Šipulinu še druga zmaga na Pokljuki, Fak tekmo zaključil kot osmi

Svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki se je sklenil z moškim skupinskim startom. Več tisoč glasnih navijačev je videlo še eno izjemno preizkušnjo, ki je pripeljala h koncu 4-dnevno tekmovanje; tekmovanje, ki ne bi bilo mogoče brez številnih ljudi, ki so na prizorišču navkljub pomladnim razmeram poskrbeli za odlične pogoje, tako za tekmovalce, kot za gledalce.

Jakov Fak, ki se je na pot podal kot šesti najboljši biatlonec sveta, je svojo nalogo na prvem streljanju opravil z oceno 4, kar je po odhodu v drugi krog pomenilo 15. mesto. Nadaljevanje je bilo precej boljše, saj je bil nato 100-odstoten, na polovici 15. kilometrov pa je zasedal osmo mesto. Na tretji postaji je zadel le trikrat in zdrsnil na 15. mesto, na zadnjem streljanju na Pokljuki pa se je odrezal vrhunsko. Pet zadetih tarč in hiter tek ga je na koncu popeljal na osmo mesto.

Jakov je v cilju spregovoril o svojem nastopu: ″Te dni nisem imel pravega občutka pri streljanju in v tem je problem. V stoje moram biti še bolj sproščen, toda ko ne gre po načrtih je človek težko sproščen. Smuči so bile idealno pripravljene, ni se še zgodilo, da bi bilo drugače. Res moram pohvaliti servis oziroma jih pohvalim še za nazaj in za naprej. Fantje delajo neverjetno dobre smuči, glede na to kako majhna ekipa smo,″ nato pa ocenil celotno tekmovanje: ″Rezultatsko ni bilo tako uspešno, kar se tiče organizacije, publike in vsega ostalega pa mislim, da je Slovenija dokazala, da ima veliko srce za biatlon.


Skupinski štart na današnji tekmi na Pokljuki [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Glavni trener Uroš Velepec je o predstavi Faka najprej dejal: ″Videlo se je, da je bil danes tekaško dobro razpoložen, tudi streljal je hitro, žal je tistega prvega zgrešenega strela. Nato je čisto malo zgrešil dvakrat še na streljanju v stoje, očitno je bil z glavo še preveč na progi. Nato je vrhunsko pospravil tri strele in v zadnjem krogu pokazal, da je »finišer«, ki mu je malokdo kos. Pokazal je, da sodi med najboljše, a za zmago je bilo potrebno streljati enko ali ničlo.″ O celotnem tekmovanju na Pokljuki pa dodal: ″Rezultati seveda niso takšni, kot smo jih pričakovali. Predvsem nas je pokopalo streljanje. Skoraj vsi tekmovalci so streljali slabše kot na prvih dveh postajah svetovnega pokala. Ne vem, ali je bilo to zaradi pritiska na domačih tleh, ali česa drugega, to bomo videli po pogovoru in analizi. Streljanje je bilo tisto, ki nam ni omogočalo višjih uvrstitev.

Boj za najvišja mesta je bil srdit do zadnjih metrov. Približno petsto metrov pred ciljem so skupaj tekli Jean Guillaume Beatrix in Martin Fourcade iz Francije ter Rus Martin Šipulin. Po padcu Beatrixa je šel po njegovi poti skorajda tudi Fourcade, ki je bil tik za njim, Šipulin pa je izkoristil priložnost in odšel proti cilju kot vodilni.

Po daljšem čakanju na uradne rezultate zaradi pritožbe francoske ekipe je Rus na koncu le prišel do zmage z 1.2 sekunde prednosti pred Fourcadom. Avstrijec Simon Eder, ki je za nekaj centimetrov ugnal Šveda Fredrika Lindstroema se je tako veselil tretjega mesta. Vsi trije, ki so prišli na zmagovalni oder so zadeli 19 od 20. tarč.

27-letni ruski biatlonec, ki je v treh tekmah na Pokljuki dvakrat zmagal in enkrat osvojil drugo mesto, je po tekmi opisal dogajanje na progi, kjer naj bi nepravilno oviral tekmece: ″Najprej bi se rad opravičil. Nisem želel izvesti takšnega napada in nisem hotel, da pride do tega. Toda takšne stvari se v športu zgodijo, to je nekaj normalnega.

Leto je tako na prvem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala tako zaključil Martin Fourcade s 361. točkami. Na drugo mesto se je prebil današnji zmagovalec, ki za Francozom zaostaja 25 točk. Zmagovalec zasledovalne tekme na Rudnem polju Emil Hegle Svendsen, današnji nastop se mu je povsem ponesrečil, s štirimi zgrešenimi streli je zasedel 17. mesto, je tretji s 335 točkami.


Rezultati: Svetovni pokal.: Pokljuka :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment