SP: Fak tik pod stopničkami na Pokljuki


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Skozi zasnežene smreke je tik pred moško sprintersko tekmo pokukalo sonce in napovedalo optimističen dan. V topel objem se je zateklo lepo število gledalcev, na koncu pa so bili najglasnejši Švedi, Norvežani in Nemci, ki so na zmagovalnem odru pozdravili svoje junake, Bjoerna Ferryja, Tarjeija Boeja in Michaela Greisa. Visoko v zraku so plapolale tudi slovenske zastave, za najboljši rezultat je poskrbel Jakov Fak, ki je tekmo končal na odličnem četrtem mestu.

V pravi zimski idili, kjer tudi veter ni mogel razviti svoje moči, sta se na najkrajšo moško preizkušnjo podala kar 102 tekmovalca. Za razliko od četrtkove posamične preizkušnje so bili tokrat v streljanju natančnejši, brez zgrešenega strela in posledično kazenskega kroga je sprint končalo 11 tekmovalcev. Med njimi žal ni bilo Slovencev, je pa vseh deset tarč podrl Šved Bjoern Ferry, ki je na pokljuške stopničke stopil tudi pred štirimi leti, ko je bil v sprintu drugi. Do danes je sicer zmagoval le v zasledovalnih preizkušnjah, v tej disciplini ima tudi olimpijski naslov iz Vancouvra: “Zame je bila to popolna tekma. Sicer sem bil počasen na strelišču, ampak streljanje mi je šlo precej bolje kot v četrtek, ko sem zgrešil osem tarč. Po zmagi se počutim odlično, to se mi ne zgodi prav pogosto. Pogoji so bili kar zahtevni, enaki za vse.

Norvežan Tarjei Boe je z enim zgrešenim strelom osvojil drugo mesto, za tretjo zmago v karieri pa je zaostal le 5,1 sekunde. 22-letni se je med biatlonske zvezde izstrelil v letošnji sezoni, ko je v Hochfilznu dvakrat zmagal, po sedmih tekmah pa trenutno celo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. “Pričakoval sem, da bom zmagal eno ali dve tekmi, nisem pa si mislil, da lahko oblečem rumeno majico vodilnega. Za enkrat je za mano odlična sezona,” je veselo razlagal Boe, ki v jutrišnji mešani štafeti ne bo nastopil.

Michael Greis, legendarni nemški tekmovalec, je na stopničke stopil prvič v letošnji sezoni, zato je bil tretjega mesta še toliko bolj vesel. “V začetku sezone mi ni šlo najbolje, zdaj se forma vzpenja. Danes sem imel odlično pripravljene smuči,” je bil zadovoljen Greis, ki je v svoji bogati karieri osvojil že skoraj vse, kar se osvojiti da. Ima enajst zmag v svetovnem pokalu, leta 2007 je osvojil skupno zmago v svetovnem pokalu, v Torinu pa je postal tudi olimpijski prvak v posamični preizkušnji, skupinskem startu in z nemško štafeto.

Slovensko čast je rešil Jakov Fak, ki je tako kot na prvem sprintu sezone v Östersundu zasedel odlično 4. mesto. Uvrstitev na zmagovalni oder mu je z rok spolzela pri streljanju leže, ko je pokril štiri tarče od petih. Novega ljubljenca občinstva to ni zmedlo, kot lev se je boril do konca. “Vesel sem. Upam, da so tudi gledalci zadovoljni in bodo jutri prišli v še večjem številu. Zaradi novozapadlega snega je bila proga zelo mehka in je bilo kar težko teči,” je povedal Fak, ki je včerajšnji dan preživel v družbi kajakaša Petra Kauzerja in se preizkusil tudi v novinarski vlogi: “Mogoče mi je prav to danes pomagalo. Ponavadi sem v sobi, včeraj pa sem se zaposlil z nečim drugim. Tako nisem imel časa razmišljati o tekmi.” Za izjemnega biatlonca je danes navijalo ogromno prijateljev s Hrvaške. Jakov jih sploh ni videl, po koncu tekme pa so ga počakali in prav vsak izmed njih si je želel obleči njegov dres. Jakov ga je imel v času našega pogovora še vedno na sebi, cvetje s podelitve pa bo podaril svojemu dekletu.

Preostali Slovenci so možnosti za vrh pustili na strelišču in v kazenskem krogu. Janez Marič je zgrešil tri strele in končal na 48. mestu, Vasja Rupnik in Klemen Bauer pa sta bila nenatančna kar štirikrat in na koncu osvojila 78. oziroma 79. mesto. Jakov jih bo danes zagotovo potolažil: “Lepo je, če uspe vsaj enemu v ekipi. Na treningu smo namreč zelo izenačeni in danes sem bil pač jaz tisti, ki je pokazal, da ekipa dela dobro.” Fantje, ki danes niso osvojili točk, so bili seveda zelo slabe volje, med njimi še najbolj Bauer. “Razočaranje, to je višek komentarja. Začel sem dobro, potem pa mi je po prvem streljanju padla motivacija. Po drugem streljanju sem nato tekel le še zato, da sem prišel v cilj,” je pred odhodom na popoldanski počitek dejal Klemen.

Svojo oceno je podal tudi trener Uroš Velepec: “Jaka je naredil odličen posel, blestel je tekaško, saj je bil to eden izmed njegovih najhitrejših tekov v karieri, ki mu je omogočil lepo uvrstitev kljub zgrešenemu strelu. Danes je bil edini, ki je zadovoljil naše apetite. Ostali so spet delali napake pri streljanju leže, kjer ponavadi ne grešimo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Šprint (m)Fotogalerija: 18.12.2010, Pokljuka .: ŠprintJakov Fak[foto: Črt Slavec]

[foto: Črt Slavec]

Leave a Comment