Prve stopničke Teje Gregorin

Norveški Oslo in tretja tekma sezone s skupinskim štartom bosta ostala v spominu Teji Gregorin, ki se je na tekmah svetovnega pokala prvič v karieri zavihtela na zmagovalni oder. Resda ima v lasti že srebrno kolajno s svetovnega prvenstva izpred treh let, ki je štelo tudi za uvrstitev svetovnega pokala, vendar bo imel ta dosežek le slab mesec pred svetovnim prvenstvom prav gotovo posebno težo v njeni rezultatski beri.

Pred nastopom je še ne 32-letna slovenska biatlonka zasedala 14. mesto v skupnem seštavku svetovnega pokala in se s številko 14 na prsih tudi pognala v smučino skupaj s trideseterico najboljših svetovnih biatlonk. Na vseh strelskih postankih je brez napake zadela vseh dvajset tarč. Po streljanju leže je bila deveta, potem pa je z neverjetnima predstavama stoje podrla še preostalih deset tarč in poslednjič zapuščala strelišče kot druga. Zadnji krog je bila od nje močnejša le ena izmed najhitrejših tekačic v biatlonskem svetovnem pokalu Belorusinja Darja Domračeva, ki jo je prehitela šele v zadnjega pol kilometra. Kljub vsemu je Gregorinova s 3. mestom osvojila enega največjih dosežkov svoje biatlonske kariere.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Toliko let je čakala na te stopničke, da je to tudi posebno veselje za celotno ekipo. Obenem pa je to tudi dokaz, da je potrebno vztrajati, še posebej v njenem primeru, ko je bila že tolikokrat zares blizu vrha. Po slabšem nastopu v šprintu pred dvema dnevoma sva se pogovarjala in sem ji dejal, da uspeh vedno pride takrat, ko ga najmanj pričakuješ. Na začetku sezone je bila pod pritiskom in v takšnem stanju se težko tekmuje, danes pa se je vse poklopilo … perfektno streljanje, dobra tekaška predstava, ki se še izboljšuje in dosežek je več kot zaslužen. Res enkratna spodbuda zanjo takorekoč pred vrhuncem sezone,” je rezultat po tekmi komentiral njen trener Uroš Velepec, medtem ko se je Gregorinova zamudila še na novinarski konferenci zmagovalne trojice in na dopinškem testu.

Zmago je s skoraj polminutno prednostjo osvojila Nemka Andrea Henkel (1,0,0,0) za katero je to šele druga uvrstitev na stopničke v aktualni sezoni. Druga je bila Domračeva, ki je bila sicer kar štirikrat strelsko neuspešna (1,1,1,1) in zaseda tudi drugo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Vodilna Nemka Magdalena Neuner danes ni nastopila, ker zaradi zdravstvenega stanja ni želela tvegati. Gregorinova se je po lestvici svetovnega pokala povzpela še za eno mesto in je trenutno 13.

Po opravljenih vseh formalnostih okrog tretjega mesta je do besede prišla tudi Teja Gregorin: “Kdo čaka, dočaka. Sem bila kar presenečena nad današnjo uvrstitvijo, ker po takšni sezoni tega res nisem pričakovala. Ampak očitno se da in tudi sama sem dovolj vztrajna in trmasta, da se je enkrat le moralo iziti meni v prid. Po novem letu sem bila strelsko že zelo stabilna, popravlja pa se mi tudi občutek za hitrejši tek. Na strelišču sem ostala popolnoma mirna celo v položaju stoje. Po zadnjem streljanju sem samo pogledala, koliko zadaj je Domračeva, saj sem vedela, da bo šlo z njenim tekom zelo na tesno v boju za morebitno drugo mesto, medtem ko sem morala prehiteti še Francozinjo Brunet. Ko je mene prehitela Domračeva, sem se pognala za njo in jih skušala slediti. Dovolj sva bili hitri, da me Ekholmova ni mogla več ogroziti. Všeč mi je, ker mi je v Oslu uspel takšen rezultat, kjer je vzdušje odlično, prisoten je norveški kralj in Holmenkollen ima poseben čar. Le še na Pokljuki bi mi bilo ljubše pred domačimi navijači.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :. Skupinski štart (ž)


Leave a Comment