Biatlonci na Pokljuki

Biatlonci na Pokljuki, v Sankt Petersburgu kongres Mednarodne biatlonske zveze

Slovenska biatlonska reprezentanca ima za seboj že skoraj štiri mesece poletnih priprav, ki so jih v veliki meri izvedli v Športnem centru Pokljuka na Rudnem polju, kjer je njihov drugi dom tudi v teh dneh. Pod budnim očesom trenerjev Uroša Velepca in Tomaša Kosa je njihov vsakdan prežet s specialnim treningom.

Smo v sklepni fazi drugega cikla priprav, kjer delno že izvajamo trening streljanja s tekmovalnim ritmom. Tudi sicer poskušamo narediti čim več treninga, ko je obremenjenost podobna tekmovalni. Jasno je, da so tekmovalci po tej fazi že nekoliko utrujeni, zato jo jutri zaključujemo z interno tekmo s katero bomo preverili tudi vmesno stanje. Sezona po olimpijskih igrah je vedno tudi priložnost, da preizkusimo kakšen treninški eksperiment in uvedemo nove metode treninga in kakšna nova treninška sredstva,” je pred svojimi tekmovalci ugotavljal Velepec.

Temu je pritrdil tudi Kos: “Zaenkrat poteka vse po načrtih in tekmovalke se poskušajo čim bolj motivirati za prihajajočo zimsko sezono. Dosedanji treningi so bili uspešno izvedeni in drugo fazo zaključujem s pozitivnim občutkom, da smo dobro delali.

Predstavniki nacionalnih biatlonskih zvez pa so se v Sankt Petersburgu v Rusiji zbrali na svojem devetem rednem kongresu. Ker je bil tokratni tudi volivni, je bilo nekaj napetosti čutiti že pred začetkom. Predsedniku in članom izvršilnega odbora so potekli mandati, zato so delegati že izvolili novo vodstvo Mednarodne biatlonske zveze (IBU). Norvežan Anders Besseberg, ki je vodil mednarodno zvezo že doslej, tokrat ni imel protikandidata, zato so ga izvolili še za naslednje štiriletno obdobje. Novo ime pa se je pojavilo na funkciji prvega podpredsednika. Rusa Alexandra Tikhonova je zamenjal sodržavljan Sergey Kushchenko, na mestih preostalih podpredsednikov pa so bili izvoljeni Avstrijec Dr. Klaus Leistner (za finance), Italijan Gottlieb Taschler (za šport), Korejka Nami Kim (za posebne zadeve), Kanadčan James Carabree (za zdravstvene zadeve), Slovak Ivor Lehotan (za informiranje), Nemec Tomas Pfüller (za trženje) in Čeh Vaclav Firtik (za razvoj). Med deseterico članov vse bolj pomembnega tehničnega odbora je bil izvoljen tudi Slovenec Borut Nunar.

Na kongresu, ki bo potekal še do nedelje, bodo izvolili še prireditelja svetovnega prvenstva za leto 2015, sprejeli dopolnila k statutu mednarodne zveze, sprejeli spremembe tekmovalnih in anti-dopinških pravil, sprejeli finančne načrte za prihodnje obdobje in druge pomembne akte za razvoj biatlona kot športa ter nemoteno delovanje zveze v prihodnjem obdobju.

Leave a Comment