Rupniku uspeh kariere

V češkem Novem Mestu so prišli spet na vrsto moški, ki so tekmovali na 10-kilometrskem šprintu. Tudi biatlonce je podobno kot včeraj biatlonke spremljalo sneženje, v katerem se je najbolje znašel vodilni v svetovnem pokalu Norvežan Emil Hegle Svendsen. Do dosežka kariere je prišel Vasja Rupnik, ki je osvojil zanj odlično 15. mesto.

Logatčan se je izkazal predvsem na streljanju, kjer je pustil nepokrito le eno tarčo v položaju leže. Po zadnjem obisku strelišča se mu je nasmihala celo uvrstitev med deseterico, vendar mu jo je zaradi novozapadlega snega preprečila počasnejša smučina. “Že na ogrevanju in na nastrelitvi sem imel zelo dober občutek … kar vedel sem, da bo to moj dan. Tudi streljanje leže, kjer sem imel v zadnjem času največ težav, bi bilo lahko brez napake, saj sem morda le nekoliko prehitro sprožil tisti strel. Stoje sem uspel prve štiri odstreliti v ritmu, pri petem mi je zapihal veter, počakal sem in zadel. Tekaško sem dal vse od sebe, škoda le zaradi težjih pogojev na progi v zadnjem krogu. Z mojo težo pač ne gre hitreje, če se smuči v klancih vdirajo že skoraj deset centimetrov,” je bil vseeno zadovoljen Vasja Rupnik.


Vasja Rupnik [foto: Tomaž Šušteršič]

Najboljša slovenska biatlonca letos Jakov Fak in Klemen Bauer se s štartnima številkama v ospredju nista uspela izogniti slabim pogojem na progi in strelišču. Uvrstitev v zasledovalno tekmo je tako z 59. mestom uspela le Faku, ki je bil enkrat neuspešen leže in trikrat stoje. Bauer je zgrešil še eno tarčo več v položaju stoje in je pristal na 66. mestu. Po štiri tarče pa sta zadela Janez Marič na 83. mestu (3,3) in Simon Kočevar, ki je končal tekmo kot 97. (3,3).

Ne najdem razloga za neuspešno streljanje stoje, delno je prav gotovo vplival tudi veter, vendar to ni bilo ključno … Potrebno bo analizirati tekmo s trenerjema, saj nisem pravilno odreagiral, ko sem imel pokrit merek s tarčo, pa tudi moj tek danes prav gotovo ni izstopal. S tem rezultatom tudi izhodišče za zasledovalno tekmo ni ugodno, vendar se bom poskusil prebiti čim bolj naprej,” je pojasnil Jakov Fak.

Spet smo tudi trenerji nekoliko sokrivi za takšno predstavo obeh najboljših, ko smo ju (ravno obratno kot včeraj Tejo) postavili tokrat v prvo štartno skupino. Sneg, ki se je pred štartom nabral na progi, jima prav gotovo ni pomagal pri teku. Leže sta opravila streljanje še korektno, stoje pa sta imela v teh razmerah težave kot tudi marsikdo drug danes. Dan nam je naredil Vasja, ki pa na smolo v zaključku ni zmogel zadržati še boljše pozicije. Uvrstitev je zanj vseeno vrhunska in majhen zaostanek za zmagovalcem ga lahko v zasledovalni tekmi s podobnim streljanjem znova popelje visoko,” je strnil dogajanje glavni trener Uroš Velepec.

Druge zmage v tej sezoni se je veselil Norvežan Svendsen, ki je bil strelsko nenatančen le enkrat (0,1). Drugo in tretje mesto sta osvojila francoska brata Fourcade. Drugega starejši Simon, ki je zgrešil tri tarče (1,2) in zaostal le 2,7 sekunde, tretjega pa Martin z dvema nepokritima tarčama (1,1) in zaostankom 9,6 sekunde.

Nedelja bo v znamenju zasledovalnih preizkušenj, ženske od 12.45 ure in moške od 14.30 ure dalje. Slovenske barve bodo zadnji tekmovalni dan na Moravskem branili Teja Gregorin, Andreja Mali, Vasja Rupnik in Jakov Fak.


Rezultati: Svetovni pokal .: Nove Mesto (m)


Leave a Comment