SP: Najuspešnejša Švedinja, Gregorinova dvanajsta


Teja Gregorin [foto: Klemen Zibelnik]

Šprinterska preizkušnja za biatlonke v Presque Isleu je prinesla zmagoslavje v švedski tabor, saj je bila najuspešnejša Helena Ekholm. Teja Gregorin je z 12. mestom dosegla novo uvrstitev blizu deseterice najboljših.

Čeprav se je na štartu zbralo le 57 tekmovalk, v ženski konkurenci izpad najboljših v ZDA ni bil tako očiten kot pri moških, saj od najvišje uvrščenih v svetovnem pokalu manjkata le Rusinja Zaitseva in Slovakinja Kuzmina.

Slovenki Teji Gregorin se je roka enkrat zatresla le na prvem streljanju, z 12. mestom pa je še enkrat dokazala, da je njena forma konstantna in sodi v širši vrh svetovnega ženskega biatlona. Prav na vseh letošnjih tekmah je že osvojila točke svetovnega pokala, z današnjo uvrstitvijo pa se je še utrdila na 9. mestu skupne razvrstitve (454 točk). “Ni bilo vrhunsko, ker se tekaško še ne počutim optimalno zaradi prehlada, ki se me je lotil pred odhodom v ZDA, vendar zadovoljivo. Ocenjujem, da sem še vedno več izgubljala na progi kot na strelišču, kjer sem se izvlekla z ‘ničlo’ v položaju stoje. Resda je pihalo, vendar se je dalo zadeti, kar so dokazale tudi druge punce. Proge so težje kot zgledajo na prvi pogled in je potrebno resnično iti z glavo na štart in ne prehitro začeti tekme,” je bila ocena Gregorinove.

Točke je s 27. mestom osvojila tudi Andreja Mali, ki pa je bila danes presenetljivo nekoliko manj strelsko natančna. Izdal jo je položaj stoje, kjer je zgrešila dve tarči. Zanjo so to že devete točke svetovnega pokala v tej sezoni, v skupni razvrstitvi pa zaseda 30. mesto.

Niz zaporednih zmag Norvežanke Tore Berger je prekinila Švedinja Ekholmova, ki je zadela vseh deset tarč. Norveška biatlonka je bila strelsko manj uspešna (0,1), sicer ji najvišja stopnička zagotovo tudi tokrat ne bi ušla. Tretje mesto si je prav tako brez zgrešene tarče priborila Ukrajinka Valj Semerenko.

Biatlonski program na oni strani Atlantika bodo jutri nadaljevale mešane štafete 2 x 6 + 2 x 7,5 km. Ob 20.25 uri po srednjeevropskem času se nam prvič v tej sezoni po nastopih na Pokljuki spet obeta zanimiva kombinacija nastopov biatlonk in biatloncev. V slovensko ekipo sta trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos postavila Andrejo Mali, Tejo Gregorin, Klemna Bauerja in Jakova Faka. Ista četverica je na progah pod Viševnikom decembra osvojila 5. mesto.

Po kvaliteti in glede na imena, ki bodo nastopila v drugih štafetah, sodimo na 5. ali 6. mesto. Ker si obetamo vedno boljše predstave zaradi dviga intenzivnosti, pričakujem dober nastop in realno uvrstitev na 5. mesto. Začela bo Malijeva, ker je v solidni tekaški formi, nadaljevala Gregorinova v katero ne dvomimo, potem bo prevzel Bauer, zaključil pa Jakov, ki zna biti tudi strelsko zelo natančen in po potrebi nadoknadi še kakšno morebitno izgubljeno mesto,” je za štafetni nastop napovedal Uroš Velepec.

Teja Gregorin pa je dodala: “Vedno si moramo želeti še več, zato je moj plan izboljšanje petega mesta s Pokljuke. Sposobni smo ga še popraviti, na končni razplet pa bo vseeno potrebno počakati do jutri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Presque Isle :. Šprint (ž)


Leave a Comment