SP: Magdalena Neuner prvič letos


Zmagovalni oder [foto: Črt Slavec]

V čudoviti pokljuški kulisi smo popoldan pozdravili tudi najboljšo sprinterko. Švedu Bjoernu Ferryju, ki je zmagal v moški konkurenci, se je pridružila Nemka Magdalena Neuner. Na stopničke so se povzpele še Slovakinja Anastazija Kuzmina ter Rusinja Olga Zajceva in Finka Kaisa Mäkäräinen, ki sta se razdelili tretje mesto.

Slovenske biatlonke so tekmo začele odlično in na noge hitro dvignile navijače, ki so z bučnimi vzkliki pospremili vsako podrto tarčo. V ležečem položaju jim je šlo zelo dobro, za uvrstitev tik pod vrh pa je kanček sreče zmanjkal pri streljanju stoje. Teja Gregorin je na koncu osvojila 16. mesto, Andreja Mali je bila 41., Tadeja Brankovič Likozar pa 48.

23-letna Magdalena Neuner je zaokrožila izjemno uspešen nemški dan, ki ga je s tretjim mestom opoldan otvoril Michael Greis. V biatlonskem svetu oba vladata že nekaj let, oba sta praktično v svoji karieri dosegla vse, kar se doseči da, za oba pa so bile to prve letošnje stopničke. Neunerjeva si je zmago zagotovila z izjemnim tekom, saj je na progi nadoknadila kar dva zgrešena strela. “To je bil res krasen dan zame. Ob dveh zgrešenih strelih takšne uvrstitve nisem pričakovala in dobila sem res lepo božično presenečenje. Na Pokljuki mi proga res ustreza. Všeč so mi tukajšnji vzponi in spusti,” je po tekmi povedala simpatična Nemka, ki je pohvalila tudi svoje serviserje, saj je na odlično pripravljenih smučeh resnično kar letela po progi, zahvalila pa se je tudi navijačem.

Z enim zgrešenim strelom manj je dobrih deset sekund za zmagovalko zaostala Anastazija Kuzmina. Slovakinja se na Pokljuki očitno odlično počuti, saj je prav na tem prizorišču lani prvič v svetovnem pokalu stopila na oder za zmagovalke in potem zablestela tudi na olimpijskih igrah v Vancouvru, kjer je osvojila zlato v sprintu in srebro v zasledovalni preizkušnji: “Res je poseben občutek, ko se vračam na Pokljuko. Vesela sem, da mi je tudi letos uspelo priti med najboljše. O svetovnem prvenstvu še ne razmišljam, najprej moram ohraniti formo.

Na svoj račun so na Pokljuki le prišli tudi številni ruski ljubitelji biatlona, ki jih je razveselila Olga Zajceva. “Očitno gre trening v pravo smer, vse je zdaj že usmerjeno v svetovno prvenstvo,” se je vrhunca sezone že dotaknila Rusinja, ki je s tretjim mestom danes dosegla svoj najboljši izid sezone.

Na tretji stopnički ji je danes družbo delala Finka Kaisa Mäkäräinen, ki je s tem rezultatom obdržala rumeno majico vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala: “Na Pokljuki rada tekmujem, je zelo težka proga. V prvih dveh krogih sem bila zelo utrujena, potem sem dodala še malo plina in zelo sem zadovoljna s tem izidom.

Slovenski navijači so si grla ogreli že na moški preizkušnji, ko jih je s četrtim mestom navdušil Jakov Fak. Tokrat pa so močno ploskali Teji Gregorin, Andreji Mali in Tadeji Brankovič Likozar. Po prvem streljanju je vsem trem kazalo zelo dobro, upi pa so se nato podrli pri streljanju stoje. Teja je zgrešila dvakrat in to je na koncu zadostovalo za 16. mesto: “Če ne gre, ne gre. Morda si v upanju na prve stopničke nalagam preveč bremena. To je zdaj že tradicija, da gresta drugi in tretji strel mimo. Upam, da bom vsaj jutri ustrelila ničlo. Sicer pa sem fizično že precej utrujena in dobro, da nas zdaj čaka nekaj tekmovalnega premora. Moram si nabrati novih moči.” Andreja Mali točk za 41. mesto ni osvojila: “S streljanjem sem zadovoljna, saj sem zgrešila le enkrat. Nisem pa zadovoljna s tekaškim nastopom. Noge niso bile tiste prave.” Tretja Slovenka, Tadeja, je zgrešila dvakrat, na koncu je bila 48: “Streljanje je bilo boljše kot v četrtek, škoda če zadnjega strela stoje. Točno sem vedela, česa ne smem narediti, ampak točno to sem naredila. Sem jih že slišala od trenerja. Ampak tudi to se mora zgoditi. Na progi sem zelo trpela, novozapadli sneg je pripravil pravo zimsko idilo, meni pa povzročil ogromno težav. V četrtek sem se tekaško počutila dobro, danes pa je bila povsem druga zgodba. Veliko deklet je imelo težave s snegom, prednost pa so imele dobre tekačice.” Tadejo zdaj čaka nekaj regeneracijskega treninga, v ponedeljek pa bo praznovala 31. rojstni dan in nekaj si je zaželela že danes: “Čim več zadetih tarč!” Enako ji seveda želimo tudi mi.

Jutri je na Rudnem polju na sporedu še zadnja tekma. Ob 12.30 se bodo na progo podale mešane štafete. V slovenski bodo nastopili Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak in Klemen Bauer.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Šprint (m)
Fotogalerija: 18.12.2010, Pokljuka .: ŠprintTeja Gregoriin [foto: Črt Slavec]

Leave a Comment