SP: Prvo tekmo na Pokljuki skrojil veter


Benjamin Weger, Daniel Mesotitsch, Sergej Sednev [foto: Črt Slavec]

Prvi pokljuški zmagovalec je znan. Na posamični tekmi je bil najboljši Avstrijec Daniel Mesotitsch, drugo mesto je zasedel Švicar Benjamin Weger, tretji pa je bil Ukrajinec Sergej Sednev. Slovenski tekmovalci so priložnost za lepo uvrstitev zapravili na strelišču.

Prva pokljuška preizkušnja za svetovni pokal v biatlonu je torej za nami. Videli smo čudovito navijaško kuliso in ogromno zgrešenih strelov. Največ veselja pa je bilo na koncu v avstrijskem taboru. Zmago je namreč slavil 34-letni Daniel Mesotitsch, ki se mu je roka zatresla le enkrat. “Pokljuka mi ustreza. Blizu živim, zato tu veliko treniram. Dobro sem se znašel v teh vetrovnih razmerah, s Pokljuke pa sem vajen tudi slabšega vremena. Na strelišču nisem kaj preveč razmišljal in očitno je bil to dober recept. Vzdušje je bilo odlično, organizacija pa se prav tako iz leta v leto izboljšuje,” je povedal zmagovalec treh tekem za svetovni pokal.

Zablestel je Švicar Benjamin Weger, ki je prav tako zgrešil le enkrat in v cilju kar žarel od sreče: “Presenečen sem. Do zdaj sem bil najvišje na 17. mestu, danes pa mi je šlo res dobro. Pred prihodom na Pokljuko sem si zaželel, da bo pokazal svojo kakovost že pred božičnimi prazniki in vesel sem, da mi je uspelo.

Dobre volje je bil tudi Ukrajinec Sergej Sednev, ki je v boju za tretje mesto ugnal prav reprezentančnega kolega, Olega Berežnoja, ki je bil vse do zadnjega strelskega nastopa brez napake in v boju za zmago, zgrešeni strel čisto na koncu pa ga je pomaknil na četrto mesto. “Na Pokljuki vedno dobro nastopam. Odlično mi je šlo na strelišču in na progi. To prizorišče mi je zelo všeč. Tu veliko treniram tudi poleti,” je po tekmi zadovoljstvo z nami delil Sednev, ki je bil na pokljuških stopničkah tudi že pred tremi leti.

Slovenski biatlonci so na strelišču skupaj zgrešili kar 24 strelov, tako je bil na koncu še najvišje uvrščen Jakov Fak, ki je bil 38: “Razočaran sem nad svojim streljanjem, sploh se nisem znal zbrati. Tudi sneg je bil včeraj precej hitrejši kot danes, saj je ponoči zapadlo nekaj snega. Upam, da se zberem za sprintersko tekmo in ustrelim dve ničli. Žal mi je za gledalce, hvala vsem, ki so prišli in me podpirajo. V teh dneh jim želim podariti eno lepo uvrstitev.

Enake misli so se po glavi podile tudi Klemenu Bauerju, ki je zgrešil šestkrat, na koncu pa je zasedel 44. mesto: “Izkazalo se je, da je usodo tekmovalcev krojilo vreme. V teh zahtevnih razmerah sem se izgubil, preglavice mi je povzročalo predvsem streljanje leže. Žal mi je, trudil sem se za vsak strel posebej.

Dobre volje je bil lahko le Janez Marič, a še on le za kratek čas. Na prvi strelski postaji je namreč podrl vseh pet tarč, nato pa je koncentracija popustila: “Smuči so bile odlične, pri streljanju pa se nikakor nisem umiril. V soboto si želim le lepega vremena. Sneži lahko, samo piha naj ne!” Marič je bil 56. tik pred njim pa je bil uvrščen sloviti Norvežan Ole Einar Bjoerndalen. Norvežani so danes precej zaostali za svojimi pričakovanji. Uvrstitev na stopničke jim je spolzela iz rok na strelišču. Najboljši je bil Tarjei Boe na 12. mestu, Emil Hegle Svendsen pa je zasedel 16. mesto. V skupnem seštevku šestih tekem pa so Vikingi še vedno na vrhu, prvi je Svendsen, drugi Boe, tretji pa Bjoerndalen.

Zadnji član naše četverice, Peter Dokl, slovi kot dober strelec, danes pa je zgrešil kar sedemkrat: “Nimam izgovorov za slabo streljanje. Ni mi šlo po načrtu in nisem zadovoljen.” Dokl je bil 94. Nastope slovenskih tekmovalcev je ocenil tudi trener Uroš Velepec: “Srednja žalost. Daleč od tega, da bi bili lahko zadovoljni. Tekaško smo bili dobri, šest zgrešenih strelov na strelišču pa je za vsakega tekmovalca preveč. Ne krivim jih za te zgrešene strele, krivim jih samo za korekcije, pri tem pa so seveda potrebne izkušnje. Upam, da se bodo glave ohladile in bomo na sprinterski tekmi boljši. Sicer pa so danes pač zmagali najpametnejši ali pa najsrečnejši. Mesotitsch je zaslužil zmago.

Ob 14.15 se bodo na najdaljšo biatlonsko preizkušnjo podala še dekleta, med njimi bodo tudi Teja Gregorin, Andreja Mali in Tadeja Brankovič Likozar.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Posamično (m)
Fotogalerija: 16.12.2010, Pokljuka .: Posamična tekma[foto: Črt Slavec]

Leave a Comment