SP: Schlieriju zmaga, Morgiju globus


Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Gregor Schlierenzauer je zmagal na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih v Vikersundu, drugi je bil Johan Remen Evensen, tretji pa Adam Malysz. Robert Kranjec je osvojil 19. mesto, Thomas Morgenstern pa si je že zagotovil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Današnja tekma v Vikersundu pri več kot 20 stopinjah pod ničlo je bila v večjem delu prava farsa skakalnega športa. Letalce so po 240 metrih Janneja Happonena, kar je nov finski rekord, spuščali najprej z drugega nato pa še s prvega naletnega mesta, kar je mnogim povzročalo nemalo težav, žal tudi našemu prvemu adutu, Robertu Kranjcu. Videli smo skoke, ki so se končali na hrbtišču skakalnice, le tisti res najboljši so potegnilo do dna. Po prvi seriji je vodil Johan Remen Evensen, ki je potegnil do 230.5 metrov, drugi je bil Gregor Schlierenzauer z 227 metri, Jurij Tepeš je zasedal 26. mesto z 186 metri, Kranjec pa šele 28. mesto, potem ko je pristal pri 155 metrih. Premalo točk za finale sta zbrala Jernej Damjan s 165 metri in Tomaž Naglič s 146 metri, ki sta tekmo končala na 36. oz. 37. mestu.

V finalni seriji je naš rekorder dokazal, da je pravi letalec in je potegnil do 210.5 metrov, kar je bil njegov stoprvi polet preko 200 metrov. S tem zaostaja le za Adamom Malyszem, ki je 105x poletel prek dvesto metrov. Kranjec se je s tem poletom prebil do 19. mesta na današnji tekmi. ““Res je bilo težko v prvi seriji, ko so tako znižali naletno mesto, hkrati pa je čez hrbtišče veter pihal v hrbet s hitrostjo 1,5 m/s. Sam res nisem mogel storiti kaj več, tudi skakalci kasneje pa so hitro pristajali. V drugi seriji sem skočil z naletnega mesta višje in to mi je pomagalo, da sem ravno toliko višje prišel čez hrbtišče in nato sem potegnil proti dnu. Žal sem po prvi seriji preveč zaostajal, da bi iztržil boljši končni rezultat,” je po nastopu menil Kranjec.

Jurij Tepeš je v finalu skočil do 165 metrov, to pa je pomenilo premik za dve mesti navzgor v finalu. Za prvo pravo razburjenje v finalu je poskrbel Simon Ammann, ki je poletel do 238.5 metrov in s tem popravil švicarski rekord, za svoj skok pa je prejel tudi eno dvajsetico. Ammann je s tem vrgel rokavico petim letalcem, ki so bili še na vrhu. Happonen je za njim poletel do 219 metrov, kar je bilo trenutno drugo mesto. Kot četrti s prve serije je napadal Thomas Morgenstern, pristal pri 216.5 metrov, to pa ga je popeljalo do drugega mesta trenutno, to pa je že pomenilo, da je Morgi drugič v svoji karieri osvojil svetovni pokal. A bolj kot skupna zmaga Morgensterna je gledalce nato zanimal polet Adama Malysza. Tretji s prve serije je potegnil do 230.5 metrov, kar je pomenilo nov poljski rekord. S tem je tudi prevzel trenutno vodstvo pred Ammannom, kar je pomenilo najmanj tretje mesto na današnjo tekmi. Za zadnja dva letalca je žirija pripravila nekaj pričakovanega – znižanje naletnega mesta na 0. Gregor Schlierenzauer se na to ni oziral, poletel do 237.5 metrov in tako gladko prevzel vodstvo pred Malyszem. Prednost Avstrijca pred Poljakom je znašala kar 39,7 točk. A vrhu je bil tako le še Evensen, ki je še enkrat več potrdil dobro formo na letalnici v Vikersundu. Svetovni rekorder sicer ni bil kos Schlierenzauerju, saj je poletel do 226 metrov, kar je pomenilo drugo mesto. S tem je do svoje 34. zmage in 56. stopničk v svetovnem pokalu prišel Gregor Schlierenzauer.

Schlierenzauer in Evensen sta bila tukaj v izvrstni letalski formi, tako da sta nam vsem malo grenila življenje. Težke odločitve je morala sprejemati tudi žirija, tako da res ni bilo lahko. Minimalne spremembe vetra in zaletne hitrosti so se lahko zelo izražale v metrih. Žirija res ni imela lahke naloge, a poizkušali so narediti vse, vendar se jim v prvi seriji mogoče vse skupaj ni najbolje posrečilo. V prvi seriji se ni izšlo Robiju, ki ni naredil dobrega skoka, tudi pogoje ni imel dobre in vse skupaj se je rezultiralo kot se je, naredila se je res velika razlika. Tomaž se danes ni ujel v položaju, tako da iz sebe ni mogel iztisniti kaj več. Jernej je napravil napako pri odskoku, Jurij pa se je pustil zmesti, potem ko en tekmovalec pred njim ni imel štartne številke in je bila zato zmotena njegova štartna procedura. A to nikakor ni izgovor za slabši skok, enostavno bi moral odreagirati bolj mirno kot je,” je tekmovanje pokomentiral pomočnik glavnega trenerja Igor Medved.

Svetovni pokal se sedaj za nekaj časa poslavlja, saj na vrsto prihaja svetovno prvenstvo, ki se bo začelo 24. februarja v Oslu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund :. Uradni rezultati
Izjava: Igor Medved (.mp3)
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)


Leave a Comment