Skozi kvalifikacije v Oberstdorfu celotna sedmerica

Smučarji skakalci so na kvalifikacijah v Oberstdorfu s polno paro zakorakali v 62. turnejo štirih skakalnic. Na skakalnici pod senčno goro je nastopilo 72 skakalcev, od tega so jih je 62 borilo za mesto na prvi od štirih preizkušenj, ki se bodo zvrstile do 6. januarja, vsi pa so upali na čim lažjega nasprotnika za jutrišnjo prvo serijo – ta že kar nekaj let poteka v obliki dvobojev. Zmaga, ki po novem prinaša denarno nagrado 2000 € tudi že vnaprej uvrščenim članom elitne deseterice je šla na Norveško v roke Andersu Bardalu. Drugi je bil veteran Noriaki Kasai in tretji Švicar Simon Ammann.


Robert Kranjec bo v Nemčiji popravljal vtis iz Engelberga, kjer je celo zgrešil uvrstitev na tekmo [foto: GEPA]

Jernej Damjan je z dobrimi rezultati v kontinentalnem pokalu poskrbel, da slovenska ekipa tudi v drugi periodi ni izgubila kvote sedmih skakalcev v kvalifikacijah in se tako namesto Matjaža Pungertarja pridružil prvi postavi. Že takoj s prvim nastopom je pokazal, da se je glavni trener Goran Janus odločil pravilno, ko ga je uvrstil v ekipo, in pristal pri zelo dobri daljavi 134,5 metrov. Le pol metra je bil krajši Jaka Hvala, ki je dobro popravil vtis iz trening serije, kjer je bil precej neprepričljiv. Isto daljavo je dosegel Peter Prevc in je bil z njo zelo zadovoljen, saj je nastopil v nekoliko slabših razmerah. Smolo z vetrom je imel tudi osmoljenec iz Engelberga Robert Kranjec, ki pa je zmogel 124,5 metra. Tokrat se je moral tudi on uvrstiti na tekmo, saj je izpadel iz elitne deseterice.

Na tekmi bomo videli tudi Roka Justina (123 metrov) in Tomaža Nagliča (121,5 metra), ki sta se na novoletni turneji prvič v karieri prebila skozi kvalifikacijsko sito. Nastop slednjega je bil močno ogrožen zarad problemov s hrbtenico, ki so mu onemogočali optimalen položaj v počepu, a se mu je s pomočjo fizioterapevta uspelo pripraviti in zbrati za dober nastop. Veter v hrbet, ki je v Oberstdorfu kar pogost, je ponagajal Juriju Tepešu – pristal je pri 127 metrih, kar je bilo povsem dovolj za uvrstitev na tekmo.

Omenjeni dosežki so našim fantov za jutrišnje dvoboje določili naslednje tekmece:
Andreas Wellinger – Jernej Damnjan
Jurij Tepeš – Jaka Hvala
Robert Kranjec – Janne Ahonen
Tomaž Naglič – Andreas Kofler
Rok Justin – Peter Prevc

Na žalost se bodo kar štirje pomerili med sabo, kar pa še ne pomeni, da se nam ne obeta zanimiva tekma in nove dobre uvrstitve. Preizkušnja bo na sporedu jutri ob 16.25.


Rezultati: Novoletna turneja .: Oberstdorf :. Kvalifikacije
Startna lista: Novoletna turneja .: Oberstdorf :. Dvoboji prva serija


Leave a Comment