Razplet zasledovanja po odločitvi žirije

Tudi biatlonci so se od Češke poslovili z zasledovalno preizkušnjo, ki jo je dobil Rus Anton Šipulin. Jakov Fak je napredoval za devetindvajset mest glede na šprint in zasedel 30. mesto.

Šipulin si je zmago zagotovil predvsem z dobro strelsko predstavo, saj je zadel devetnajst od dvajsetih tarč (0,0,1,0). Slavje bratov Fourcade na drugem in tretjem mestu pa je preprečila naknadna odločitev tekmovalne žirije. Zaradi izredno redke tehnične težave elektronskega sistema tarč, je Nemec Arnd Peiffer tekel en kazenski krog preveč (1,0,1,1), zato mu je ob koncu tekme žirija odštela 21 sekund. Ker bi bil zaradi tega z minimalno prednostjo uvrščen pred mlajšim Fourcadom, so v duhu “fair playa” in pravil Mednarodne biatlonske zveze (IBU) sprejeli odločitev, da si Martin Fourcade (1,0,1,1) in Peiffer razdelita drugo mesto, Simon Fourcade pa je tako ostal pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu (1,0,0,2).


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Čeprav je Fak štartal kot predzadnji, mu je z odlično tekaško predstavo in le tremi zgrešenimi tarčami (0,1,0,2) uspelo skozi tekmo konstantno napredovati. Pred zadnjim streljanjem je bilo celo že šestindvajseti, vendar je po dveh obiskih kazenskega kroga zdrsnil na 34. mesto, se v zadnjem krogu otresel nekaterih tekmecev in prečkal ciljno črto kot trideseti.

Dobrega izhodišča pa žal ni uspel izkoristiti Vasja Rupnik. Že po prvem streljanju leže so mu ostale nepokrite tri tarče, kar ga je potisnilo na 33. pozicijo. Potem se je uspel dvakrat zbrati in s stoodstotnim izkupičkom zapustiti strelišče. Ko se je še zadnjič postavil pred pet črnih tarč, so štiri ostale nedotaknjene in tekmo je končal na 43. mestu. “Leže sem naredil premajhno korekcijo, kar je pomenilo slab strelski začetek. Dve ‘ničli’ na vmesnih streljanjih dokazujeta, da se lahko zberem tako leže kot stoje. Pred zadnjim streljanjem pa sem nekoliko prepozno popustil tempo, ker sem mislil, da bom streljal na strelskem mestu 3 ali 4 in štiri tarče so ostale nepobeljene. Na progi sem videl, da lahko zelo enakovredno tekmujem s komerkoli, kar mi daje tekaško potrditev,” so bile besede Rupnika v cilju.

Lep dosežek in napredovanje Faka, Rupnik pa dokazuje, da zmore sestaviti posamezne dele, vendar težko ostane fokusiran celotno tekmo. To bo treba popraviti in verjamem, da lahko še večkrat doseže primerljiv rezultat kot na šprintu,” je ocenil glavni trener Uroš Velepec.

Bitlonska karavana nadaljuje s tekmovanji svetovnega pokala naslednji konec tedna, od četrtka do nedelje v Anterselvi/Antholzu v Italiji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Novo mesto


Leave a Comment