SP: Prvak je Stefan Kraft, Peter Prevc na 11. mestu

Vrhunec tretjega tekmovalnega dne svetovnega prvenstva nordijskih disciplin v Lahtiju 2017 je za Slovenijo predstavljala posamična tekma fantov na srednji skakalnici. Svetovni prvak je postal Stefan Kraft, Peter Prevc je osvojil 11. mesto.

Prva serija na srednji skakalnici v Lahtiju je minila v precej izenačenih razmerah za vseh 50 skakalcev, med katerimi so bili tudi štirje Slovenci. S številko 23 je kot prvi nastopil Cene Prevc, ki pa je žal prikazal enega izmed slabših skokih v Lahtiju in s 86 metri ter 104,1 točkami ni imel pravih možnosti za finalno serijo, na koncu se je uvrstila na 43. mesto. Malce bolje, a ne dovolj za finale, je za njim nastopil izkušeni Jernej Damjan. Z 88 metri in 109,2 točkami je finalno serijo na 32. mestu zgrešil za 1,4 točke.


Štefan Kraft je postal novi svetovni prvak [foto: GEPA]

Najbolje je s prvo serijo od naših opravil Peter Prevc, ki pa zavoljo dobrih skokov na treningu tudi ni vriskal od veselja po pristanku pri 92.5 metrih in skupnem zbiru 121,2 točk. To je bilo dovolj za 15. mesto po prvem skoku. Žal velik preskok naprej ni uspel še Domnu Prevcu, ki je z 89 metri in 108,1 točkami svoj debitantski nastop na svetovnih prvenstvih končal na 34. mestu.

Na vrhu si je z lepimi ocenami za 99.5 metrov dolg skok in skupaj 135,8 točkami prednost priboril Stefan Kraft. Drugi je bil Nemec Andreas Wellinger s 96.5 metri in 131,5 točkami, tretji pa še en Avstrijec, Michael Hayböck z 98 metri in 130,9 točkami.

V finalni seriji je Petrov skok meril 95 metrov, kar mu je zagotovilo napredovanje po lestvici. S skupno 247,2 točkami je nekaj časa vodil, na koncu pa je premoč moral priznati desetim tekmovalcem. To so bili po trije Nemci in Poljaki, dva Avstrijca, Japonec in Norvežan. “Če čez 10 let pogledaš, kateri si bil na svetovnem prvenstvu, je popolnoma vseeno, ali sta dve enici (11) ali številki ena in pet (15). Ni mi uspelo, kot sem sposoben. Nekako je bila tekma odsev celotne sezone. Na treningih je še nekako šlo, ko je prišla tekma, pa se skoki niso sestavili. Namesto, da bi se v mozaik še kakšen kamenček dodal, se je vse skupaj sesulo. Ne vem, nisem zadovoljen,” po tekmi razočaranja ni skrival naš najboljši skakalec na tekmi.

Svetovni prvak je postal Stefan Kraft z 98 metri v finalu in 270,8 točkami. S tem je odgovoril na odlična skoka Nemcev, Wellingerja s 100 metri in Markusa Eisenbichlerja z daljavo dneva 100.5 metrov. Eisenbichler je prvo medaljo na velikih tekmovanjih osvojil s tretjim mestom, Wellinger pa prvo posamično z drugim mestom. Wellinger je za Kraftom zaostal za 2,1 točke, Eisenbichler pa že 7,2 točke. Na nehvaležnem četrtem mestu je končal Kamil Stoch z 1,1 točke zaostanka za bronasto medaljo.

Jutri je ob 16.30 uri na sporedu mešana ekipna tekma. Barve Slovenije bodo zastopali Nika Križnar, Anže Lanišek, Ema Klinec in Peter Prevc. Prijavljenih je 14 ekip.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Lahti
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment