Skakalke pozdravljajo uvedbo svetovnega pokala

V soboto bo v Lillehammerju končno na sporedu dolgo pričakovana premierna tekma svetovnega pokala za skakalke. Prve uradne tekme pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS) so potekale v sezoni 2004/05, vse od tedaj pa so dekleta nastopala v okviru celinskega pokala. Po uspešno izvedenih svetovnih prvenstvih v Liberecu (2009) in Oslu (2011) je čas, da se dekleta predstavijo tudi širši mednarodni javnosti.


Na prvi tekmi svetovnega pokala bo nastopila tudi Anja Tepeš [foto: GEPA]

Med glavnimi favoritinjami za skupno zmago je vsekakor svetovna prvakinja Avstrijka Daniela Irachko. “Odlična poteza! Ženski skoki bodo lahko še napredovali. Imela sem poškodovano koleno, zato upam, da bo sezona minila brez težav,” si je zaželela Iraschkova, ki je slavila v lanskoletnem seštevku celinskega pokala. A avstrijski veteranki ne bo lahko, saj tekmice ne bodo gledale križem rok. Med njimi bo tudi močna slovenska ekipa. V Lillehammerju bodo nastopile Urša Bogataj, Maja Vtič, Špela Rogelj, Katja Požun in Anja Tepeš. “Za ženske skoke je zelo pomembno, da se je uvedel svetovni pokal. Veliko ljudi sploh ne ve, da tudi dekleta skačemo. Sedaj nas bodo videli na televiziji in se seznanili z nami,” meni Katja Požun, ki je v torek slavila na tekmi celinskega pokal v Rovaniemiju.


Maja Vtič [foto: Klemen Zibelnik]

Zelo sem vesel svetovnega pokala, saj je to pomemben korak za naš šport. Mislim, da bodo nacionalne zveze vlagala v ženske skoke, predvsem ker bomo nastopile tudi na olimpijskih igrah 2014. Dobili bomo tudi širše podporo gledalcev, saj bodo naše tekme predvajane po televiziji. Dolgo smo čakali na to priložnost, enako da so nas uvrstili na program olimpijskih iger. Vesela sem, da se sedaj lahko osredotočim na tekmovanje in ne na vprašanja, zakaj ne smo tekmovati v svetovnem pokalu ali olimpijskih igrah,” je vso kalvarijo, ki so jo dekleta prestala, predstavila uspešna nemška skakalka Ulrike Graessler.


Ulrike Graessler [foto: Klemen Zibelnik]

Izmed boljših tekmovalk bo uvodno tekmo izpustila Američanka Lindsey Van, ki je bila na začetku oktobra na operaciji kolka. Trenutno pa svetovna prvakinja iz leta 2009 še ni pripravljena za nastop na najvišji ravni.


Program Lillehammer (HS 100)

Petek, 2. december 2011
18:30 uradni trening (2 seriji)
20:00 kvalifikacije (če bo prijavljenih več kot 50 skakalk)

Sobota, 3. december 2011
13:00 poskusna serija
15:15 prva serija v konkurenci
17:00 finalna serija

Leave a Comment