SP: Jakov Fak šesti na šprintu v ZDA


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Majhno mestece Fort Kent na ameriško-kanadski meji v zvezni državi Maine je naslednje prizorišče tekem svetovnega pokala v biatlonu. Program drugega dela mini ameriške turneje so pričeli moški s šprintersko preizkušnjo, kjer se je s šestim mestom odlično odrezal Jakov Fak.

Tekmovalci so dobre tri tedne pred pričetkom svetovnega prvenstva v Rusiji lahko že na ameriškem kontinentu izkusili sibirske temperature, ki so jih spremljale med tekmo. To pa ni bistveno zmotilo najbolje uvrščenega Slovenca Jakova Faka. Nepokrito je pustil le eno tarčo (1,0), kar ga je že petič v sezoni popeljalo med najboljšo deseterico. “Vedno se poskušamo čim bolj prilagoditi na vremenske razmere, vendar tudi mene precej motijo nizke temperature. Zadovoljen sem predvsem s streljanjem, ker bi se lahko izšlo slabše. Zgrešil sem prvi strel leže, potem pa sem si rekel, da se je potrebno zbrati in zadel sem vseh devet preostalih tarč. Tekaško se še vedno nisem počutil optimalno, kar se je videlo tudi v zadnjem krogu, vendar sem se boril do konca. Veliko delo je spet opravila ekipa ob progi, ki te še dodatno ponese in servis z odlično pripravljenimi smučmi. Vedno je lepo biti prisoten na slavnostni razglasitvi in to mi je spet uspelo danes,” ni skrival navdušenja Fak.

Za lep moštveni dosežek slovenske ekipe sta poskrbela še Klemen Bauer in Janez Marič. Bauer je z osmimi zadetki (1,1) zasedel 11. mesto, kar je njegova šesta najboljša uvrstitev. “Očitno se moja tekaška forma bliža tisti z začetka sezone. Bolezen je le še zgodovina in ne čutim več posledic. Strelsko sem se zelo naprezal za dober izplen, vendar je še vedno ostala ena tarča premalo pokrita. Fantje v servisu so opravili odlično delo, sicer bi z dvema zgrešenima tarčama težko dosegel takšen rezultat. Bolj kot je mraz, boljši smo in to kaže tudi na to, da imamo dober material za takšne temperature. Sicer pa smo v Fort Kentu nekoliko bolj odmaknjeni od javnosti in ne čutimo tako velikega pritiska kot v največjih biatlonskih središčih, kar mi osebno bolj ustreza,” je razkril skrivnost uspeha biatlonec iz Ihana.

Precej boljši nastop kot v Presque Isleu je s 34. mestom prikazal Janez Marič. Tudi on je bil strelsko tokrat nenatančen le dvakrat (0,2). “Kar olajšano se počitim, saj sem bil glede na moje zadnje rezultate že čisto na tleh. S trenerjema smo analizirali, kaj bi lahko botrovalo takšnim tekaškim zaostankom in vse kaže, da je bolezen pustila več posledic, kot smo si predstavljali. V zadnjem tednu sem zato opravil nekaj dni počasnejšega treninga, da sem prišel k sebi. Glede na dogajanje v Presque Isleu sploh nisem tako nezadovoljen z današnjo predstavo, ki pa je bila še vedno daleč od vrhunske,” je potarnal rekonvalescent iz Bohinja.

Četrto zmago sezone je po tednu dni odsotnosti zabeležil Norvežan Emil Hegle Svendsen. Drugo mesto je osvojil Čeh Michal Slesingr, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil vodilni v svetovnem pokalu, nosilec rumene in rdeče majice ter Svendsenov rojak Tarjei Boe. Slednja sta bila na strelišču stoodstotna, zmagovalec pa je pustil nepobeljeno eno tarčo. Zaostanek tretjega je bil manjši od desetih sekund, kar obeta zanimivo zasledovalno preizkušnjo v soboto.

Že jutri bodo biatlonski stadion v Fort Kentu okupirale biatlonke, ki se bodo potegovale za točke svetovnega pokala na 7,5-kilometrski šprinterski preizkušnji. Tudi z udeležbo Teje Gregorin in Andreje Mali, ki bosta branili čast slovenskega ženskega biatlona.


Rezultati: Svetovni pokal .: Fort Kent :. Šprint


Leave a Comment