SP: Gregorinova 14., zmaga Švedinji Ekholm


Teja Gregorin [foto: Klemen Zibelnik]

Pred 25.000 biatlonskimi navdušenci so danes ženske zaključile teden biatlonskega spektakla v Oberhofu. Prvi skupinski štart sezone je pripadel Švedinji Heleni Ekholm, edina slovenska predstavnica na tekmi Teja Gregorin pa si je v ciljnem šprintu izborila 14. mesto.

Prav tako kot Gregorinova je tudi švedska biatlonka povedla šele v zadnjih metrih pred ciljem, ko je na žalost domačega občinstva ugnala Nemko Andreo Henkel. Tretje mesto je pripadlo Rusinji Svetlani Sleptsovi. Tako slednja kot zmagovalka sta zadeli vseh dvajset tarč, Nemka pa je morala obiskati kazenski krog kar dvakrat (0,1,1,0).

Podobno se je godilo tudi Teji Gregorin (2,0,1,0), ki se je zavrtela v kazenskem krogu še enkrat več kot drugouvrščena Henklova. Na progo se je podala odločno, povedla kmalu po štartu in na prvo streljanje prispela kot peta. Zgodilo se ji je podobno kot pred tem na moški tekmi Jakovu Faku, saj je pustila nepokrito le eno tarčo manj. Po dveh pretečenih kazenskih krogih je zdrsnila na 28. mesto, nato pa se z odličnima tekaškima in strelskima predstava konstantno vzpenjala po lestvici. Med drugim in zadnjim streljanjem je že zasedala 22. mesto, ko je v družbi nemških biatlonk Neunerjeve in Gössnerjeve izkoriščala odličen tek. Zadnja strelska predstava je bila zanjo brezhibna, zato je stadion zapuščala kot 18., do cilja pa je uspela prehiteti še štiri konkurentke in končati tekmo na 14. mestu.

Sama je opisala dosežek z naslednjimi besedami: “Včeraj sva z Jakovim skupaj delala suho vajo streljanja in sva zadela vse tarče. Tokrat pa nama ni šlo po načrtih. Pri meni je bila cela skupina strelov zgrešena desno dol in podobno je bilo tudi pri drugih tekmovalkah, zato sem na naslednjem strelskem postanku naredila korekcijo na namerilni napravi in je bilo takoj boljše. Najbolj sem vesela zadnjega streljanja stoje, bolj počasi, ampak bolj zanesljivo. Tako odhajam iz Oberhofa z dobrim strelskim občutkom pred naslednjimi tekmami. Pohvala pa tudi fantom v servisu smuči, ki so sijajno opravili svoje delo.

Njen trener Uroš Velepec, ki jo je spremljal o progi, je videl nastop takole: “Začelo se je podobno kot pri Jakovu, vendar je uspela z dobrim streljanjem in odličnim tekom nadoknaditi do konca tekme še bistveno več kot on. Seveda je škoda prvih dveh zgrešenih strelov leže, saj je v kazenskem krogu pustila več kot minuto časa, sicer bi se lahko ob ugodnem spletu okoliščin borila tudi za uvrstitev med najboljših pet. Verjetno smo imeli danes tudi ene najbolje pripravljenih smuči, zato je še toliko bolj prišel do izraza njen odličen tek v zaključku tekme.

Glavnina slovenske ekipe bo danes prenočila še v Oberhofu, nato pa se bo jutri premaknila neposredno na naslednje prizorišče svetovnega pokala. Iz Turingije se karavana seli na nam bližjo Bavarsko. Tudi Ruhpolding vsako leto ponuja obilico biatlonskih užitkov, podobno kot v Oberhofu pa so več deset tisoč glave množice gledalcev stalnica. Vstopnice za oglede tekem so razprodane že več mesecev vnaprej, zato se zopet obetajo rekordni obiski na prizorišču naslednjega biatlonskega svetovnega prvenstva leta 2012. Od srede do nedelje se bodo pod Bavarskimi Alpami zvrstile posamične, šprinterske in zasledovalne preizkušnje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Skupinski štart (ž)


Leave a Comment