SP: Prva zmaga za Shipulina, trije Slovenci do točk


Vasja Rupnik, Janez Marič in Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Zadnja januarska postaja svetovnega pokala bo Anterselva na Južnem Tirolskem. Prva tekma na sporedu je bila moška šprinterska preizkušnja, kjer je osvojil prvo zmago v karieri Rus Anton Shipulin. V slovensko reprezentanco sta se po bolezni vrnila Jakov Fak in Janez Marič. Okrepljena moška ekipa je imela danes tri tekmovalce med dobitniki točk svetovnega pokala.

Izmed trojice je najvišje segel Jakov Fak na 29. mestu (0,2), ki pa še vedno čuti posledice bolezenskega stanja. “En teden sem preležal v postelji, zato moje počutje še ni povsem optimalno. Nisem še popolnoma tekaško pripravljen, zato sem si želel predvsem na strelišču opraviti brezhibno. Žal sem naredil dve strelski napaki in tudi tek me je kar utrudil. Ker je bilo precej hladno, pri prvem strelu stoje sploh nisem čutil prsta s katerim sprožim, pa tudi s tekom se nikakor nisem mogel ogreti. Želim si boljšega nastopa na skupinskem štartu,” ni želel skrivati višjih pričakovanj Jakov Fak.

Četrtič v karieri se je s 35. mestom zavihtel med prejemnike točk svetovnega pokala Vasja Rupnik. Logatčan je bil tokrat najprepričljivejši strelec slovenske vrste, saj je zgrešil le eno tarčo od desetih (1,0). “Poskušal sem samo narediti tisto, kar mi sicer uspeva na treningih in kar mi ves časa govorita trenerja. Tek resda ni bil vrhunski, vendar se še nisem povsem adaptiral na nadmorsko višino. Upam, da bom dobil tudi priložnost v štafeti, kjer bi si želel le narediti podobno kot danes,” je bil zadovoljen Rupnik.

Klemen Bauer je bil tretji Slovenec, ki si je pritekel in pristreljal nove točke svetovnega pokala. Dve nepokriti tarči v položaju stoje sta ga potisnili na 38. mesto. Janez Marič, ki je prav tako kot Fak, v domači oskrbi preležal večino prejšnjega tedna, še ni ujel pravega strelskega in tekaškega tempa. Tri zgrešene tarče (1,2) in 55. tekaški čas sta ga uvrstila na 70. mesto.

Prvič se je na vrh zavihtel Rus Shipulin (0,0), ki je za 10 sekund ugnal Nemca Michaela Greisa na drugem (0,0) in za 20,5 sekund Norvežana Larsa Bergerja na tretjem mestu (0,1). To so že druge stopničke Bergerja v manj kot tednu dni. Pred tem namreč na njih ni stal kar debeli dve leti. Čeprav je bil danes šele 51., Norvežan Tarjei Boe še vedno čvrsto drži v rokah skupno vodstvo svetovnega pokala.

Jutri se bodo na 2,5 kilometra krajši progi pomerile v šprintu še biatlonke. Vse tri Slovenke so dobro pripravljene in že komajda čakajo priložnost za nastop. Teja Gregorin, Andreja Mali in Tadeja Brankovič Likozar se bodo od 14.30 ure naprej postavile na štart skupaj s stotnijo konkurentk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Anterselva :. Šprint (m)


Leave a Comment