SP: Francoz Fourcade najboljši na skupinskem štartu


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Mlajši od bratov Fourcade, Martin je v prelepem sončnem vremenu in precej vetrovnih razmerah postal zmagovalec moške biatlonske tekme s skupinskim štartom v italijanski Anterselvi. Jakov Fak si je v sijajnem zaključku le priboril 24. mesto.

Edini slovenski predstavnik na današnji tekmi na žalost ni pričel prav obetavno. Po prvem obisku strelišča je imel v statistiki zabeležene že tri zgrešene tarče. Dosežek je popravil na drugem streljanju leže, kjer je bil stoodstoten in s 27. mesta je napredoval za dve mesti. Po streljanjih stoje je moral še dvakrat zaviti v kazenski krog, vendar pa je v ciljnem šprintu prehitel Bolgara Aneva, fotofiniš pa mu je pokazal isti rezultat kot Rusu Garanichevu s katerim sta se za 24. mesto borila do zadnjega centimetra. “Nimam besed za takšno tekmo. Ko zgrešiš tri tarče že po prvem streljanju, se ti podre celoten koncept in le še loviš tekmece pred seboj. Popolnoma ista napaka in tudi enak strelski dosežek kot v Oberhofu,” ni mogel skriti razočaranja Fak.

Tudi njegov trener Uroš Velepec je težko brzdal čustva: “Prav jezen sem nanj. Na nastrelitvi sva se dogovorila, da bo v primeru vetra potrebno narediti korekcijo namerilne naprave vsaj za dva obrata. Ko je začel streljati, sem takoj videl, da je ni opravil in jasno je bilo, da bo kar nekaj strelov šlo v prazno, saj je pihalo že za štiri obrate. Še dobro, da so vsaj tiste tarče, ki so bile po zadete po robu, padle. Tekmovalec njegovega kova si enostavno ne sme privoščiti takšne napake in tu ne mislim na strelske napake. Uvrstitev med deseterico bi bila realna, če bi leže zadel tako, kot se od njega tudi pričakuje.

Z več kot 17 sekundami prednosti je Martin Fourcade dodal v svojo zbirko že četrto zmago v svetovnem pokalu. Kot je povedal na novinarski konferenci, je po neuspehu v šprintu posvetil več pozornosti streljanju, kar se mu je obrestovalo, saj je bil strelsko najuspešnejši izmed prve trojice (0,0,1,0). Po dve nepobeljeni tarči sta pustila Šved Björn Ferry in Rus Anton Shipulin. Slednjega je švedski biatlonec pustil za seboj v ciljnem šprintu za 0,4 sekunde, oba pa sta v zadnjem krogu potisnila na četrto mesto Avstrijca Mesotitscha.

Čeprav je bil danes uvrščen šele na 15. mesto, je Norvežan Tarjei Boe zadržal mesto vodilnega v trenutni skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Na vsega šest točk zaostanka se mu je z 9. mestom približal lanski skupni zmagovalec in njegov reprezentančni kolega Emil Hegle Svendsen.

Nedeljski spored pod južnotirolskimi vršaci bo obrnjen v primerjavi s sobotnim. Ženske bodo ob 14.45 uri na 12,5 km skupinskem štartu prve zarezale v sveže obdelan sneg na progi. Deseto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala bo branila tudi Teja Gregorin. Ko bodo biatlonke že v cilju, se bodo v smučino postavile še moške štafete. Slovenska v postavi Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in Jakov Fak se bo trudila izboljšati najboljšo letošnjo uvrstitev, peto mesto iz Oberhofa.

Nastopili bomo v preverjeni postavi, čeprav je bilo nekaj dileme, ali morebiti Rupnika raje zamenjati z Doklom. Pričakujemo uvrstitev med osem najboljših, z dobro strelsko predstavo pa smo lahko uvrščeni tudi višje kot v Oberhofu. Tekme se tukaj dobivajo na strelišču, saj s še tako dobrim tekom ni možno nadoknaditi izgubljenega pred tarčami. Jakova smo postavili v zadnjo predajo, saj verjamem, da kljub današnji napaki, lahko uspešno nadgradi delo fantov v prvih treh predajah,” je za štafetno preizkušnjo napovedal Velepec.


Rezultati: Svetovni pokal .: Anterselva :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment