SP: Fak 16., Bauer 25. na skupinskem štartu


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Zadnja moška generalka pred svetovnim prvenstvom je prinesla v slovensko vrsto novi solidni uvrstitvi. V zelo nizkih temperaturah je na tekmi s skupinskim štartom Fak osvojil 16., Bauer pa 25. mesto. Drugo zmago v tej sezoni na tovrstni preizkušnji je požel Francoz Martin Fourcade.

Jakov Fak je pričel izredno dobro in celo povedel skupino med prvim in drugim strelskim nastopom, kjer je obakrat zadel vseh pet tarč. Že takoj po odhodu s strelišča pa se mu je začel nabirati tekaški zaostanek in sekunde kar niso nehale teči v prid neposrednih konkurentov. Tudi v obeh položajih stoje je suvereno opravil s streljanjem, obenem pa tudi na progi vztrajno izgubljal dragocene sekunde in mesta. Tekmo je končal kot šestnajsti, vendar z grenkim priokusom, saj je še pred dnevi v teku prehiteval tekmece, ki jim proti koncu tekme ni več zmogel slediti. Komaj smo čakali na pojasnila, ki jih je po tekmi navedel Fak: “Nadvse sem zadovoljen s strelsko predstavo in pričetkom tekme, potem pa se je začela moja nočna mora. Sotekmovalci so me prehitevali kot za stavo, ker smuči nikakor niso več tekle kot bi bilo treba. Res je škoda, da sem tokrat zaradi objektivnega dejstva izgubil lepo priložnost, ki se mi je ponujala zaradi vseh zadetih tarč. To je pač šport in v celi sezoni se lahko zgodi marsikaj. Natančneje bomo situacijo analizirali še s fanti iz servisne ekipe, da se nam ne bi to pripetilo še na kakšni tekmi. Temperature so bile zares ekstremne, kot jih še ni bilo letos, zato predhodno tudi ni bilo veliko možnosti za testiranje v takšnih pogojih. Možnosti ne bomo predolgo obžalovali, temveč se bom raje osredotočil na priprave za svetovno prvenstvo.

Tudi njegov trener Uroš Velepec se je težko sprijaznil s situacijo: “Ob pogledu na strelsko statistiko Jakova me kar zmrazi. S štirimi ‘ničlami’ bi moral ob normalnem razpletu stati na stopničkah. Neradi se izgovarjamo, vendar smo imeli očitno veliko smole s pripravo smuči. Zdržale so prvih nekaj kilometrov, potem pa je že tekmovalec sam opozoril spremljevalce ob progi, da nekaj ni v redu. Mislili smo, da gre morda za fizično poškodbo smuči, vendar je najverjetneje agresiven in izredno mrzel sneg povzročil takšno spremembo na drsni podlagi, da s takšnimi smučmi ni mogel biti več kos konkurenci. Nemogoče, da bi drugi takorekoč preko noči tekaško toliko napredovali, ali mi nazadovali, da bi se to lahko pripetilo. Drugje enostavno ne gre iskati razloga. Servis je sicer opravil svoje delo, saj ni mogel vedeti, kaj se bo zgodilo po toliko kilometrih, a dejstvo je, da priprava ni zdržala konca tekme. Gre pač za takšen splet okoliščin, ki jih je nemogoče predvideti in se morda pripeti enkrat ali dvakrat v sezoni. Danes žal prav na dan odličnega strelskega dosežka.

Tudi Klemen Bauer lahko pripiše nekaj izgube časa na progi podobni težavi. Po prvi polovici tekme je zabeležil le eno nepokrito tarčo, vendar vseeno zdrsnil na 20. mesto. V položaju stoje je bil nenatančen še trikrat (0,1,2,1), kar ga je do cilja privedlo na 25. mesto. “Po drugem streljanju leže sem imel pred seboj skupinico tekmovalcev, ki je nikakor nisem uspel dohiteti. Že na progi se mi je zbudil sum, da mora biti nekaj narobe. Morda moje težave s smučmi niso bile tako izrazite kot pri Jakovu, vendar naša konkurenca ne more biti toliko boljša v teku, sem si mislil. Pred tekmo sem bil sicer vesel že tega, da bom nastopil na skupinskem štartu, danes pa bi si želel vsaj prve dvajseterice, ki je bila dosegljiva kljub štirim zgrešenim tarčam,” je svoj nastop opisal Bauer.

Po zadnjem obisku strelišča je bil v ospredju še vedno poljski veteran Tomasz Sikora, ki je bil ob Faku edini z vsemi dvajset zadetki. Do ciljne črte pa ga je prehitel precej mlajši Francoz Fourcade (0,0,2,0), ki je bil najhitrejši letos že na skupinskem štartu v Anterselvi. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je še tretjič zapored osvojil vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Norvežan Tarjei Boe.

Ženski skupinski štart s Tejo Gregorin in Andrejo Mali se prične ob 18.15 uri po srednjeevropskem času.


Rezultati: Svetovni pokal .: Fort Kent :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment