Slovenija do petega mesta na tekmi mešanih štafet


Slovenska ekipa se je razveselila petega mesta [foto: Tomaž Šušteršič]

S tekmo mešanih štafet se je svetovno prvenstvo v Novem Mestu na Češkem tudi uradno pričelo. Pred 27.000 gledalci si je zmago zagotovila Norveška s čimer je ponovila svoj lanski dosežek. Slovenska postava v zasedbi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak žal ni obranila lanske srebrne kolajne, še vedno pa opravila nastop zelo dobro in med sedemindvajsetimi uvrščenimi štafetami zasedla petim mesto.


Prva je v predaji nastopila Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Prva predaja je znova pripadla Andreji Mali, ki je bila zanesljiva na strelišču (0+0, 0+1), žal pa izgubila na progi več kot minuto časa v primerjavi z najhitrejšo Norvežanko. Teji Gregorin je predala štafeto kot trinajsta. “Želela sem si manjšega zaostanka, vendar je bilo na progi precej težko in toliko sem lahko še izborila glede na najboljše biatlonke. Streljanje je bilo zadovoljivo, s hitrim popravkom in takšen je skoraj moj optimalni nastop,” je bila iskrena Malijeva.

Gregorinova ni zgrešila strela

Teja Gregorin je bila na strelišču stoodstotna in je do konca predaje napredovala za eno mesto. “Strelsko sem opravila, kot sem si želela že celo sezono, tekaško pa bi morala biti boljša, saj sem kar težko držala stik z najboljšimi tekačicami. To je sicer šele začetek prvenstva, zato verjamem, da se bo iz tekme v tekmo tudi ta segment še izboljšal. Proga je bila izredno hitra in težja kot sem si predstavljala, vendar sem dala od sebe maksimum in s tem moram biti zadovoljna,” je v cilju povedala Gregorinova


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Tretjo predajo je na progo popeljal Klemen Bauer. Tako v streljanju leže kot stoje je porabil dva dodatna naboja, v smučini pa je bil najhitrejši v svoji predaji. Slovenski četverici je pridobil kar šest mest in kot šesti pritekel v predajni prostor. “Od sebe sem dal na progi zadnje atome. Ne spomnim se, kdaj sem se nazadnje tako porabil. Želel sem čim bolj olajšati delo Jakovu, da bi nas lahko približal stopničkam. Dva zgrešena strela leže se mi ne pripetita prav pogosto, sem pa toliko bolj vesel stoječega streljanja, kjer sem se uspešno izognil kazenskemu krogu,” je komentiral svoj nastop Bauer.

Zadnji slovenski mož odločitve je bil Jakov Fak. Streljanje leže je bilo zanj brez napake, stoje pa si je privoščil en popravek. Usoden je bil zadnji strel, sicer bi štafeta ostala v boju za četrto mesto. “Enostavno se ni izšlo po vseh naših željah, vendar moramo biti tudi s petim mestom zadovoljni. Pomembno je, da smo ostali blizu najboljšim reprezentancam. Dokler se lahko kosamo z njimi, je še vse v redu in se obenem veselimo novih preizkušenj. Rezultati morajo govoriti sami za sebe, saj bo le to štelo tudi v nadaljevanju prvenstva. Sam se sicer še ne počutim optimalno v smučini, vendar mislim, da bo današnja tekma pripomogla k izboljšanju za naslednje tekme. Pri zadnjem strelu sem bil morda tudi nekoliko nezbran, saj sem se že videl na progi. Imam še nekaj prostora za izboljšave in tega bom izkoristil v nadaljevanju,” je napovedal Fak.


Klemen Bauer je štafeto predal Jakovu Faku [foto: Tomaž Šušteršič]

Za medaljo bi morali vsi nastopiti odlično

Takšen razplet je pričakovan, če večje ekipe ne naredijo prav veliko napak. Danes so z izjemo Nemcev in morda Rusov vsi perfektno nastopili in najboljšim smo se lahko priključili tudi mi. Za medaljo bi morali biti še malo hitrejši na strelišču in vsaj za kakšen strel bolj natančni. Govorimo že o detajlih, kjer bi morali vsi nastopiti ne le dobro, temveč odlično. Osebno sem prepričan, da smo zelo spodbudno odprli prvenstvo, v konkurenci posameznikov in posameznic pa moramo k temu še nekaj malega dodati za vrhunske dosežke. Ko takole pogledam na končno razvrtitev, je peto mesto vendarle fantastično,” je bila ocena glavnega trenerja Uroša Velepca.

Norvežani (Tora Berger, Synnoeve Solemdal, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen; 0+4) so z dvajset sekundno prednostjo zmagali pred Francozi (Marie Laure Brunet, Marie Habert Dorin, Alexis Boeuf, Martin Fourcade; 0+8), tretjega mesta pa so se na domačem prizorišču veselili Čehi (Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Jaroslav Soukup, Ondrej Moravec; 0+5).

Petek bo na prvenstvu prost dan tekem, saj bodo imeli biatlonci in biatlonke v soboto dvojni program. Na sporedu bosta namreč obe šprinterski preizkušnji.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Mešana štafeta (ž)Mešana štafeta je zasedla peto mesto [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment