SP: Štafeto dobile Norvežanke, Slovenke na 14. mestu


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik]

Tako kot na sobotni posamični preizkušnji so Norvežanke pokazale premoč tudi v štafetni preizkušnji 4 x 5 km za svetovni pokal v norveškem Sjusjøenu. Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira in Marit Bjørgen so s časom 51:50,1 za skoraj pol minute ugnale vse tekmice. Drugo mesto je zasedla Norveška II (+ 26,0) in tretje Finska (+ 39,1), Slovenke Katja Višnar, Anja Eržen, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek pa so pristale na 14. mestu z zaostankom 2:58,7.

14. mesto realna moč slovenske ekipe

Prva slovenska tekačic Višnarjeva se je dobro držala v prvem krogu, torej do polovice svojega nastopa, saj je bila na 9. mestu z zaostankom 10,1 sekunde. Izvrstna šprinterka je na progi z dolgimi vzponi, na kateri morajo mišice na nogah delati ves čas, celo v zavojih, popustila. Erženovi je predala na 14. mestu. Najmlajša v slovenski vrsti je tekla po svojih najboljših zmožnostih in podobno hitro kot Višnarjeva. Fabjanova je pustila boljši vtis kot v soboto, saj je za najhitrejšimi tekmovalkami zaostala le za 20 sekund, Jezerškova pa je v zadnji predaji, v kateri je oster ritem na prvem mestu narekovala Marit Bjørgen, zaostala za minuto.

Kdaj znova slovenska štafeta?

Katja je tipična šprinterka, ki v visokem ritmu lahko preteče le določeno razdaljo, vendar je vse boljša tudi v štafetnih tekmah. Povrhu je imela smolo, da so jo zmotile Rusinje, tako da je izgubila stik s skupino pred seboj. V bistvu so preostale tri Slovenke tekle v okviru svojih zmožnosti,” je današnji nastop slovenske četverice ocenil vodja ekipe Marko Gracer. Poudaril je, da so štafetni nastopi zelo pomembni za nadaljnji razvoj slovenskega teka, saj le tako lahko zgradimo močno ekipo. Vodstvo reprezentance se bo sproti dogovarjalo, na katerih štafetnih tekmah bodo Slovenke znova stopile na start.

Korolkevič na bolniški

Gracer je pozitivno ocenil nastope slovenskih reprezentantk na uvodnih tekmah sezone. “Bistveno več ne moremo pričakovati od deklet. Barbara je obakrat tekla dobro, Vesna danes bolje kot včeraj, Anja povsem po svojih zmožnostih in tudi Katja se je potrudila kar najbolje. Ne moremo biti razočarani, saj je zaostanek pod tremi minutami, mesto pa bi lahko bilo malo boljše. Ni še treba delati panike, kajti tekme, na katerih lahko naredimo bistveno več, šele prihajajo,” je dejal Gracer, ki je v Sjusjøenu opravljal tudi naloge glavnega trenerja Vladimirja Korolkeviča. Beloruski strokovnjak se še zdravi doma, ekipi pa se bo najbrž lahko pridružil v Kuusamo, kamor bodo Fabjanova, Višnarjeva in Jezerškova skupaj s serviserji odpotovale v sredo.

Pomoč norveškega servierja

Slovenske tekačice so imele oba dneva dobro pripravljene smuči, za katere so skrbeli štirje serviserji pod vodstvom Gabra Laha. “Naši servisni ekipi se je pridružil Norvežan Hallgeir Lundemo, ki nam je veliko pomagal. Za nas bo delal tudi v Kuusamu,” je pojasnil Gracer, ki bo s slovensko ekipo B tekačev do 23 let na treningu v Sjusjøenu ostal do 29. novembra.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sjusjøn (ž)


Leave a Comment