto nižje kot Prevc.

Robert Kranjec
Robert Kranjec [foto: GEPA]

Gleda na vso situacijo, ki se je dogajala, moramo biti zadovoljni in realni. Bile so težke razmere, zato se je tekma tudi tako dolgo zavlekla. Fantom bi čestital, saj je bilo tudi iz psihološkega vidika potrebno zdržati. Pohvalim in čestitam lahko Robiju, Juretu in tudi Jerneju. Ostaja pa vseeno malo grenkega priokusa, saj je v odpovedani seriji kazalo veliko bolje. V šali smo se na sodniški tribuni dejali, če ni Avstrijca ali Nemca spredaj, se mora serija odpovedati. Žirija je poskusila narediti vse, da bi imeli vsi dokaj enakovredne pogoje. Fante dolga tekma ni zmedla, saj so dobro pripravljeni.” je po tekmi dejal Goran Janus, glavni trener slovenskih skakalcev.

Jutri se skakalci že selijo v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo ob 13.55 na sporedu kvalifikacije pred nedeljsko drugo tekmo novoletne turneje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Obersdorf :. Uradni rezultati


Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment