SP: Jakov Fak izboljšal rezultat za šest mest


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Še predzadnjič letos je ameriški Presque Isle gostil tekmo biatlonskega svetovnega pokala. Moško zasledovalno preizkušnjo na 12,5 km je kar nekoliko presenetljivo dobil Francoz Alexis Boeuf. Jakov Fak kot najboljši slovenski predstavnik je za šest mest popravil šprintersko uvrstitev in zasedel 15. mesto.

Slovenske barve sta branila dva tekmovalca in izmed obeh je enemu uspel preboj med petnajsterico, drugi pa je nazadoval za enajst mest. Krajšo je potegnil Klemen Bauer, ki je bil na njegovo smolo žrtev vetrovnih razmer na strelišču. V drugem položaju leže kar štirje naboji niso dosegli želenega cilja v črnem polju. Čeprav je začel zelo obetavno in se prebil že do 15. mesta, je ob koncu statistika pokazala, da je bil vsega skupaj nenatančen sedemkrat (0,4,1,2), kar je bilo dovolj le za 34. mesto, s čimer pa je vseeno vknjižil nove točke svetovnega pokala.

Uspešnejši je bil Fak, ki se je do cilja prebil na 15. mesto, zabeležil novih 26 točk in se povzpel tudi na skupni lestvici svetovnega pokala, kjer trenutno zaseda 20. mesto. Med tekmo je sicer pritekel že vse do enajste pozicije, vendar mu je predvsem zadnji strelski nastop odnesel uvrstitev med prvo deseterico (1,0,1,2). “Prvič tekmujem v ZDA in vsak dan se bolj privajam na tukajšnje kar precej specifične pogoje. Na šprintu sem še precej trpel na progi zaradi posledic bolezni, v štafeti je bilo že skorajda v redu, danes pa odlični prvi trije krogi, potem pa me je po desetih kilometrih kar malo ‘odrezalo’. Tudi zaradi tega sem moral več tvegati na zadnjem streljanju, podobno kot včeraj v štafeti. Trenutno smo v fazi, ko stopnjujemo pripravljenost, zato računam, da bomo v Fort Kentu tekaško še močnejši,” je napovedal naš najboljši biatlonec letošnje sezone.

Jakovu se vidi, da je bil ob koncu že utrujen zaradi včerajšnjega lovljenja štafetnega rezultata. To je bila tudi precej garaška tekma zaradi novega snega, ki je zapadel preko noči. Zadovoljen sem z njegovim nastopom, saj je petnajsto mesto lepa nadgradnja dosežka s šprinta. Če bi tudi Klemen naredil več korekcije na drugem streljanju leže, kar bi bilo potrebno, bi se tudi on lahko potegoval za podoben rezultat kot Jakov,” pa je bil komentar trenerja Uroša Velepca.

Prva zmaga zanj gre v Francijo Alexisu Boeufu (0,1,0,1), ki je bil za dobrih deset sekund hitrejši od Rusa Ivana Tcherezova (1,1,2,0) na drugem in za 14,3 sekunde od Šveda Carla Johana Bergmana (1,0,0,2) na tretjem mestu. Boeufu je skok na prvo mesto uspel z devetega, ki ga je dosegel v šprintu; v svetovnem pokalu pa še vedno vodi Norvežan Tarjei Boe, ki je bil danes šesti.

Ob 18. uri po srednjeevropskem času se bodo v zasledovalno kolono pognale še biatlonke s Tejo Gregorin in Andrejo Mali z dvanajste oziroma sedemindvajsete štartne pozicije.


Rezultati: Svetovni pokal .: Presque Isle :. Veleslalom (m)


Leave a Comment