SP: Prva letošnja nemška zmaga v konkurenci posameznikov


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Karavana biatlonskega svetovnega pokala ta konec tedna tekmuje preko Atlantika. V zvezni državi Maine na severu ZDA so se v Presque Isleu v smučine prvi postavili biatlonci na 10-kilometrski šprinterski preizkušnji. Prvo ameriško zmago je v Nemčijo odnesel Arnd Peiffer, Jakov Fak in Klemen Bauer pa sta osvojila točke svetovnega pokala.

Na ameriški kontinent ni odpotovalo nekaj zvenečih imen iz norveškega, ruskega, nemškega in avstrijskega tabora in še množica tistih iz biatlonsko manj uspešnih držav, saj je bilo na štartu le 72 tekmovalcev. Tudi slovenska moška odprava, ki je odpotovala v ZDA, je precej okrnjena, saj jo sestavljalo le trije, resda najboljši tekmovalci.

Jakov Fak, ki je dokončno okreval po virozi, je bil danes najbolje uvrščen. Na račun ene zgrešene tarče v položaju stoje, je za las zgrešil uvrstitev med najboljšo dvajseterico in pristal na 21. mestu. Navkljub dvema strelskima napakama (0,2) je bil dve mesti za njim uvrščen Klemen Bauer. Ihanec je prikazal hitrejši tek od reprezentančnega kolega, s katerim pa ni mogel nadoknaditi izgubljenega na strelišču. Med prvimi dvajsetimi uvrščenimi je bil namreč le eden, ki je zgrešil več kot dve tarči. Janezu Mariču se nastop ni izšel že na prvem obisku strelišča. Nepokriti je pustil dve tarči, ki jima je pridružil še dve v položaju stoje in tekmo je končal na 69. mestu.

Vsaj najboljši naši današnji uvrstitvi ne moremo označiti za slabi, smo si pa želeli več. Sneg je precej počasen, precej je klancev in ves čas je potrebno garati na progi, naša forma pa ta trenutek ni na najvišjem nivoju. To se kaže tudi v velikih razlikah med tistimi res najboljšimi in v zaostankih do desetega mesta. Bolezen je v našem taboru pustila več posledic, kot smo mislili, vendar pa je pomembno, da zdržimo ameriško turnejo na čim boljših pozicijah in se pripravimo za svetovno prvenstvo. Če bi bili že sedaj v ‘top’ formi, bi jo težko zadržali do Khanty Mansiyska,” se je iz ZDA oglasil glavni trener slovenske ekipe Uroš Velepec.

Prvič se je pod taktirko novega nemškega moškega trenerja na najvišjo stopničko zavihtel biatlonec v rdeče-črno-rumeni barvni kombinaciji. Za Arnda Peifferja je to tretja zmaga v karieri, ki jo je kronal z vsemi desetimi zadetki na strelišču. Nekaj manj kot šestnajst sekund je za njim zaostal Francoz Martin Fourcade (0,1). Brez zgrešene tarče pa se je v statistiko vpisal še Rus Ivan Tcherezov na tretjem mestu (+36,4). Vodilnemu v svetovnem pokalu Norvežanu Tarjeiu Boeu je dolgo kazalo na stopničke, vendar se je moral ob koncu zadovoljiti z uvrstitvijo tik pod njimi, a je bil zato toliko bolj zadovoljen, saj je prednost pred Svendsenom, ki ga ni v ZDA, še povečal.

Ob 18.15 uri se bodo v Presque Isleu na šprinterski tekmi pomerila še dekleta. Teja Gregorin bo nosila številko 10, Andreja Mali pa številko 14.


Rezultati: Svetovni pokal .: Presque Isle :. Sprint (m)


Leave a Comment