Pokljuka srečen kraj za Gabrijelo Soukalovo

Dekleta so svojo uvodno preizkušnjo svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki za razliko od fantov začela v neprijaznih vremenskih pogojih. Pokljuka se je namreč zbudila v zasneženo in vetrovno jutro, a sprinterska tekma na 7,5 km ni bila nikoli pod vprašajem. V težavnih razmerah se je najbolje znašla Gabriela Soukalova. 23-letna Čehinja je bila zelo natančna na strelišču, saj ni zgrešila strela, ob tem pa je tudi odlično tekla, dosegla je četrti čas teka. Po dveh 14. mestih, doseženih v Oestersundu in Hochfilznu, se ji je tako na tretji letošnji sprinterski preizkušnji uspelo zavihteti na najvišjo stopničko. Ob svoji premierni zmagi v svetovnem pokalu na cilju tako ni skrivala zadovoljstva: “Nisem verjela, da lahko zmagam. Seveda sem tudi sama zelo presenečena, a zelo vesela.Miriam Goessner, tretja pa je bila Belorusinja Nadežda Skardino, ki je brez zgrešenega strela na cilju za zmagovalko zaostala za 30 sekund. Za obe je to letošnja najboljša uvrstitev v tej disciplini. Uspeh češke reprezentance je z osmim mestom dopolnila nekdanja mladinska svetovna prvakinja Veronika Vitkova, kar je dober obet za bližajoče se svetovno prvenstvo v češkem Novem mestu.

Pokljuka [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Do točk Gregorinova, Malijeva na zasledovalno tekmo

Slovenske biatlonke so v težavnih razmerah nastopile zadovoljivo. Na zasledovalno tekmo v soboto sta se uvrstili tako Teja Gregorin z 28. mestom kot Andreja Mali s 47., medtem ko je Lili Drčar s šestimi zgrešenimi streli tekmo končala na 98. mestu. Gregorinova je predvsem slabo streljala leže, ko je morala zaradi dveh zgrešenih strelov preteči še dodatnih 300 metrov. Na cilju pa je svoj nastop ocenila: “Nisem zadovoljna. Bila je težka tekma. Nisem uspela ujeti svojega ritma. Upam, da se bom na naslednjih tekmah bolje odrezala.” Svoj najboljši letošnji rezultat v sprintu pa je dosegla Andreja Mali, ki se je z enim zgrešenim strelom stoje uvrstila na 47. mesto: “Sneg je bil izjemno počasen in v takih razmerah se nisem znašla. Upam, da bo jutri bolje in bom končno osvojila prve točke v sezoni.” 22-letni Drčarjevi se uvodni pokljuški nastop ni najbolje posrečil. S šestimi zgrešenimi streli je tekmo končala na repu: “Vesela sem, da se je tu zbralo veliko mojih navijačev. To so tisti pravi navijači. Žal pa mi je, da sem jih razočarala s preveč kazenskimi krogi.

Tudi vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala in v posebnem sprinterskem seštevku Tori Berger težki pogoji na progi niso najbolje ustrezali. Po obeh streljanjih je morala odteči še kazenski krog. “Pogoji na progi so bili zelo slabi, a razmere so bile za vse tekmovalke enake. Priprava smuči v teh razmerah ni bila odločilna. Vseeno pa grem optimistično na naslednje tekme,” je svoj uvodni nastop na Rudnem polju ocenila 31-letna Norvežanka.

Povejmo še, da zmagovalka sprinterske preizkušnje v Hochfilznu pred tednom dni, Darja Domračeva zaradi zdravstvenih težav ni nastopila. 26-letna Belorusinja, v skupnem seštevku svetovnega pokala za Norvežanko Toro Berger zaostaja za 38 točk, je na Pokljuki sicer trenirala, a so bile težave prevelike in po pregledu ji je zdravnik svetoval počitek. Po dodatnih pregledih v naslednjih dneh se bodo v beloruski reprezentanci odločili, ali bo lahko nastopila v skupinskem startu na zaključni dan biatlonskih tekmovanj na Rudnem polju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Sprint (ž)


Leave a Comment