SP: Moške štafete sklenile drugo tretjino tekem svetovnega pokala


Jakov Fak [foto: Črt Slavec]

Pred večinoma nemškim občinstvom so se zmage veselili Nemci pred domačini Italijani in pred Norvežani. Slovenski štafeti v postavi Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in Jakov Fak je za ponovitev uspeha iz Oberhofa zmanjkala boljša predstava v prvi predaji.

Klemen Bauer, ki je popeljal štafeto v tekmo, je po stoječem položaju moral zaviti v kazenski krog (0+1, 1+3), kar je precej oddaljilo naše moštvo od želenega cilja. Janez Marič, ki je z dodatnim nabojem popravljal le enkrat (0+0, 0+1), je sicer nekoliko izboljšal uvrstitev, vendar še vedno predal Vasji Rupniku osemnajsti po vrsti. Ta se je s štirimi popravki (0+1, 0+3) še nekoliko bolj približal neposrednim konkurentom. Jakov Fak je v zadnji predaji od njega prevzel štafetno palico kot petnajsti. Za vseh deset zadetih tarč je porabil tri dodatne naboje (0+2, 0+1), za seboj pa pustil še tri ekipe in v cilj pritekel dvanajsti.

Nekoliko nenavaden je bil razplet današnje štafetne preizkušnje in naša uvrstitev. Vsekakor rezultat ne odraža predstave, ki so jo prikazali fantje. Normalno bi bili z enim kazenskim krogom še vedno uvrščeni v deseterico ali bi se borili celo za osmerico, vendar pa so vsi po vrsti v cilju tarnali nad prepočasnim materialom. Kar so pridobili s tekom v klanec navzgor, so izgubljali v spustih. Resda je imel Bauer težave stoje, medtem ko so drugi trije strelsko opravili zelo zadovoljivo, še posebej Marič. Jakov je sicer preveč tvegal na strelišču, vendar je poskušal pridobiti mesta. Seveda z uvrstitvijo nismo zadovoljni, ne morem pa biti popolnoma razočaran nad prikazanim,” je bila sklepna misel in ocena slovenskega nastopa glavnega trenerja Uroša Velepca.

Nemci (Christoph Stephan, Daniel Böhm, Arnd Peiffer, Michael Greis; 0+7) so si z zmago pridobili tudi mesto vodilnega v skupni štafetni razvrstitvi. Najbolj so se drugega mesta prav gotovo veselili Italijani (Christian De Lorenzi, Rene Laurent Vuillermoz, Lukas Hofer, Markus Windisch; 0+9), za katere je bila to po dolgih letih spet uvrstitev na stopničke. Čeprav so Norvežani tokrat nastopili z najmočnejšo postavo (Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjoerndalen, Alexander Os, Tarjei Boe; 0+8), so se morali zadovoljiti s tretjim mestom.

Biatlonska karavana se poslavlja od nadaljevanja svetovnega pokala vse do 4. februarja. Takrat bodo spet na sporedu prve tekme, ki se bodo odvile na dveh prizoriščih preko luže. Presque Isle in Fort Kent v Združenih državah Amerike bosta eden za drugim gostila najboljše svetovne biatlonke in biatlonce pred začetkom svetovnega prvenstva v ruskem Khanty Mansiysku, ki bo obenem vrhunec letošnje biatlonske sezone. Slovenska reprezentanca bo do odhoda na ameriški sever ob koncu januarja izpopolnjevala formo v Športnem centru Pokljuka na Rudnem polju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Anterselva:. Štafeta (m)


Leave a Comment