Schlierenzauer do zmage, Damjan šesti

Poletna velika nagrada se je nadaljevala v švicarskem Ensiedelnu, kjer so se skakalci pomerili na tretji tekmi sezone. Mednarodna smučarska zveza (FIS) bo v zimski sezoni na tekmah v poletih uvedla nov način tekmovanja. V končni rezultat bodo namreč upoštevane tudi točke osvojene v kvalifikacijah, kar bo pomenilo, da se bodo tekmovalci pomerili v treh serijah. Nova pravila so tako prvič preverili v Wisli, vnovič pa so ga na podlagi glasovanja na sestanku vodji ekip uporabili tudi v Švici.


V Einsiedelnu je bil najboljši Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Na podlagi rezultatov kvalifikacij so bili skakalci po posebnem razporedu v prvi seriji razdeljeni v štiri skupine po 12 skakalcev. Iz vsake skupine je v finalno serijo napredovalo po šest skakalcev, torej se je skupno v finalu pomerilo le 24 tekmovalcev.

Preko skupin preživela Damjan in Prevc

V skupini A sta nastopila Rok Justin in Nejc Dežman. Justin je pristal pri 104,0 m, Dežman pa pri 103,5 m, vendar se nobenemu ni uspelo prebiti v finalno serijo. Podobno se je zgodilo tudi Matjažu Pungertarju (107,0), ki je bil preskromen v skupini C, ter Robertu Kranjcu (105,0), ki je izpadel v skupini D. Z odličnimi nastopi pa je nadaljeval Peter Prevc, ki je s 113,0 m po prvi seriji zasedal četrto mesto. V finalno serijo se je prebil tudi Jernej Damjan (112,0), ki je tekmoval v skupini C. Ljubljančan je po prvem polčasu držal sedmo pozicijo.


Švicarski Einsiedeln gosti tekmo poletne velike nagrade [foto: Ania Trybus/smucka]

Po prvi seriji je vodil Nemec Richard Freitag, ki je uprizoril izjemen skok dolg 116,0 m. Drugi je bil Avstrijec Gregor Schlierenzauer (112,5 m), tretji pa vodilni po kvalifikacijah njegov rojak Michael Hayboeck. Freitag je v finalu zmogel 112,0 m, kar je pomenilo nazadovanje na nehvaležno četrto mesto.

Finalna serija oz. tretja serija za skupni seštevek smo tako nestrpno pričakovali, saj je bil Prevc tik za najboljšimi. Dvakratni dobitniki olimpijske medalje v Sočiju ni ostal povsem zbran in je s skokom 106,0 m nazadoval po lestvici do končnega sedmega mesta. “Sposoben sem bil napraviti več. V finalni seriji sem odskok pričel prezgodaj, zaradi česar sem konkurenci prepustil dragocene metre. S prilagajanjem na skakalnico sem imel tu v Švici kar nekaj težav,” je po tekmi priznal Prevc. Tako je bil tokrat najvišje uvrščeni Slovenec Damjan, ki je v finalu zmogel 112,0 m ter se uvrstil tik za najboljšimi na šesto mesto. “S trenutnim nivojem skakanja sem zadovoljen. Današnja tekma je bila dober pokazatelj, kam se trenutno lahko uvrščam. Seveda lahko določene stvari še popravim, a za začetek poletne sezone je šesto mesto zelo dober rezultat,“, je po tekmi dejal Damjan. Pungertar je bil na koncu 36., Kranjec 41., Dežman 44. in Justin 46.

Do zmage je tokrat prišel Schlierenzauer, ki je v finalu na željo njegovega trenerja nastopil z enega zeletnega mesta nižje. Drugo mesto je pripadlo Poljaku Piotru Zyli, tretji pa je bil Hayboeck.

V skupnem seštevku vodi Zyla (160 točk), drugo mesto pa si delita Schlierenzauer in Prevc (132). Lovljenje točk se bo nadaljevalo v petek, ko bo v francoskem Courchevelu naslednja tekma poletne velike nagrade.

Rezultati


Leave a Comment