SP: Fak tik pod stopničkami, Svendsen drugič zapored na vrh


Jakov Fak [foto: Klemen Zibelnik]

Na drugi moški tekmi sezone 10-kilometrskem šprintu je za nov odličen slovenski rezultat s 4. mestom poskrbel Jakov Fak. V ospredju so bili spet Norvežani, natančneje Emil Hegle Svendsen in Ole Einar Bjoerndalen. Francoz Martin Fourcade pa je s tretjim mestom poskrbel, da je bil vrstni red na stopničkah popolnoma enak tistemu s prve posamične preizkušnje.

Fak je zadel vseh deset tarč in s šestim tekaškim časom osvojil svoj tretji najboljši rezultat kariere oziroma kar najboljšega, če odštejemo nastope na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu. Po tekmi ni mogel skriti navdušenja: “Noro! Super, enostavno sem navdušen, ker se mi to sedaj prvič dogaja. Dvakrat zapovrstjo med deseterico, občutki so skoraj takšni kot pri prvi ljubezni. Spričo vseh težav pred sezono si res nisem mislil, da bo lahko tako sproščeno nastopal in pokazal vse svoje potenciale. Glede na treninge je zame realno streljanje brez zgrešenega strela ali največ z enim, zato sem glede na tekaško formo lahko pričakoval dober nastop. Tudi servis je spet odlično opravil svoje delo. Nekaj težav sem imel z bolečinami v levem delu vratu, ki pa jih je že pred tekmo uspešno odpravil naš maser Mitja. Zaradi delno poledenele proge je treba paziti na vsakem metru in pogoji za tekmovanje so tudi zaradi mraza precej težki, zato sem še toliko bolj zadovoljen s prikazanim.

Klemen Bauer, ki je bil danes drugi najuspešnejši slovenski predstavnik, je osvojil 14. mesto. Sedmi tekaški čas ga še vedno uvršča med najhitrejše, žal pa sta ga tretji in peti strel na streljanju stoje odnesla izven nove uvrstitve med deseterico. “Škoda, da nisem uspel vseh nabojev izstreliti v ritmu. Pri tretjem sem se malo zaustavil in ga zgrešil. Sedmo in štirinajsto mesto sta še vedno dober dosežek, pričakujem pa, da se bo rezultatska krivulja spet obrnila nazaj proti sedmici. Pogoji za tekmovanje res niso najlažji, zato je skrivnost uspeha dobrega nastopa v čim boljši prilagoditvi na dane pogoje. Pri meni zelo veliko pomaga dobra psihološka priprava pred tekmo,” je razkril Bauer.

Janez Marič je kljub padcu na najbolj strmem spustu vseeno uspel priti do cilja, kjer je zasedel 42. mesto. Posebnih poškodb ni utrpel, vendar enostavno na progi ni zmogel več ujeti pravega tekmovalnega ritma. Na strelišču je pobelil osem od desetih tarč (1,1). Za Vasjo Rupnika pa je bil to prvi nastop v sezoni. Leže je pustil nepokriti dve tarči, stoje pa je bil prepričljivejši, saj je zadel vseh pet. Njegovo streljanje in tek sta rezultirala v 59. mestu, ki ga še pelje na jutrišnjo zasledovalno preizkušnjo.

Zaenkrat nam gre dobro, če že ne odlično. Ne vem, če je imela katera od držav na vseh štirih tekmah predstavnike na podelitvi cvetja, torej med prvimi osmimi,” ni skrival zadovoljstva glavni trener reprezentance Uroš Velepec. “Žal mi je zaradi Klemnovega streljanja. Očitno v položaju stoje ni bil dovolj zbran, kot je ocenil tudi trener Kos, ki ga je spremljal na strelišču. Jakov je prikazal zares suveren nastop, ki kaže da bo zelo stabilen tudi na prihajajočih tekmah. Na prvi tekmi je bil še malo zakrčen, danes pa je že odtekel tekmo kot jo zna. Pred njim so bili uvrščeni res le ta trenutek najboljši tekači. Seveda bo vmes še prihajalo do nihanj, vendar je to normalno. Konkurenca v biatlonu je prav gotovo ena najmočnejših med zimskimi športi, zato je težko držati najvišjo raven ves čas. Marič je padel, sicer bi ga lahko videli okrog tridesetega mesta, Rupnik pa je bil na prvem streljanju še malo nestabilen, čeprav je na treningih bistveno boljši.

Jutri bodo ob 11.30 uri prve stopile v smučino zasledovalne preizkušnje ženske. Najboljše izhodišče drži s sedmim mestom Teja Gregorin, nastopili pa bosta še Andreja Mali (12.) in Tadeja Brankovič Likozar (42.). Nedeljski spored bodo zaključili moški s štartom v zasledovanju ob 14.15 uri. “Drugič bom v takšni situaciji in dal bom vse od sebe, da zadržim dober rezultat. Tekaško sem v dobri formi, strelsko pa se počutim samozavestnega. To je zelo kontaktna tekma, ki pa se je že veselim,« je napovedal Jakov Fak. Njegovo razmišljanje pa je dopolnil Bauer: »Mislim, da se bo dalo z umirjenim streljanjem priti precej naprej. Rad bi, da se pokaže moja strelska stabilnost, tekli pa bomo že od štarta v skupini in bom imel stik z nasprotniki ves čas.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oestersund (m)


Leave a Comment